Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet – får spela matcher igen

AIK:s Henok Goitom.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Är det okej att spela fotboll eller inte?

Folkhälsomyndigheten har nu kommit med ett förtydligande – och fotbollsförbundet har uppdaterat sina riktlinjer.

– Att spela träningsmatcher är okej så länge rekommendationer uppfylls och att antalet personer på och omkring planen begränsas till 50 personer, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

I onsdags kom beskedet som bromsade fotbollen i Sverige ytterligare.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson förklarade att man ”måste överväga om man ska bedriva sporter med mycket närkontakt” och på sin hemsida skrev myndigheten: ”Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.”

Kort efter det valde Stockholms fotbollsförbund att skjuta upp alla sina seriematcher.

Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet förklarade också att träningsmatcher inte skulle kunna genomföras, enligt de nya restriktionerna.

Men nu kommer alltså en vändning.

Ska byta om hemma

Svenska fotbollsförbundet skriver på sin hemsida: ”Folkhälsomyndigheten återkom i går med förtydliganden av de råd till idrotten som offentliggjordes i onsdags. Man säger nu att träningsmatcher kan vara möjliga att genomföra, förutsatt att arrangörer och deltagare följer myndighetens rekommendationer. SvFF har, utifrån den information Folkhälsomyndigheten presenterat, uppdaterat sina riktlinjer till svensk fotboll.”

I riktlinjerna står det nu att träningsmatcher kan spelas, så länge det är högst 50 personer på platsen (med begreppet ”högst 50 personer” avses publik, däremot inte spelare, ledare, funktionärer och ordningsvakter). Dessutom måste samtliga spelare vara friska, de ska helst byta om hemma före och efter match, de ska inte dela vattenflaskor och handsprit ska finnas tillgängligt.

– Vi är medvetna om att gränsen mellan träningar och matcher kan vara svår att dra. Att spela träningsmatcher är okej så länge rekommendationer uppfylls och att antalet personer på och omkring planen begränsas till 50 personer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Beskedet från Sef

Under fredagen hade klubbcheferna i allsvenskan och superettan ett extrainsatt möte för att diskutera hur man ska hantera situationen, skriver Svensk Elitfotboll (Sef) i ett pressmeddelande.

Där kom man överens om att köra vidare på samma linje som tidigare. Det vill säga: Klubbarna kan spela träningsmatcher utan publik, om deras lagläkare anser att det är lämpligt.

– Varje klubb avgör själv hur de vill göra när det gäller träningsmatcher, säger Mats Enquist som är generalsekreterare på Sef.