Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbar flera klubbar – för nya tv-uppdraget

Ett av Alexander Axéns uppmärksammade utspel som tränare för ÖSK efter att Kennedy Igboananike fått fyra matchers avstängning.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Han nobbar flera klubbar i Europa – för tv-karriären. 

Alexander Axén, 48, fortsätter sin expertroll i Discovery med fokus på allsvenskan 2020.

– Det är bara guld som gäller för Malmö FF, spår han.

Alexander Axén gjorde snabbt avtryck som allsvensk expert när han lämnade Örebro SK 2017 och började arbeta på C More samma sommar.

Genom åren har örebroaren svarat för välkända utspel mot bland annat Hammarbys Muamer Tankovic och landslagets anfallare Marcus Berg och Ola Toivonen – och fått mothugg.

I höstas stod det klart att Axén lämnar efter 2,5 år på TV4 och C More. Planen var att återvända fotbollen, berättade han i en intervju med Fotbollskanalen

Men nu står det helt klart: Alexander Axén återvänder till expertrollen för Discovery, som har säkrat rättigheterna till allsvenskan och superettan i fem år framöver, där matcherna kommer att sändas på Dplay.

– Jag trodde att jag skulle börja som fotbollstränare igen och träffade en hel del klubbar. Men sen hade jag en träff med Discovery och då gick det ganska fort. Det känns jättekul, säger Axén.

48-åringen nobbar därmed erbjudanden från flera klubbar, såväl i Sverige som utomlands.

– Jag träffat flera väldigt intressanta klubbar, både utomlands och i Sverige, och kände jag kunde tänka mig jobba för flera av dem. Det var långsiktiga projekt. Det handlade om att bygga upp något över fyra-fem år framöver. Det var bra miljöer och flera klubbar som var på väg framåt. Men när den här möjligheten kom så har det gått fort framåt. 

Var det klubbar i Europa också?

– Det var klubbar i Europa som var intresserade. Sen började en av dem vinna, så då svalnade det intresset. Jag skickade in mitt cv till en engelsk klubb också men där blev jag bortgallrad.

”Jag har aldrig jobbat för pengarna”

Axén berättar att det främsta skälet till att han fortsätter som tv-expert är för att han vill fortsätta utvecklas i sin roll.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av C More och TV4 men känner att jag har väldigt mycket mer att utveckla. Jag vill göra saker där jag utvecklas. Nu får jag chansen att arbeta med ännu fler kompetenta människor. Jag tror att jag är lika formbar som Barbapapa, säger han. 

Hur mycket spelar ekonomiska faktorer in – om du jämför lönen mellan utländska klubbar och ditt expertjobb?

– Jag har aldrig jobbat för pengarna. Visst, det kan man skratta åt, men jag vill verkligen vara i en utvecklande miljö. Om man blir bra så får man de pengarna man förtjänar. Visst så pengar roll, men det har inte varit avgörande i mitt sätt att välja nu. Det hade varit betydligt mer pengar i utländska klubbar.

På söndag debuterar Axén i samband med FA-cupderbyt mellan Liverpool-Everton. På tisdag väntar ett ligacupderby mellan Manchester United och Manchester City där båda matcherna sänds på Dplay.

– Det är drömmen att få jobba med engelsk fotboll. Allsvenskan är som kött och blod men jag brinner för engelsk fotboll, säger Axén.

”Malmö FF måste vara favoriter”

Men givetvis väntar ett stort fokus på allsvenskan 2020. Axén ser en utveckling där topplagen har tagit stora steg framåt sett till sin planering.

– Lagen som är topp-7 i allsvenskan, och även Elfsborg, är väldigt bra organisationsmässigt. De har blivit väldigt skickliga på att förbereda sig, de vet vilka spelare de behöver arbeta med och håller inte på med panikvärvningar. Det blir mindre och mindre stressade beslut och spelarköp. Och det är absolut rätt väg att gå. Allsvenskan är verkligen på väg framåt, säger han. 

Ur det perspektivet: Borde inte Malmö FF ha klart med en tränare nu?

– (Skratt) Det är svårt att säga vem de kommer välja. Deras mest framgångsrika tränare på sistone har samma profil som Åge Hareide. Jag tror man söker en sådan person, och därför tittar man nog lite utanför Sverige. Vi har inte den typen av tränare här. Vi är lite för mjuka. Antingen så tar man Jens Gustafsson och så ska han utveckla deras unga spelare – eller så tar man någon från utlandet. Men det är ett väldigt tufft jobb. Det behövs någon som har skinn på näsan. Det ska vara favoriter till guldet.

Axén fortsätter sitt resonemang om allsvenskans guldfavoriter på förhand.

– Någon av de här sju-åtta lagen kommer att vinna guld. Det ”ligger” ju lite för Hammarby. Det tror jag alla tänker. Samtidigt så gör de en guldsäsong och blir ”bara” trea. Hur mentalt jobbigt är det? Om man börjar gå lite knackigt – kommer man känna att det är kört? Djurgården gjorde en fantastisk säsong och får in Erik Berg och Astrid Ajdarevic i form. Kommer det att räcka för guld? AIK? vi får se vad som händer där med spelsystem och allting. Häcken däremot... Jag ser inte att de är med och slåss om topp fyra med den truppen som de har nu. 

Så?

– Malmö FF måste i alla fall vara favoriter. Hur man än vrider och vänder på det. Det är bara guld som gäller för dem – och med de förutsättningarna så ska det bli det.