Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För sen anmälan – ÖFK slipper straff

SportExpressens fotbollskrönikör om Daniel Kindbergs fängelsestraff
Östersund kan andas ut – tillfälligt.Foto: PER DANJELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARIE BIRKL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Kindberg döms i tingsrätten till tre års fängelse för ekobrott - men domen påverkar inte Östersunds FK.

Licensnämnden lämnade in anmälan om tvångsdegradering för sent.

– Det finns ingen anmälan som kan leda till en degradering enligt regelverket, säger svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Däremot riskerar klubben fortfarande nedflyttning på grund av sin ansträngda ekonomiska situation.

Förra veckan stod det klart att Östersunds FK inte skulle riskera tvångsdegradering om klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg blev dömd för ekonomisk brottslighet. 

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette slår fast att domen inte kommer påverka Östersund eftersom anmälan inte finns längre.

– Det är så att licensnämnden som är den instans som lämnade in anmälan om möjlig degradering till vårt representantskapsmöte har återkallat sin anmälan så den finns inte längre, säger Hübinette och utvecklar:

– Disciplinnämnden de tillsammans med riksidrottsnämnden kommit fram till att talan var preskriberad. Det hade gått för lång tid från att licensnämnden borde ha känt till det här förfarandet tills man gjorde en anmälan. Den preskriptionstiden är två månader och på grund av det finns det ingen anmälan som kan leda till en degradering enligt regelverket.

Och domen kan inte påverka deras plats i allsvenskan på något annat sätt?

– Nej, inte när det gäller det som omfattas av åtalet.

Besked från licensnämnden senare i november

Trots att inte domen mot Kindberg påverkar Östersund är det ändå inte helt klart att man spelar i allsvenskan 2020. Klubben dras med stora ekonomiska problem och har flera gånger ändrat sina mål för hur mycket pengar som måste in för att man ska kunna bedriva sin verksamhet nästa år.

Det senaste beskedet från klubbens vd Lennart Ivarsson är att klubben behöver få in 20 miljoner kronor till nästa säsong. Ett besked från licensnämnden väntas komma senare i november och Anders Hübinette säger att nämnden måste vara säkra på att klubben klarar av att driva sin verksamhet.

– Det är en annan prövning. Det handlar om ett mer framåtsyftande regelverk där man tittar på klubbens ekonomi nu och möjligheter att bedriva en verksamhet nästkommande säsong.

DETTA HAR HÄNT

Klubben bildas

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

 

Kindberg ny ordförande

Daniel Kindberg blir ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till fotbollsallsvenskan 2015.

 

Bokcirklar och nattvandringar

ÖFK väcker uppmärksamhet när klubbens spelare engagerar sig även utanför planen. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar, dansar balett och genomför olika konstnärliga projekt.

 

Europa League-succé

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé. I kvalet till gruppspelet slår man det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Väl där presterar ÖFK över all förväntan och tar poäng mot lag som Athletico Bilbao och Hertha Berlin. I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt och klubben slås ut med siffrorna 2–4 över två matcher, trots en avslutande 2–1-seger i London.

 

Kindberg anhålls

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

 

Potter lämnar

I juni 2018 lämnar tränaren Graham Potter Östersund för att jobba för Swansea, då hemmahörande i den engelska andraligan. Östersund slutar sexa i allsvenskan. 2019 går det desto tyngre, laget slutar på en tolfte plats.

 

Åtal väcks

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

 

Fotbollförbundet anmäler Kindberg

I februari 2019 väljer Svenska fotbollförbundets licensnämnd att anmäla Daniel Kindberg och klubben till disciplinnämnden. Senare läggs anmälan dock ner på grund av preskriptionstiden.

 

Rättegång mot Kindberg

Rättegången mot Kindberg planeras först att hållas i april 2019, men skjuts sedan fram på obestämd tid. Den 5 september inleds så den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.

 

Nekar till brott

Den 1 oktober avslutas rättegången.

Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg. För den så kallade Peabmannen yrkar åklagaren på tre års fängelse och för transportföretagaren från Sollefteå yrkas fyra års fängelse, sju års näringsförbud samt en företagsbot på fyra miljoner kronor.

De tre ska också tillsammans betala tillbaka 15 miljoner kronor till de drabbade företagen Östersundshem och Fältjägaren 7.

Alla tre åtalade nekar till brott.

 

Dom faller

Den femte november döms Kindberg i tingsrätten till tre års fängelse.

 

Källa: TT