Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olof Lundh: "Jag är inte lycklig"

Olof Lundh är aktuell med en nu bok, "Allsvenskan enligt Lundh".Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Efter förra boken utsattes han för hot.

Men Olof Lundh, 51, kände ändå ett driv att skriva en uppföljare och i dagarna släpps "Allsvenskan enligt Lundh".

– Jag tycker att sportjournalistiken är på väg åt fel håll och jag vill inte ge upp utan en strid, säger Olof Lundh som i en stor intervju med SportExpressen också berättar om separationen från sitt ex, att byta tv-kanal och det jobbiga med att googla sig själv.

Julafton unnade han sig att fira men för övrigt kedjade Olof Lundh, 51, fast sig vid skrivbordet. 

Ett måste om man ska skriva bok menar fotbollsjournalisten som i går släppte sin andra bok, "Allsvenskan enligt Lundh", genom Albert Bonniers Förlag.

Men så medger han också att han är arbetsnarkoman. 

– Så är det. Samhället är ju lite konstigt på det sättet att det är få missbruk som gillas, förutom att man jobbar mycket. Det är sällan en arbetsgivare säger; "bromsa nu", säger Olof Lundh som dock menar att det är ett måste att jobba mycket för hans del. 

– Ska jag hänga med och bevaka fotboll på det sättet som jag gör, då måste jag köra på. Samtidigt är det en livsstil. 

Han sitter, som så ofta, på sin favoritkrog i centrala Stockholm. Morgonruschen är över och bara ett fåtal frukostgäster sitter kvar vid borden. Själv sitter Olof Lundh vid bardisken, dricker svart kaffe med mjölk och har datorn framför sig. 

– Jag gillar att ha ett stamhak att gå till, känslan av att man känner folk och allt det där. Men jag läste på LinkedIn att då har man dålig fantasi, om man stagnerat och bara går till samma ställe hela tiden.

Det är också här som han har suttit och skrivit delar av den nya boken som nu finns i bokhandel, uppföljaren till debutboken "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll". 

Att det blev ytterligare en bok säger Lundh dels handlar om att förlaget ville och att responsen från läsarna av den första boken var god vilket gav honom en drivkraft att skriva mer. 

Men också ytterligare en sak:

– Jag vill inte ge upp utan en strid. 

Olof Lundh är ivrig när han börjar prata om hur han tycker att svensk sportjournalistik är på väg åt fel håll.

– Sportjournalistikbranschen förskjuts mer och mer mot underhållning. Utan att kritisera Discovery för deras OS-sändningar så kan jag bara konstatera att det är ett förhållningssätt till idrott som varken passar mig som journalist eller som tittare. Jag kan inte förlika mig med high fives och hejaklacks-journalistik. Sedan kanske tittarna vill ha det, och då är jag väl någon slags dinosaurie som står för någonting annat som kommer att dö ut. 

LÄS MER: Maud Bernhagen: ”Flera i min familj har dött av det”

"Jag kunde inte skriva"

I sin senaste bok vänder Olof Lundh ut och in på allsvenskan. En serie han säger sig älska men som också har stora problem. 

Men egentligen är det konstigt att tv-journalisten och fotbollsreportern nu har skrivit två böcker, i alla fall enligt honom själv. 

– Jag hade oerhört svårt att skriva uppsats på universitetet. Jag kunde inte skriva så långt, det var för stort, det var för jobbigt och jag har fortfarande två uppsatser som jag inte är klar med. 

Men när Lundh nu har gjort det har det gått snabbt, i december tog han tio dagars semester från jobbet på TV4 och Fotbollskanalen och "köttade på". Ett kort avbrott för landslagets januariturné och sedan ett par månaders skrivjobb till och boken var klar. 

– Min dotter är väldigt tacksam för att jag inte ska skriva bok på ett tag nu, hon tycker att jag har varit så stressad under den tiden. 

– Och det är väl korrekt...

För fem år sedan separerade Olof Lundh och hans dåvarande fru efter ett långt förhållande, tillsammans har de två barn. 

– Att jag jobbade mycket var säkert en faktor men livet är mer komplicerat än så. Sedan är det alltid svårt att prata om sådant här eftersom det är andra människor inblandade. Men helt klart finns det ett pris man får betala när man jobbar mycket. 

– Jag kan ha dåligt samvete inför mina barn för att jag jobbar mycket. Samtidigt är det ju så krasst att om man inte får göra det man vill så kanske man inte blir så lycklig. 

Olof Lundh tystnar ett tag innan han fortsätter.

– Man försöker att jämna ut det så mycket som möjligt. Det är jättesvårt, men jag tror att alla föräldrar brottas med det där mer eller mindre. Livet är inte alltid rättvist. 

Är du lycklig nu?

– Jag tror inte att jag är en person som är lycklig, jag har inte den personligheten. Visst, jag kan vara lycklig i stunder, men inte mer. 

Olof Lundh.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

"Jag har utsatts för hot"

Olof Lundh är bitvis starkt kritisk i den nya boken, både mot klubbar, förbund och enskilda personer inom svensk fotboll. Något han även har gjort sig känd för att vara i sina krönikor genom åren.  

Det har också lett till att han har varit ifrågasatt men även hotad. 

– Jag har utsatts för olika slags hot genom åren, men det har aldrig hänt något. Och jag tror att man får lära sig att leva med att det kommer motrörelser om man försöker belysa saker och ting som folk inte vill att man belyser. 

– Det händer med hyfsad regelbundenhet att folk kommer fram till mig och är förbannade och hotfulla, det kan vara allt från en spelare till personer från grupperingar som finns runt vissa klubbar. 

Vågar du alltid säga och skriva vad du tycker?

– Nej, inte hundra procent. Det kommer jag aldrig kunna göra. Man utsätts för påverkan på olika sätt. Det kände jag framför allt efter förra boken, då markerades det emot mig.

På vilket sätt markerades det?

– På olika sätt. Bland annat kom en hantlangare till en av svensk fotbolls mäktigaste fram till mig och sa att jag skulle vara utan jobb i höst. 

Har du fått många ovänner genom åren?

– Jag kan inte säga att jag har fått ovänner eftersom de inte har varit mina vänner från början. Men det är klart att jag vet att alla inte uppskattar mig. 

Om bokskrivandet har varit något som lockat Olof Lundh är han helt säker på en sak – någon roman kommer det aldrig att bli. 

– Jag har alldeles för dålig fantasi för det.

Att lämna fotbollens värld för något annat har han heller inga planer på.

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul med fotboll, sedan vet man aldrig med den här branschen, det händer mycket hela tiden.

"Allsvenskan enligt Lundh", utgiven på Albert Bonniers Förlag

"Jag hade inte tagit uppdraget"

När Zlatan Ibrahimovic invigde sitt padelcenter i Stockholm var TV4:s Anna Brolin och Jesper Hussfelt konferencierer vilket ledde till interna diskussioner på kanalen. Lasse Granqvist var en av dem som ifrågasatte fotbollsprofilernas agerande, och han får medhåll av Olof Lundh. 

– Jag hade inte tagit det uppdraget, jag tycker inte att det går att kombinera om man samtidigt ska kunna ifrågasätta Zlatan. Samtidigt har jag gjort ett väldigt grovt fel, så det kanske är fel av mig att uttala mig. 

Det var under sin tid på Expressen som Olof Lundh jobbade extra åt spelaragenten Kent Carlzon, något som gjorde att han fick sparken. 

– Jag är medveten om att det var ett stort misstag och hela min tillvaro sattes i gungning då. 

2006 började Olof Lundh på TV4 och drog samtidigt i gång Fotbollskanalen. Sedan dess har han varit kanalen trogen. 

– Jag har fått en del förfrågningar från olika medieaktörer genom åren, men det har aldrig blivit något och jag har inga planer på att lämna TV4.

Discovery har köpt sändningsrättigheterna för allsvenskan från och med säsongen 2020, är det inte rimligt att tro att de kommer försöka värva dig?

– Nej, jag tror inte att jag passar deras profil, och jag trivs väldigt bra på Fyran.

"Det gör ont att läsa"

En av de första sökträffar som dyker upp när man googlar Olof Lundh är "längd", något som han själv är medveten om att folk är nyfikna på. 

– Jag är 1,96, men jag tror jag framstår som ännu längre för en del tittare. Men det beror på att alla andra som jobbbar med tv är så korta, haha. 

När googlade du dig själv senast?

– Det gör jag hyfsat regelbundet. Men ibland får jag stoppa mig själv för att det gör ont att läsa vissa saker. Samtidigt kan man garva åt annat. En del saker är så otroligt lögnaktiga att det inte ens går att ta på allvar. 

Saknar du din gamla parhäst Patrick Ekwall? 

– Ja, det kan jag göra, vi hade väldigt kul när vi jobbade ihop. Men jag har också blivit ganska osentimental med åren. Branschen har lärt mig att folk och rättigheter kommer och går. 

Olof Lundh.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN