Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK nollades: ”Är klart det är tungt”

Deniz Hümmet punkterade matchen med sitt 2-0-mål.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förlusten var AIK:s första på tio år hemma mot Örebro.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Örebro vann med 2-0 på Friends arena. 

Det innebar första bortasegern mot AIK på tio år. 

Och att Mikael Lustigs mäktiga svit är bruten.
– Klart det är tråkigt, säger AIK-stjärnan. 

Mikael Lustig skrev på för AIK den 25 augusti. 

Sedan dess har AIK inte släppt in ett endaste mål med högerbacken på planen - men mot Örebro bröts sviten då gästerna vann på Friends arena med 2-0.

Självmål av talangen

Det var strax före halvtid som Oscar Jansson hittade MFF-lånet Romain Gall med ett långt utkast. Gall satte fart mot mål, dribblade sig förbi Papagiannopoulos in i straffområdet och sökte Deniz Hümmet på den bortre stolpen. Bollen nådde aldrig Hummet utan glidtacklades i eget mål av den 19-åriga talangen Eric Kahl. 

I den andra halvleken skulle dock Hümmet få sitt mål. Agon Mehmeti bröstade ner bollen, vände upp och släppte den mot en djupledsgående Hümmet som distinkt gjorde 2-0 mellan benen på Budumir Janosevic i AIK-målet.

Vid målfirandet drog Hümmet upp sin tröja och visade upp en undertröja med texten: ”Güldane” och efter matchen förklarade anfallaren budskapet. 

– Det är en hälsning till min kära mormor, hon har det lite tufft just nu. Familjen är det viktigaste vi har i livet, säger Hümmet till Dplay.

Första segern på tio år 

Segern var Örebros första mot AIK sedan 5 april 2010 då laget vann med 1-0 på Råsunda. Det innebär att de nu befinner sig på en sjundeplats, men de svartvita har chans att nå högre än så.

– Hade vi inte torskat mot Kalmar hade vi haft 42 poäng (en pinne bakom trean Djurgården). Men det är sex poäng kvar att spela om. Det är inte i våra händer men vinner vi våra två återstående matcher (Häcken borta och Hammarby hemma) som jag tror att vi kommer göra så får vi se vad som händer, säger Nahir Besara som var tillbaka efter en vadskada. 

– Fan vad man längtat. Det värsta som finns är att cykla på gymmet. Jag hade fan kunnat vara med i Giro d’Italia så mycket som jag cyklat, haha. 

Lustig: ”Jag tror Örebro är extremt nöjda” 

Mikael Lustig, som alltså åkte på sin första AIK-förlust som startspelare, var förstås allt annat än belåten efter nollpoängaren.

– Det har gått väldigt bra så det är klart att det är tråkigt att förlora nu. Jag tror att Örebro är extremt nöjda. Hade vi fått in 1-0 hade det nog blivit en trevlig eftermiddag. Vi fick kriga i uppförsbacke och hade tomt på kraft, säger Lustig. 

Ni har varit som ett ånglok på senare tid och gått från botten till att faktiskt kunna hota topplagen, men nu blev det pyspunka. Hur känner du kring det?

– Klart det är tungt. Vi hade ett mål i somras och det var att hålla oss kvar, men sedan har det sett bra ut och då har man kollat uppåt i tabellen. Nu blir det väl en mittenplacering... 

Kritiken: ”Vi har mycket att justera” 

Tidigare ÖSK:aren Filip Rogic, som likt Lustig hämtades in i somras för att rädda kvar AIK i allsvenskan, är även han besviken över nederlaget på Friends. 

– Vi har gjort det bra och krigat på. Vi låg inte bra till när vi kom och det är mycket grejer som är bättre nu jämfört med då, men vi är inte nöjda. Vi är inte nöjda över att förlora mot Örebro. Jag tycker vi utvecklas hela tiden, men vi har mycket att justera till nästa säsong.