Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖFK:s lagläkare säger upp sig – efter ilskan

Alla snackisar från Allsvenskan med Therese Strömberg, Casper Nordqvist och Philip Gadd.

En spelare i Östersunds FK som testat positivt för covid-19 fanns med på planen mot Djurgården i söndags, enligt uppgifter till SportExpressen.

Nu har ÖFK:s lagläkare Jan Hansson sagt upp sig.

– Jag lämnar mina uppdrag på grund av meningsskiljaktigheter, säger Hansson.

– Man kan ana att det ligger en hund begraven här någonstans eftersom att ÖFK inte gått ut med all fakta, eller en varg begraven i Jämtland, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

På onsdagen meddelade Östersund att de har ett nytt coronafall i klubben. Testet ska ha gjorts under måndagen och resultatet kommit på tisdagen.

Enligt SportExpressens uppgifter rör det sig om en spelare som spelade matchen mot Djurgården i söndags. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hävdade i går att de inte fått någon information om saken.

Jan Hansson, lagläkare i Östersunds FK, har nu sagt upp sig.

– Jag lämnar mina uppdrag på grund av meningsskiljaktigheter. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Hansson till SportExpressen.

Enligt uppgifter till Fotbolldirekt lämnar han efter att ÖFK gått emot hans rekommendationer kring hanteringen av coronautbrottet i klubben.

Förutom spelaren som testat positivt ska en ledare, som var smittad, varit med under matchen mot Djurgården, uppger sajten.

”Visade sig att Djurgården inte blev informerade av läkaren”

ÖFK:s vd Michael Schahine vill inte kommentera varför Jan Hansson inte längre är läkare i laget. Men han är kritisk till bristen på information till Djurgården.

– Jag vill inte kommentera vad jag gjort internt, men det visade sig att Djurgården inte blev informerade av läkaren. Det första jag gjorde var att ringa Djurgården och be om ursäkt för det och gav dem all fakta gällande spelaren, säger han till Fotbollskanalen.

Och fortsätter:

– Djurgårdens sportchef var extremt besviken och det förstår jag. Jag bad om ursäkt och sedan jobbade jag hela kvällen för att ta reda på exakt vad som hänt. Det slutade med att vår medicinska personal tog kontakt med Djurgårdens medicinska grupp och gav Djurgården fakta.

Senare säger Schahine till ÖP att han tar på sig ansvaret för missen. 

– Det är ingen hemlighet längre. Djurgården hade inte fått informationen och det är helt enkelt inte acceptabelt. Det är inte okej mot våra kolleger, säger han. 

– Jag vill inte gå in på varför det har hänt. Det är en intern fråga, men det finns bara en ansvarig i en organisation och det är vd:n.

”Man kan ana att det ligger en hund begraven”

Bosse Andersson tror det kan komma att utredas av förbundet. 

– Vi har inte fått information på 48 timmar. Östersund är ytterst ansvarig, det är klart att man kan ana att det ligger en hund begraven här någonstans eftersom att ÖFK inte gått ut med all fakta, eller en varg begraven i Jämtland. Vi har ju ett protokoll att följa och vi förväntade oss information i god tid. Det här kommer säkert väcka intresse för Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll.

Har du hört något om SEF och SvFF utreder fallet? Har ni haft kontakt?

– Vi har inte hört något. Men jag skulle inte bli förvånad. Vi har bara krävt svar på våra frågor. Inför matchen var diskussionen god, men efteråt har vi inte hört något. Jag ser att de sagt att man brister i kommunikation, Östersund brister i handhavandet. Det är det klubben gjort.

SportExpressen ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström skriver:

”Sitter upptagen i möte!”, när SportExpressen söker honom

ÖFK:s lagkapten Aly Keita:

– Vi gjorde tester inför matchen och var negativa. Sedan var det en spelare, som det stod i tidningarna, efter matchen och då var han positiv. Om Österstund inte har informerat Djurgården, det får klubbledningen prata om, men ledningen vet att det borde ha gjorts. Det är deras ansvar, det är inte spelarnas fokus, säger han.

Hur reagerade du på nyheten att Jan Hansson avgått som läkare?

– Det är tråkigt självklart. Janne är en man som jag tycker väldigt bra om. Det är synd och jag vet inte varför han har avgått för vi har inte pratat. Men det är självklart synd.

Här är de senaste skyttekungarna i allsvenskan