Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orden från domaren: ”Gå tillbaka så de kan kasta bananer på dig”

Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita säger i ÖFK-podden att han utsatts för rasism av en domare under en allsvensk match mot Sundsvall i fjol.
Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita.
Martin Strömbergsson under allsvenska premiären mellan Örebro och AIK i söndags.

Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita säger i ÖFK-podden att han utsatts för rasism av en domare under en allsvensk match mot Sundsvall i fjol.

”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, ska domaren ha sagt, enligt Keita. 

Den aktuella domaren, Martin Strömbergsson, säger till SportExpressen att det var ett misslyckat skämt.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det.

Under måndagen släppte Östersunds FK en podd med målvakten och lagkaptenen Aly Keita. Där får Keita, med rötter i Guinea, frågan om han någon gång har utsatts för rasism. 

Aly Keita berättar inledningsvis att han utsatts för rasism i sociala medier, att han varit förföljd i butiker, men att det även har inträffat på fotbollsplanen, bland annat i en allsvensk match mot Gif Sundsvall förra året.

– Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, säger Keita i podden. 

Målvakten fortsätter: 

– Han (domaren) sa förlåt och att han inte menade det. Men jag sa till honom att det var väldigt rasistiskt sagt av honom och att det inte är något jag tillåter. Jag tänkte att det var helt sjukt att han sa nånting sånt. Det tog lite tid innan jag fattade vad han sagt, men sen blev jag väldigt arg direkt, säger Aly Keita i ÖFK-podden.

”Jag bad om ursäkt”

Båda matcherna mellan Östersund och Sundsvall i fjol dömdes av huvuddomaren Martin Strömbergsson.

När SportExpressen är i kontakt med Strömbergsson är han ångerfull och menar att det var ett skämt som misstolkades.

Han ska även ha bett om ursäkt till Aly Keita under och efter matchen, samt pratat med Keita under måndagen efter att podden kom ut.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det.

Martin Strömbergsson understryker att han lägger sig platt.

– Jag kände direkt i momentet när jag säger ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”... Det är en gammal klassisk Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad.

– Jag var helt knäckt. Jag bad om ursäkt och kramade honom. Jag hade Keita i omgången efter mot AIK och det första jag gjorde var att be om ursäkt igen. Det här är viktigt för mig. Jag står för att det blev jättefel, men det är en floskel så det bara smäller om det. Jag har ringt hela teamet och pratat om det. Jag är jävligt ledsen. Det blev fel.

”Jag blev chockad”

SportExpressen har under måndagen varit i kontakt med Aly Keita.

På frågan vad han kände när han hörde orden, säger han:

– Jag blev chockad över att han sa så där. Jag fick tänka till först ”Sa han verkligen det där?”. Och sen blev jag arg direkt där på planen. Jag hade aldrig varit med om något liknande i allsvenskan, varken från spelare eller domare, men på lägre nivåer har man hört rasistiska ord.

Om kontakten med Martin Strömbergsson säger Keita:

– Han sa förlåt direkt på planen och efter matchen hade vi ett snack där han tog in mig till domarrummet. Linjedomarna var också där. Han bad om ursäkt. Jag sa till honom att så där kan man inte säga, det är rasistiskt och att det är något jag aldrig kommer acceptera. Han sa att han inte menade något rasistiskt, sa förlåt och gav mig en kram, vilket var bra gjort av honom.

– Jag fick nu frågan (i ÖFK-podden, reds. anm.) om jag varit med om rasism och då är det här en sak jag måste ta upp, för jag vill inte att någon annan mörkhyad spelare ska få uppleva det. Eller någon annan heller för den delen. Ingen ska behöva uppleva det, varken på eller utanför fotbollsplanen.

ÖFK: ”Oacceptabelt”

Östersunds FK:s presschef Niclas Lidström säger att Aly Keitas vittnesmål kom som en överraskning för klubben. 

– Det är alldeles fruktansvärt och ska inte få hända, naturligtvis. Jag har pratat lite kort med Aly och föreningen stöttar honom fullt ut.

På vilket sätt?

– Vi är en av de mest mångkulturella klubbarna i serien och för oss är det viktigt att prata om de här sakerna. Vi kommer att informera spelarna och vara tydliga med att det här är oacceptabelt. Sen kommer vi så klart prata ännu mer med Aly.

Lidström säger vidare att ÖFK inte varit i kontakt med Svenska fotbollförbundet. 

– Nej. Jag vet inte om vi kommer göra det. Det är upp till ledningen. Jag informerade dem i går.


I söndags hade herrarnas allsvenska premiär.
SportExpressenPlay direktsänder damernas Elitettan, AIK slog Hammarby i derbyt i premiäromgången.