Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya restriktioner stoppar publiken

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

De allsvenska lagen såg fram emot att få välkomna fler åskådare till läktarna med start på söndag.

Men smittspridningen sätter nu stopp.  

Flera regioner får nu hårdare restriktioner och taket på 50 personer kvarstår där. 

”Vi kommer att rätta oss efter de regionala rekommendationerna”, skriver Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, i ett sms. 

Den här säsongen har det gapat tomt på de allsvenska fotbollsläktarna på grund av publiktaket vid offentliga tillställningar på 50 personer som varit i kraft sedan i våras. 

Men nyligen så kom beskedet att det skulle ske en lättning i restriktionerna och upp till 300 personer skulle välkomnas in. 

”Det har uppenbarligen inte räckt”

Där blir det nu en kovändning, åtminstone i regionerna regionerna Skåne, Uppland, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. 

– Allt syftar till att färre ska röra sig ute i samhället. Det blir lite ologiskt att säga att man ska hålla sig borta från köpcentrum men samtidigt säga okej till att höja till 300, säger Maria Rotzén Östlund tf smittskyddsläkare, region Stockholm. 

Kommer det gälla med 300?

– 300-personersgränsen gäller inte. Vi är tillbaka på 50 personer. Det är jättetråkigt, men det är en pusselbit bland många för att stoppa smittspridningen i Stockholm.

Idrottsrörelsen tog emot beskedet med besvikelse, men också en förståelse för hur situationen ser ut. 

”Vi kommer att rätta oss efter de regionala rekommendationerna. I övrigt har jag svårt att kommentera mer nu, vi tycker att vi redan har visat hur vi kan ta emot en begränsad publik på ett ytterst säkert sätt, men det har uppenbarligen inte räckt”, skriver Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, i ett sms. 

”Frågan kan komma upp”

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick tidigare i veckan frågan om det har varit aktuell att pausa allsvenskan och SHL för minsak smittspridningen. Tegnell hänvisade då till Riksidrottsförbundet och respektive idrottsförbund. 

SportExpressen har varit i kontakt med Björn Eriksson, ordförande i RF som säger följande: 

– Nej, för vi har tagit fram protokollet där sådana situationer finns skrivet i den. Om några spelare i ett lag insjuknar så skjuter man upp matchen. Men om situationen blir värre och fler lag bli drabbade så kan frågan komma upp. Vi har fört löpande diskussion och följer protokollet noggrant. Det kan uppstå situationer som man inte har förutspått, säger Eriksson. 

Även Mats Enquist säger att frågan inte har varit uppe för diskussion. 

”Nej. Efter över 450 matcher under pågående coronakris har vi inte fått någon smittspridning alls, och de få ”lokala” utbrott som skett har stannat där och stoppats. Vi ser därmed inga rationella anledningar att stoppa själva matcherna”, skriver Enquist. 

I övriga Sverige höjs publikgränsen på söndag till 300 personer.