Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya rådet: De bör inte gå på match

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Snart är publiken tillbaka.

Nu kommer nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

– Ovaccinerade bör undvika större arrangemang, säger generaldirektör Johan Carlson.

Förra veckan kom beskedet som idrottsälskarna har väntat på i drygt 1,5 år. Från och med den 29 september tas deltagartaket på allmänna sammankomster bort.

Alltså: Snart kan vi se fullsatta arenor igen.

– Det är nästan tårar i ögonen, om jag ska vara ärlig. Det har varit en fruktansvärd press på oss och många andra i samhället. Det är omtumlande. Nu tar vi ett stort steg mot en normalisering och det är väldigt skönt, sa Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist då.

– Jag är väldigt, väldigt lättad.

FHM: Ovaccinerade bör stanna hemma

På frågan om fotbollen kan komma att inför vaccinpass svarade han:

– Jag hoppas att det inte blir aktuellt. Jag hoppas att folk själva tänker till: ”Är det värt att gå på fotboll med fullsatt läktare om jag inte är vaccinerad?”.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten alla ovaccinerade att inte gå på större arrangemang.

För fullvaccinerade kommer rekommendationen att hålla avstånd att tas bort. För ovaccinerade gäller rådet om avstånd fortsatt.

– Rekommendationerna att stanna hemma och testa sig vid symtom gäller både ovaccinerade och vaccinerade, säger FHM:s generalsekreterare Johan Carlson under torsdagens presskonferens.