Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Går inte att säga nej till de här pengarna”

SportExpressens krönikör Noa Bachner kommenterar Djurgårdens Marcus Danielsons flytt till Kina.
Marcus DanielsonFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sam LarssonFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Bosse AnderssonFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Marcus Danielson och Sam Larsson är klara för Dalian Professional FC.

Djurgården får över 50 miljoner kronor för sin mittback, vilket är klubbrekord.

– Just nu känns det lite svårt att sätta ord på det faktiskt, säger Marcus Danielson till Djurgårdens hemsida.

– Det är den absolut bästa affären vi har gjort någonsin, säger sportchefen Bosse Andersson.

Djurgården har nu offentliggjort försäljningen av Marcus Danielson, och mittbackens nya klubb Dalian Professional FC har presenterat Danielson i ett pressmeddelande.

SportExpressen kunde i går avslöja detaljer i Danielsons övergång. Djurgården får över 50 miljoner kronor i övergångssumma, vilket gör 30-åringen till klubbens dyraste försäljning någonsin.

Danielson har skrivit på ett treårskontrakt som kan bli värt 70 miljoner kronor, inklusive bonusar och klausuler.

– Det känns bra och det har gått väldigt snabbt, det är lite svårt att landa i det. Jag var tvungen att fatta ett snabbt beslut och blev lite överraskad. Just nu känns det lite svårt att sätta ord på det faktiskt, säger Marcus Danielson till Djurgårdens hemsida.

– Det är ju det som känns jobbigast att lämna Djurgården. Alla grabbarna i laget, supportrarna och alla människor i föreningen. Jag har trivts så sjukt bra i Djurgården så det var inget lätt beslut för mig att ta. Jag kommer sakna att dra på mig Djurgårdströjan, fortsätter han.

Bosse Andersson: ”En saga”

SportExpressen når Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kort efter att nyheten offentliggjorts.

Hur går dina tankar angående att ni nu säljer Marcus Danielson?

– Vi hade en tanke när vi förlängde med honom att vi skulle ha kvar honom under en längre period. Men sedan visste vi att det kunde dyka upp möjligheter för Marcus som var exceptionella, säger Andersson.

– Det var Premier League, Kina eller The Championship. Och i tisdags dök den här möjligheten med Dalian upp och det blev rätt snabba beslut. Men nu är det klart och det känns väldigt bra.

Bosse Andersson nämner inga summor men medger att det är en rekordförsäljning för Dif.

– Det den absolut bästa affären vi har gjort någonsin. Vi har ett ansvar att driva en fotbollsklubb och då går det inte att säga nej till de här pengarna, säger sportchefen.

– Marcus förutsättningar var också så att vi inte kunde stoppa honom eller säga nej till det. Sedan är det en affär som är bra för svensk fotboll. Vissa klubbar som varit med och utbildat Marcus kommer få pengar. Hans moderklubb i Eskilstuna, Västerås och Helsingborg. Det är fantastiskt. En saga, avslutar Andersson.

Även Sam Larsson är klar

Dalian Professional FC presenterar dessutom Sam Larsson, som ansluter från holländska Feyenoord. Den kinesiska klubben tränas av förre Liverpool-bossen Rafael Benitez, och lagets största stjärnor är den slovakiske mittfältaren Marek Hamsik och Salomon Rondon, målfarlig anfallare från Venezuela.

Den kinesiska ligan skulle egentligen dra i gång den 22 februari men ligastarten har skjutits upp på grund av coronaviruset. Därför är de flesta lag fortfarande på träningsläger – Dalian är i spanska Alicante.

Tappar sin guldkapten

Marcus Danielson var Djurgårdens guldkapten den senaste säsongen. Här lyfter han SM-pokalen efter att guldet säkrades i sista omgången i november.