Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ifrågasatt polisenhet bakom skandalfilmen

Bilder från filmen.
Foto: EXPRESSEN TV
AIK-supportrar med banderoll under derbyt.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Poliser avslöjas på film när de utdelar batongslag mot ryggen och ropar ”Ska jag bryta fingret på dig?” till supportrar efter söndagens fotbollsderby i Stockholm.

Poliserna tillhör den regionala ordningsgruppen, ROG, tidigare kallad tunnelbanepolisen. 

De bär svarta hjälmar, när övriga poliser bär vita.

Internt är enheten ifrågasatt efter flera tidigare tveksamma ingripanden, kan Expressen avslöja.

– Kommunikation är inte deras bästa gren, säger en polis.

Polisen ska nu granska filmerna. 

Efterspelet till helgens stockholmsderby har fortsatt sedan i söndags. 

På sociala medier har filmklipp spridits där en polis ropar ”ska jag bryta fingret på dig?” till en supporter som beordrats att ta undan sin mobiltelefon. En polis ses även slå en batong mot ryggen på en person som går framför honom, i samma filmklipp som lokaltidningen Mitt i var först med att visa.

För DN uppger polisen att de polischefer som berörs ska granska filmerna från derbyt. 

– Vi kommer i detalj gå igenom vad vi har gjort, vad kunde vi göra bättre? Man måste hela tiden titta på sig själv och se vad kunde just jag gjort bättre, säger Towe Skjöld, biträdande kommenderingschef, till tidningen. 

– Det finns detaljer att slipa på. Jag sa till personalen inför derbyt att allting som ni upptäcker, se till att dokumentera det. Inte för att vi ska sänka någon utan mer för hur vi kan förändra oss så att det inte händer igen.

Expressen kan nu berätta att de utpekade poliserna tillhör enheten regionala ordningsgruppen, ROG, tidigare tunnelbanepolisen. 

Enheten beskrivs som både ökänd och ifrågasatt inom polisen.

– Behöver man lösa en situation genom att använda våld så är de bra på det. Och vissa situationer måste lösas med våld. Men ska man lösa saker med kommunikation så är det inte dem man ringer, säger en polis som vill vara anonym.

Polischefen: ”Agerat i linje med lagstiftning”

Anders Myrén, biträdande chef för Operativ sektion 1, där regionala ordningsgruppen ingår, säger att polisernas agerande efter fotbollsmatchen var korrekt. 

– Vi anser inte att det är något som är felaktigt som gjorts. De har agerat i linje med gällande lagstiftning, säger han.

En polis som Expressen varit i kontakt med säger att han inte är förvånad att det är den gamla hårdföra tunnelbanepolisen som gör ingripanden som kan ifrågasättas. 

En annan polis säger att om det är bråk vid en fotbollsmatch så vet man att ROG:en alltid är inblandad. De står alltid där det riskerar att bli bråk. 

Polis om kollegerna: ”Alldeles för hårdhänta”

I polisforskaren Stefan Holgersons rapport ”Sätta hårt mot hårt”, publicerad senhösten 2018, beskrivs flera situationer med övervåld och en ohälsosam kåranda inom en specifik enhet inom polisen. I rapporten är enheten avidentifierad.

Men Expressen har med hjälp av uppgiftslämnare lyckats identifiera den utpekade gruppen som just regionala ordningsgruppen, ROG.

En polis som intervjuas i rapporten anser att enheten ”går in och härjar i fel lägen och är alldeles för hårdhänta”.

Samma budskap upprepas av flera andra poliser i rapporten, att enhetens agerande anses leda till onödiga konfrontationer och att de vid tillfällen har utsatt andra poliser för fara.

En polis berättade i rapporten om oron att ledningen ”inte kommer att ta tag i problemet förrän någon på enheten slår ihjäl en person eller om ett helt förlopp filmas där man kan konstatera att det begåtts övergrepp”.

Men biträdande chef för regionala ordningsgruppen vill inte svara på frågor om kritiken som framkommer i rapporten. Han vill bara prata om söndagens händelser: 

– Antingen så håller vi oss till sak, eller så lägger jag helt enkelt på, säger han.

Kännetecken: Svarta hjälmar

Regionala ordningsgruppen är lätt att känna igen utanför fotbollsarenan eftersom poliserna bär svarta hjälmar, till skillnad från övriga poliser som bär de vita hjälmarna, som inom kort ska bytas ut i hela myndigheten.

Expressen har granskat flera av filmklippen från tumultet efter derbyt. 

Hela händelseförloppet har inte fångats på film. Det är uppdelat i ett antal klipp på 10 sekunder vardera, som filmades med en kamera i ett par glasögon, vilket gjorde att poliserna inte förstod att de blev filmade. 

Det är därför omöjligt att veta vad som hände mellan inspelningarna. 

Korta filmklipp skildrar förloppet

På filmen syns det att flera av supportrarna, trots regnet, bar solglasögon och att en av dem, i gul jacka, även bar sin kapuschong över huvudet.

Men det syns också att supportrarna lyder. De vänder sig om och börjar gå tillbaka samma väg som de kom. Polis skriker åt dem att springa, men i stället går de långsamt och med händerna väl synliga. 

Då får mannen i gul jacka ett batongslag mot svanken.

– Onödigt, säger en polis som vill vara anonym.

”Vi var inte där för att leta slagsmål”

David Götelid, 20, från Arboga är en av männen som syns i klippet, där han är iklädd AIK-tröja och grön keps.  

– Ingen av oss har smält det som hände än, säger han.

De placerades på marken tillsammans med andra personer och bussades till slut ut söder om stan, där de fick gå av två och två på platser där det saknades annan möjlighet än taxi att ta sig tillbaka till stan.

Har ni vid något tillfälle varit involverade i bråk vid fotboll?

– Nej, inte alls. Vi brinner för fotbollen och AIK och var inte där för att leta slagsmål.

Färre poliser på årets stockholmsderbyn

Söndagens derbytumult skedde samtidigt som polisen kraftigt och enligt plan minskat personalresursen på stockholmsderbyn, för att överlåta mer och mer ansvar till arrangören. 

Flera poliser säger att det var stökigt och att arrangören inte lyckades med att guida supportrarna till sina respektive sidor av arenan. Supportrar ska även, enligt uppgift från polis, ha kastat glasflaskor, både mot polis och hästar utanför arenan. 

Interna kritiken mot polisenheten

 Enhetens personal går enligt polisanställda in och härjar i fel lägen och är alldeles för hårdhänta. 

 Poliser från enheten uppges ha slagit personer med batongen i huvudet. En polisanställd menade att vissa individer på enheten verkade sträva efter just detta. 

 Att uttrycka sig kritiskt om ett offensivt agerande från en enhet, grupp eller individ bröt mot en central kod inom polispraktiken, uppgav en polisanställd.

 Poliser ska ha försämrat möjligheter att lugna en situation med ungdomar som skjutit laser. Poliserna kom dit iklädda svart balaklava. När ungdomarna skulle visiteras ska personal från enheten ha slitit med sig dem i kragen i stället för att agera mer hänsynsfullt. Utrustning, kroppsspråk och blickar ska ha skilt sig markant från lokalområdespoliserna.

 En polisanställd ska vid ett tillfälle ha tvingats agera mot en polis från denna enhet genom att slita bort polisen som agerade olämpligt och ta bort denne och sätta honom i en polisbuss.

 Flera poliser ska vid en fotbollskommendering ha varit mycket irriterade över att personal från den aktuella enheten initierade en konfrontation som gjorde att andra poliser utsattes för fara.

En polisanställd ska ha bevittnat att personal från enheten i en vardagshändelse, i stället för en tillsägelse, tagit ett nackgrepp och slitit ut en person från en entré samt knuffat två

andra personer hårt i bröstet. Från att det varit lugnt på platsen blev det stimmigt, uppgav den polisanställda. 

 Oro att ledningen ”inte kommer att ta tag i problemet förrän någon på enheten slår ihjäl en person eller om ett helt förlopp filmas där man kan konstatera att det begåtts övergrepp”.

 Risk att nya medlemmar snabbt anammar kulturen.

 Stor rädsla/ovilja att berätta om enhetens agerande och förutsättningarna att lösa problemet ses som små, mycket på grund av tystnadskulturen som omger enheten.


Källa: Rapporten Sätta hårt mot hårt, 2018