Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kommer de nya knallarna

Emir Bajrami och Elmin Kurbegovic är Elfsborgs framtid. Foto: Johan Orrenius
BORÅS. Revanschjagande Elfsborg har ett helt koppel med skadade forwards.
Men i lagdelen bakom finns mycket intressant, och inte bara välkända namn som Anders Svensson och Stefan Ishizaki.
- I år händer det, säger Emir Bajrami som tillsammans med kompisen Elmin Kurbegovic är redo för det stora genombrottet.

FAKTA

ELFSBORG
Antal SM-guld: 2.
Senaste SM-guldet: 2006.
Placering 2007: Fyra.
Starkaste lagdelen: Mittfältet med Anders Svensson och Stefan Ishizaki.
Svagaste lagdelen: Anfallet, på grund av alla skador.
Tyngsta förlusten: Mathias Svensson som tvingats sluta.
Bästa värvningen: Teddy Lucic.
Viktigaste spelaren: Anders Svensson
Upp till bevis för: Joakim Sjöhage.
Gör ondast att möta: Andreas Augustsson.
Mest underskattad: Jari Ilola. Betyder mycket för Anders Svenssons spel.
Kändissupportern: Ingvar Carlsson, den före detta statsministern som är uppvuxen i Borås.

- Härligt, Elmin! Precis så!
Tränaren Magnus Haglund är snabb med att berömma Elmin Kurbegovic när han tar sig förbi Göteborgs Gustav Svensson och sen slår en fin boll till Stefan Ishizaki. Elmin Kurbegovic, vem är det? Han har inte gjort en allsvensk minut, men har varit så gott som ordinarie på Elfsborgs mittfält under försäsongen.
Efter träningsmatchen på Ruddalen fortsätter Magnus Haglund att strö lovord över 18-åringen. Att Göteborg vände 0- 2 till 3- 2 spelar ingen roll.
- Han är väldigt klok i sitt spel och har varit strålande hittills i år, säger Haglund. Det finns all anledning för dig att hålla koll på honom framöver.
Elfsborgs säsong 2007 blev en aning märklig. Föreningen fick för ovanlighetens skull jobba med krav och press utifrån. Spelet blev ojämnt. Det friktionsfria guldåret 2006 förbyttes mot skador, besvikelser och, ryktades det, interna bråk. Man märkte skillnaden även på trevlige Magnus Haglund som blev något stingsligare att ha att göra med.
- Det var en ny situation för oss, säger han. Med kval till Champions League, många matcher som slet på truppen och hårdare tryck utifrån. När vi kom in en dålig period kostade det en topplacering i allsvenskan.
Inför den här säsongen ligger Haglund lägre. Bland annat har han sagt att målet är en placering mellan plats ett och åtta. En målsättning som säkerligen många guliganer finner lite feg. Å andra sidan finns det anfallsproblem att bekymra sig över. Såväl James Keene som Fredrik Berglund går skadade. Och Mathias Svenssons dåliga knä har tvingat honom att lägga skorna på hyllan.

Pingiskrig efter träningen

Två dagar efter den regniga kvällen på Ruddalen genomför Elfsborgs trupp det förhatliga coopertestet, tre kilometers löpning på tid. Elmin Kurbegovic klockas på 10 minuter och 34 sekunder, tredje bästa tid i laget. Nu kostar han på sig att vila i soffan i Elfsborgs sällskapsrum. I omklädningsrummet bredvid pågår en prestigefylld pingismatch mellan Emir Bajrami och målvakten Abbas Hassan. Psykningarna haglar och efter sista bollen utropar sig båda två till segrare.
- Jag är lagets bästa pingisspelare, säger Abbas Hassan.
- Skitsnack. Det är jag som är, säger Bajrami.
Elmin Kurbegovic suckar:
- Ärligt talat är det Florén som är bäst på pingis.
Emir Bajramis situation i Elfsborg är lite annorlunda än Elmin Kurbegovics. Bajrami fick en del speltid redan förra året och ses av många som Elfsborgs mest lovande spelare. Mest på grund av den unika teknik han övat upp genom att stå och nöta mot ett bollplank.
- Han gör grejer på träningen som är helt sjuka. Får han ut det även på matcher kan han bli hur bra som helst, säger Anders Svensson.
Men oftast fick Bajrami agera inhoppare 2007 och eftersom han är en kreativ spelare kände han sig stressad. Det gällde att göra nåt briljant på kort tid för att visa att Magnus Haglund borde ge honom chansen från start.
- Det var mitt dilemma, säger Emir. Men jag har jobbat med det där, att ha lite mer tålamod. Däremot kan jag ju inte ändra på mitt sätt att spela fotboll. Är man teknisk så är man liksom.
En annan sak Emir Bajrami har jobbat på i vinter är vikten. Han har gått ner tre kilo och beskriver skillnaden som "grym".
- Jag är lättare, men också starkare.
- Han är faktiskt sjukt stark, intygar Elmin Kurbegovic. Skitsvår att ta bollen i från. Och så har han sin låga jäkla tyngdpunkt.
Elmin är också teknisk, men inte lika extrem. Däremot är han mer funktionell. Genom åren har han spelat på alla platser i laget utom målvakt.
- Men helst är jag innermittfältare.

"Sjukt trött i början"

Både Emir och Elmin flyttade till Sverige som barn efter oroligheterna på Balkan. Elmin från Bosnien, Emir från Kosovo ("SOM ÄR SJÄLVSTÄNDIGT NU!", skriker han in i min bandspelare).
Båda två spelade också a-lagsfotboll tidigt. Elmin var bara 13 år när han debuterade i småländska Mariannelund, Emir något äldre när han tog en plats i Köpings förstalag.
- Men att komma till Elfsborg var nåt helt annat, säger Emir. Jag var så sjukt trött i början av den hårda träningen. Nu har man vant sig.
Elmin började i Elfsborgs lag för pojkar födda 1989. Laget var så starkt och så förkrossande överlägset att de fick laborera med uppställningen för att hitta utmaningar. Ibland ställde de till exempel upp med endast två backar.
- Men man var nervös när man flyttades upp i a-laget. Anders Svensson, Mathias Svensson...plötsligt tränade man med stjärnor.
Vad har ni för mål i år?
- Jag måste sikta på en ordinarie plats, säger Emir. Jag spelade från start några matcher förra året, nu ska det bli mer. Det har i alla fall aldrig känts bättre än nu. I år händer det, känns det som.
Elmin är något försiktigare.
- Jag har ju inte spelat i allsvenskan tidigare. Men jag har fått spela under hela försäsongen och det har gått riktigt bra. Klart man hoppas.
Jag föreslår att vi ska gå ut och ta några bilder vilket får Emir att säga att han "måste kamma sig och grejer".

Bilden av Elfsborgs framtid

På vägen ut träffar jag Anders Svensson i omklädningsrummet.
- Var har ni den sista då? frågar Anders. Avdic? Det är ju de tre musketörerna. Emir, Elmin och Denni.
Jag fastnar med Anders Svensson några minuter och ute vid spelartunneln väntar Elmin och Emir otåligt.
- Ey, vart tog du vägen? frågar Emir. Skulle vi inte ta lite snygga bilder på oss, eller?
De två talangerna går ut på Borås Arena och trixar med en sliten boll. Jag fumlar ovant med kameran men när Emir Bajrami lyckligt kramar om Elmin Kurbegovic i februarisolen känns det för ovanlighetens skull som att jag har tagit en fin bild.
En bild av Elfsborgs framtid.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!