Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya stadionområdet: ”Kan bli Sveriges absolut bästa”

Malmö FFs ordförande Anders Pålsson skakar hand med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh efter överenskommelsen om det nya stadionområdet.
Foto: Karl Ljungberg
På pressträffen medverkade från Malmö FF Nicklas Carlnén och Anders Pålsson. Från kommunstyrelsen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).
Foto: Karl Ljungberg
Niclas Carlnén, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Anders Pålsson och Roko Kursar framför gamla stadion som inom några år kommer vara ett minne blott.
Foto: Karl Ljungberg
Fågelvy över det nya stadionområdet efter att etapp två är avklarad.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun

Gamla stadion rivs och en ny arena kommer att byggas. 

Det är en del av en stor plan för det nya stadionområdet som Malmö FF gemensamt med kommunen har kommit överens om. 

– Det kan bli Sveriges absolut bästa idrottsområde, säger MFFs vd Nicklas Carlnén.  

Stadionområdet kommer genomgå en stor förvandling de närmsta åren. I det nya idrottskvarteret kommer det finnas en multihall – med en fotbollsplan, ett aktivitetstorg för spontanidrott och en nybyggd friidrotts- och fotbollsarena där gamla Malmö Stadion står i dag. 

Malmö FF kommer vara med i planerings- och utvecklingsarbetet för stora delar av områdets anläggningar – i ett samarbete med kommunen som de i dag presenterade på en pressträff. 

– Vi är väldigt angelägna om att samtidigt som stadens föreningsliv i stort får tillgång till dessa fantastiska ytor också säkra att MFF har möjlighet att vara kvar och växa på området, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Tanken är att MFF ska kunna bedriva hela sin fotbollsverksamhet inom stadionområdet och att anläggningarna ska uppfylla alla klubbens behov gällande kvalitet och tillgänglighet. 

– Det kan bli Sveriges absolut bästa idrottsområde så statsnära som det är här, men för oss är det viktigast att veta i det här skedet att vi kan vara kvar på stadionområdet med hela vår verksamhet, säger MFFs vd Niclas Carlnén.

Till för alla

Många andra föreningar verkar i dag på stadionområdet men både Malmö FF och kommunen försäkrar att detta inte kommer innebära att de blir av med sina träningsmöjligheter. 

– Det som ingår i planen är att vi ska säkra att det finns tillgång till alla, hänsyn kommer tas även till andras behov av träningsplats, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

Entrétorget till det nya idrottskvarteret.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun
Kommunens vision av ett aktivitetstorg för spontanidrottande som klättring, skateboard och parkour.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun
Vid entrétorget finns mobilitetshuset, multihallen och kontor samlat.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun
I multihallen ska det finnas möjlighet för att spela fotboll inomhus på vintern.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun
Planen för etapp två i det nya stadionområdet. Delar av Malmö stadion rivs och en ny multihall byggs. Utöver den byggs mobilitetshus och kontor.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun

Gamla stadion rivs – ny arena byggs

Först ska ena läktaren på Malmö stadion rivas för att ge plats åt multihallen. Det beslutet klubbades i dag igenom på kommunfullmäktige. I ett tidigt skede var önskemålet från Malmö FF att hallen skulle ha läktare för cirka 3000 personer – men så blir inte fallet. 

– Vi har dragit ner på den ambitionen av kostnadsskäl, och då ska vi inte bara tänka på Malmö FF utan det är fler föreningar som ska ha möjlighet att hyra den, säger Niclas Carlnén.

I nästa steg ingår bygget av en helt ny friidrotts- och fotbollsarena som ska kunna ta in ungefär 6000 åskådare – då ska resten av gamla Malmö Stadion rivas. Arenan ska vara anpassad för elitidrott och MFF kommer använda den för att avlasta Eleda stadion – men även andra föreningar kommer kunna nyttja den. 

När denna sista etapp och arenabygget kan dra i gång låter Jammeh vara osagt i nuläget. 

Ritning över det nya stadionområdet. Den nya arenan kommer stå där Malmö stadion står i dag – men åt vilket håll har man ännu inte bestämt.
Foto: Malmö Kommun / Malmö Kommun

Kommunen betalar

Det är Malmö Stad som kommer att stå för bygget av det nya idrottskvarteret och Malmö FF och andra föreningar kommer att ingå avtal för att hyra och utnyttja anläggningarna. 

– Vi har haft diskussionen på ett inledande stadie och har inte hundraprocent uteslutit detta – om det skulle finnas ett behov att vi kan deläga någonting för att markera vårt stora intresse i det här. Men i det här läget är vi inte med i finansieringen utan det är Malmö Stad, säger Malmö FFs ordförande Anders Pålsson. 


Stora visioner för det nya stadionområdet

Den nya arenan är bara en del av planen för det nya stadionområdet som Malmö kommun har stora visioner för. Förändringen kommer att ske i tre etapper och den nya arenan kommer inte förrän i den tredje och sista etappen.


Etapp 1: Är slutförd sedan i höstas och innefattar nya lokaler åt Malmö Idrottsgrundskola och Stadions sporthall.


Etapp 2: Den etapp som kommer att genomföras nu. Innebär att Norra läktaren på Malmö stadion rivs för att ge plats åt multihallen – som tros vara klar 2026. Den andra etappen innehåller även konceptbostäder, kontor och mobilitetshus. 


Etapp 3: Är just nu fortfarande i planeringsstadie och oklart när det kan dra i gång. Innebär att resterande delar av Malmö Stadion rivs och ersätts av den nya friidrotts- och fotbollsarenan. Utöver detta finns det planer på simarena, gymnastikhall, isträningshall, bowlinghall och bostäder.


Tv: Noa Bachner: Så slutar allsvenskan 2022