Efter förnekandet – nu träder ÖFK:s hemliga sponsor fram

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Östersunds plats i allsvenskan räddades av ett hemligt sponsoravtal.
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klubben skulle få mer än 15 miljoner kronor – men inga pengar har kommit.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds allsvenska plats räddades av ett hemligt sponsoravtal som skulle ge klubben mer än 15 miljoner kronor. 

Men inga pengar har kommit in. 

Nu kan SportExpressen avslöja att sponsorn är ett litet bolag baserat på Cypern med namnet Puls8 Ltd – och har en ägare som totalförnekar inblandning. 

– Någon skapar ett mysterium, inget annat än det. Det finns inget kontrakt, inga juridiska band, ingenting om en eventuell eller pågående relation med Östersund i den kontext du pratar om, säger ägaren Mark Eddison.

Efter att ha konfronterats med SportExpressens uppgifter släppta Östersund först ett anonymt utlåtande från det företag man menar ska sponsra klubben med pengarna – sedan trädde Puls8 fram i ytterligare en kommentar. 

Den ekonomiska situationen i Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, har varit en lång följetong. 

Dagen före julafton 2019 meddelades att klubben får elitlicens och tillstånd att spela i allsvenskan den kommande säsongen. Det efter att Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd ändrat licensnämndens beslut.

– Det här är den bästa julklappen vi kunde få, sa ÖFK:s ordförande Maria Wilén.

En av de främsta anledningarna till överklagandenämndens beslut att ”fria” Östersund var ett utländskt, hemligt, sponsoravtal på 15 miljoner kronor. Efter att ha blivit fällda i den första instansen friades alltså ÖFK i nästa.

Licensnämnden såg inte det utländska sponsoravtalet som tillförlitligt, men det gjorde överklagandenämnden. 

Sportbladet har tidigare rapporterat om avtalet och skrev då att överklagandenämnden i sitt beslut menade att avtalet ”inte framstår som uppenbart orealistiskt”.  

Några utbetalningar har dock fortfarande inte gjorts, trots att ÖFK förväntade sig inbetalningar i slutet av förra året. Klubbens ekonomi är alltjämt mycket pressad och styrelsen har ställt sina platser till förfogande efter press från sponsorer. 

”Det finns inget avtal”

Nu kan SportExpressen avslöja fler detaljer och märkligheter runt det hemliga sponsoravtalet. 

Avtal är tecknat med ett litet bolag baserat på Cypern. Det heter Puls8 Ltd.

Parterna är enligt avtalet överens om att Puls8 ska göra en investering på mellan 15 och 16 miljoner kronor i Östersunds FK genom sponsring.

Puls8 är knappt två år gammalt. Bolaget startades den 29:e juni 2018 och har två delägare, Mark Eddison och Jonathan Lassman, enligt dokument som SportExpressen har tagit del av. Adressen som bolaget har uppgett i officiella dokument är en privatbostad i en av Cyperns semesterorter.

Under fredagen nådde SportExpressen Mark Eddison – men han förnekade omgående att företaget hade något som helst avtal med Östersunds FK. 

– Alla utpekanden är fel, säger Eddison efter att vi förklarat varför vi ringer. 

Så ni har inte…

– Jag har vänner som är anslutna till Östersund FK, eftersom jag själv är ett stort fotbollsfan. Jag har också sett deras framgångar mot Arsenal i Europa League för några år sen, jag känner folk från England som jobbat där. Om vi pratar om de där en-komma, eller 15 miljoner eller whatever. 

Han fortsätter:

– Jag har ingen aning om vad det här handlar om. Jag kan inte säga mer, det finns ingen relation förutom att vi har en vänskaplig relation med vissa delar av klubben.

”Skulle vara den första att kapitalisera”

I rapportering om Östersunds avtal med den hemliga sponsorn har britten Alan Barker, som bor utanför Östersund och har kopplingar till klubben, nämnts som en nyckelperson och man bakom affären, enligt Sportbladet.

Mark Eddison säger att han känner Barker. 

– Alan Barker är en av personerna jag känner där. Han är en personlig vän och jag känner honom från hans tid i England. Jag är också vän med huvudtränaren själv, som har kopplingar till Leeds United vilket är laget som jag är involverad i. Så… Jag tror att du lägger ihop två och två och får 46 här. Det är helt fel. Alla spekulationer… Jag har fått två anonyma meddelanden som kommer från personer hos din tidning. Helt ärligt, om jag får ett närmande kommer jag att vidta juridiska åtgärder. Alla försöker träffa målet men missar med ”millions of miles”.

– Om vi var inblandade, som ett företag, skulle jag vara den första att kapitalisera på publiciteten. Men vi är inte involverade. Du har väl sett att jag och Alan Barker är kompisar på Facebook, och lagt tillsammans två och två och kommer fram till något helt fel.

Vi vill prata prata med dig och få rätt fakta. Vi har fått information om att Puls8 har ett avtal med Östersund, och det är därför jag kontaktar dig. Jag vill bara få klarhet.

– Jag har sagt till Alan att jag kanske kan introducera honom till potentiella investerare. Jag känner till Östersunds situation, skandalen, den förre ordföranden… Jag kan historien om klubben.

– Jag är involverad i investeringar, i marknadsföring, jag är också direktör i ett par företag. Jag har sagt till mina vänner i Östersund att jag kanske kan ge lite vägledning, jag har inte det än, men om de hörde av sig skulle jag göra det. Men jag har inte blivit kontrakterad att göra något för dem.

Tycker du inte det är konstigt? Vi har säkra källor som säger att Puls8 finns i avtalet. Allt verkar märkligt. Hur reagerar du på det?

– Det är märkligare för mig än för dig, det kan jag lova dig min vän. Jag har fått spekulativa meddelanden från personer från ”Express newspaper” (Expressen, reds. anm.), eller vad det är. Jag är inte intresserad av en dialog om ämnen som absolut inte har någon koppling till mig eller mitt bolag. Som jag sa till dig, jag jobbar med marknadsföring och jobbar för att promota företag och organisationer. Jag hade själv kontaktat dig och aktivt promotat om jag haft intressen i Östersund. Det finns ingenting i det här. Någon slår på fel trumma. Det är så långt borta från fakta.

Är du inte rädd att någon utnyttjar ditt bolag då?

– Du säger utnyttja, på vilket sätt då? 

– Mitt bolags namn kanske utnyttjas, men det är definitivt inte associerat med… Någon skapar ett mysterium, inget annat än det. Det finns inget kontrakt, inga juridiska band, ingenting om en eventuell eller pågående relation med Östersund i den kontext du pratar om, säger ägaren. 

SportExpressen har under en längre tid sökt kontakt med Alan Barker. Efter att vi avtalat tid om att talas vid över telefon svarade han aldrig. I ett sms skrev han: 

”Om jag kunde berätta något om detta, tro mig, så skulle jag. Men just nu är det omöjligt”. 

ÖFK om sponsorn: Vill förbli anonyma

När SportExpressen under fredagen söker Östersunds FK för en kommentar till Eddisons dementi hänvisar ordförande Maria Wilén alla frågor till klubbens vd Lennart Ivarsson. 

SportExpressen söker Ivarsson direkt och via Östersunds presschef Niclas Lidström. Den senare meddelar sent på fredagseftermiddagen att klubben ska översända ett utlåtande från den hemliga sponsorn till SportExpressen.

Efter att pressmeddelandet kommit, där sponsorn skriver att den vill förbli anonym, men beskriver Östersund som en ”sovande fotbollsjätte”, klargör SportExpressen för Lidström att vi talat med en av ägarna - och att han förnekar all inblandning. 

– Ja, jag vet ju fortfarande inte vilket företag det är du pratar om. Eftersom jag inte känner till vilket företag det handlar om kan jag inte kommentera det, säger Lidström.

Okej. Och Lennart Ivarsson tänker inte lämna några kommentarer?

– Han kommer inte kommentera något i dag, och det kommer inte vi som förening göra heller. Det är detta vi kan lämna till er, mer kan vi inte göra.

Pressmeddelandet från ÖFK:s hemliga sponsor

ÖFK:S UTLÄNDSKA PARTNER KOMMENTERAR SIN SATSNING I ÖFK

Östersunds FK kan härmed bekräfta vi har fört samtal med en mängd olika företag för att få till ett samarbete, vi har bland annat haft förhandlingar med ett Europeiskt tillverkningsföretag om ett långsiktigt samarbete. Nedan har den partner, som har sagt sig vilja investera 15 miljoner kronor i ÖFK, skrivit en kommentar för publicering.

”We as an investor is involved in delicate international business negotiations and at this stage remains anonymous but has released this statement:”


”When we were made aware of the club’s financial problems we were able to prepare a rescue package and an ambitious plan for future development.


”We know the importance of Ostersunds FK to the town, region and country. Members of our board watched and enjoyed their victory at Arsenal in Europe.  The club has enormous potential. It’s a sleeping football giant and we hope to encourage its growth.


”We must remain anonymous at this stage and while we appreciate the frustration this causes to the media and the supporters, it is not in our interests at the moment to go public. That will happen if and when we are able to reveal more of our plans and our business negotiations are satisfactorily concluded.”

En stund senare ringer Niclas Lidström upp igen.

– Du, jag pratade med Lennart och berättade vad du sa. Han vill lämna en kommentar, och det är att vi har varit i kontakt med de här under dagen. Den här personen som du varit i kontakt med under dagen, han har uppenbarligen inte all information i det här fallet. Det kan han inte ha, eftersom vi har fått det här brevet i dag, av ett företag. Om det är samma företag som du varit i kontakt med, det kan jag inte svara på. Men vi vet att vi har en dialog med dem hela tiden, och det är det vi kan säga, säger han.

– Lennart har varit i kontakt med företaget som vi har haft en dialog med sen före jul. Om du har pratat med någon på ett företag som säger att de inte har något samröre med oss... Vi vet ju fortfarande inte vilket företag det är eftersom du inte talat om det.

Men som SportExpressen nu avslöjar är avtalet som ingåtts, som räddat kvar fotbollsklubben i allsvenskan, mellan just Östersunds FK och Cypern-bolaget Puls8.

Vi vet vilket företag det är. Puls8.

– Det har inte jag hört.

Det har jag skickat i sms till Lennart också.

– Jaha, okej. Vi har en dialog med ett företag, om alla på det företaget har de här uppgifterna eller inte, det kan inte vi svara på. Det här brevet har vi fått från företaget i fråga, och det är det vi kan säga.

– Jag förstår att det låter jättekonstigt, men det är det vi kan säga, säger Lidström. 

Klubbens vd Lennart Ivarsson uttalar sig under fredagskvällen i ett sms till Östersundsposten

”Tyvärr verkar den som svarade inte vara en som var informerad internt”. 

ÖP: Betyder det då att företaget det handlar om är Puls8 Ltd?

”Det kan jag inte bekräfta”. 

Nya uttalandet från ÖFK och Puls8

Under lördagen gick Puls8 och Östersund ut med ett gemensamt uttalande

”Vi vill understryka att vi har en överenskommelse med Puls8 att investera i Östersund. En företrädare för Puls8 har korrekt förnekat för en journalist att det inte funnits några bindande kontrakt för att säkra tillgångar”, skriver de bland annat. 

Här är hela uttalandet på engelska:

”We wish to clarify the current situation at ÖFK following press and social media comments on Friday and Saturday.

Despite the reports, we stress that we do have an ongoing understanding with Puls8 to source investment for ÖFK. A Puls8 director had correctly denied to a journalist that a binding agreement to provide direct funds was in force. 

He did so because we are working under a strictly confidential understanding with Puls8, subject to terms of non-disclosure. Publicity could damage ongoing negotiations between Puls8 and financiers. 

Inaccurate details had been leaked to the media without the permission of the club or Puls8. Puls8 regrets that the comments confused fans and caused the integrity of the club to be questioned”.