Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Moisander optimistisk efter svåra skadan – ska ta sig tillbaka

Niklas Moisander vill tillbaka till planen – ser inte slutet på karriären.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Niklas Moisander berättar för första gången om sin svåra korsbandsskada.

Mittbacken blir borta en längre tid från fotbollen – men är bestämd. Han ska tillbaka.

– Jag vill inte avsluta min karriär så här, säger han.

Den snart 37-åriga mittbacken är en grundpelare i Malmö FF:s försvar. Han värvades förra sommaren för att kunna bidra med sin rutin och erfarenhet i Europaspel. 

Men i år hann det bara bli en gruppspelsmatch i Europa League innan olyckan var framme. 

Mot IFK Norrköping skadade han knäet och det konstaterades att det var en korsbandsskada.

– Jag kände det direkt, det var inte så mycket smärta, men jag kände att något var fel, säger Niklas Moisander.

”Hade kunnat spela mot Hammarby...”

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan han skadade sig. När han kommer gående i lokalerna på Eleda Stadion så är det svårt att se att det är en spelare med en korsbandsskada som kommer.

– Det känns ovanligt bra.

– Just nu känner jag att jag kanske hade kunnat spela nästa vecka mot Hammarby, om jag inte visste att korsbandet var av, skrattar Moisander. 

I den första halvleken var olyckan framme.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mittbacken kände direkt att något var fel.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

När han klev av planen mot IFK Norrköping konstaterade Malmö FF:s lagläkare, Pär Herbertsson, direkt att korsbandet var av i höger knä.

– Det var en stor chock, naturligtvis. Jag kände mig så stark och när han sa det var av så fattade jag direkt, jag är mer erfaren nu så jag förstod direkt vad som skulle hända. Man gråter lite, men ganska snabbt blickade jag framåt. Det hjälper inte att vara ledsen.

De första dagarna spenderades hemma på soffan.

– Det var lite jobbigt. Jag är en person som vill röra på mig och så har jag två barn. Så det var lite jobbigt för min fru.

Tar med sig en positiv känsla

Han har en historik av knäskador, men alla i vänsterknä. Som 18-åring drog han korsbandet i det och så sent som i våras hade han problem med ett ledband.

– Det har följt mig under hela karriären med nya skador, men det funkar otroligt bra nu. Därför ser jag inte det här som ett dramatiskt problem eftersom allt annat i knäet är okej.

– Skadorna har lärt mig att jobba hårt och att inte ge upp. Det är den största saken jag tagit med mig. Några gånger har andra tänkt ”nu är det slut för Moisander” och själv har jag tänkt ”kommer det bli bra?”. Men jag har aldrig gett upp.

Moisander menar att formen, innan skadan, var den bästa han haft på många år.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skillnaden nu är att han innan skadan kände sig bättre och starkare än på många år. En känsla han tar med sig in i sin rehab.

– För mig känns det bättre mentalt nu och jag är mer optimistiskt, säger Moisander.

Väntas skriva nytt kontrakt med MFF

I väntan på operation är han på plats på Eleda Stadion på dagarna. Han kan träna en del och spenderar tid på träningscykeln.

Om en vecka fyller han 37 år – men ser inte den här skadan som slutet på karriären.

– Jag ska tillbaka. Det var min känsla direkt när det hände. Jag vill inte avsluta min karriär så här. Jag ska göra allt för att kunna spela fotboll igen, det är mitt enda mål just nu. Sen är jag så klart realistiskt och man får se hur kroppen reagerar.

När Moisander kom till MFF skrev han på ett 1,5 års kontrakt. Det går ut efter säsongen, men mittbacken ser sig själv avsluta karriären i klubben.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Kontrakten med Malmö FF går ut efter den här säsongen. Moisander har tidigare uttryckt sin vilja om att förlänga och avslöjar att de mer eller mindre var överens om ett nytt ettårskontrakt innan skadan.

Efter skadan har dialogen fortsatt och det mesta talar för att han kommer skriva på ett nytt kontrakt och få göra sin rehab på plats i Malmö.

– Så klart har situationen förändrats, men jag har en bra känsla från klubben att det här inte kommer förändra det. Det lutar åt att jag stannar ett år till, säger Moisander och fortsätter:

– Jag har sett mycket i fotboll och de hade kunnat säga ”tack för allt”. Det visar hur föreningen är, det är en stor klubb men det är ändå en familjeklubb. Jag uppskattar det.

Då kan Moisander vara tillbaka

Det kan mycket väl bli så att en lång och framgångsrik karriär en dag avslutas i Malmö FF.

– Jag trivs väldigt bra här, familjen trivs och det har känts som hemma. Så det här kommer troligtvis bli min sista klubb.

Nu väntar flera tuffa månader med rehab innan han är redo för att spela fotboll igen. 

Han kan snegla på Ola Toivonens resa tillbaka för att skapa sig ett hum om när det kan ske. Och framför sig ser han en comeback när värmen är tillbaka.

– Mitt mål jag ser är nästa sommar, någon där, när solen skiner och jag får stå på planen här igen.

Lagom till ett nytt Europakval?

– Ja, exakt. Det mitt mål, skrattar Moisander.

Tv: Svenska stjärnorna: De vinner SM-guldet 2022: