Nanne Bergstrand. Foto: Andreas L ErikssonNanne Bergstrand. Foto: Andreas L Eriksson
Nanne Bergstrand. Foto: Andreas L Eriksson
Nanne Bergstrand. Foto: Andreas L ErikssonNanne Bergstrand. Foto: Andreas L Eriksson
Nanne Bergstrand. Foto: Andreas L Eriksson
Nanne Bergstrand. Foto: Patric Söderström/TtNanne Bergstrand. Foto: Patric Söderström/Tt
Nanne Bergstrand. Foto: Patric Söderström/Tt

Nanne om utspelet: "Var väldigt besviken"

Publicerad

Lär känna en okänd sida av Nanne Bergstrands ledarskap.

En sida han själv inte helt kan kontrollera.

En sida som skapar rubriker och fungerar som kofot när krav ska drivas igenom eller budskap ska sändas.

- Det viktiga är effekten på budskapet, konstaterar Hammarbys hyllade tränare.

Som inför cupkvartsfinalen mot AIK även talar om de höjda kraven, varför han valde att stanna i Bajen - och den omöjliga ekvationen där svaret är SM-guld.

Säsongen slutade i frustration.

Trots publikrekord. Trots en behaglig nykomlingsresa genom en efterlängtad allsvensk säsong.

Trots allt.

Frustration.

Efter 1-2 på Örjans vall i sista omgången mot redan nedflyttade Halmstad BK - den tredje raka förlusten för Hammarby - så muttrade Nanne Bergstrand till Aftonbladet att han måste fundera om det överhuvudtaget skulle bli en fortsättning i klubben.

- Jag måste få lite distans till det här, men min viktigaste drivkraft, framtidstron, har fått sig en jävla törn, sa Bajen-tränaren strax efter matchen i november.

Och frustrationen finns kvar där någonstans i resonemanget när jag ber honom förklara utspelet i Halmstad.

- Jag var väldigt besviken på de sista tre matcherna, på prestationerna. Att vi inte hade större drivkraft i gruppen, att inte kunna se varje match som viktigare än så, säger Bergstrand.

- Det var det jag förmedlade via media. Också. För det gäller att inte bara ha en kanal, det gäller att ha flera när man pratar med spelare.

Varför är du kvar då?

- Det är min egen framtidstro som är avgörande. Och den kom tillbaka ganska kvickt efter den matchen. Det handlade mer om att använda kanalerna på rätt sätt.

Fick det effekt?

- Det ser ut så, ja.

Högre krav väntar 2016

Efter en stark inledning på säsongen sladdade ett tröttkört Bajen till slut in som elva i allsvenskan 2015.

En säsong som fräscha nykomlingar som vi i dag kan kalla för smekmånaden.

Nu börjar ett annat allvar, med helt andra krav.

Är vi överens om det?

- Haha, det hänger väl på dig. Vad du skriver. Det kommer givetvis att hänga på den förväntningsbild som förmedlas från media. För det påverkar ju supportrar, säger Bergstrand med ett skratt.

- Samtidigt är det viktigt att ha perspektivet kvar, hur många månader har det gått sen man var i superettan. Och hur många år var man i superettan. Det där får du betala.

Bergstrand fortsätter:

- Inte ens jag trodde att det skulle kosta så mycket, de fem åren i superettan.

Men hur lätt är det att förklara för supportrarna?

- Jag kommer göra det med en dåres envishet, för att få balans i det här. Annars kommer det att springa i väg.

- Däremot är ju framtiden ljus, fortsätter publiksiffrorna att se ut som de gjort så blir det ett överskott varje år. Men vi började på fyra miljoner kronor, det bygger du inget fotbollslag av. Du behöver komma upp i större siffror för att bli ett konstant topplag i svensk fotboll.

- Hur lång tid det kommer ta för Hammarby, det kan jag inte svara på.

Det är möjligt att fansen färgas av mediekraven, men jag tror nog deras förväntningar höjs utan att behöva läsa Expressen. Är ni redo för det?

- Ja..., det vet vi väl inte. Det får vi se, helt enkelt. Man kan inte förutse vilka reaktioner som kommer. Men jag kan bara fortsätta att sträva efter mitt processtänkande och stå med båda fötterna på jorden. Hjälpa Hammarby så mycket jag kan.

"Det är de värsta förväntningarna"

- Ja, jag tror definitivt att vi är färdiga att stå pall för lite högre förväntningar. Men frågan är vilka förväntningar vi har på oss själva.

Bergstrand utvecklar:

- Det är kanske de värsta förväntningarna. Att vi börjar springa i väg och tro att vi är bättre än vi är. Det är bra att tro att man är bra, men det måste finnas en stabilitet då. Att man vinner de här jämna matcherna och inte vara så ojämna som vi var förra året.

- Det är nog det mest avgörande för vilken placering vi kommer att få. Stabiliteten. Vi var inte stabila i fjol.

Hur viktig är den kvartsfinalen mot AIK i Svenska Cupen?

- Svårt att mäta. Vi vill framför allt se att det går år fortsatt rätt håll. Sen är cupen den kortaste vägen ut i Europa.

Förändras målsättningen 2016, uttalad eller ej?

- Nej, det är mer en process. Där vi vill gå vidare och då är det klart att man vill klättra i tabellen. Men det finns inga som helst uttalade placeringsmål.

- Ett mål ska man kunna styra över, kontrollera mer än vad du kan göra i allsvenskan. När man pratar om tabellplaceringar så blir det mer visioner egentligen.

De taktiska värvningarna

När Bajen nu tar sats för att "klättra i tabellen" gör man det på Mats Jingblad-vis.

Sportchefen värvar gärna etablerat, och har så även gjort under sin tid i Hammarby. Imad Khalili, Jakob Orlov, Richard Magyar hämtades in i fjol under säsongen, och i år har bland andra Arnor Smarason och Melker Hallberg (lån) tillkommit.

Finns det en sådan uttalad värvningstaktik?

- Du kommer tillbaka till de fem åren i superettan, de har nog skapat behovet att det ska vara lite etablerat. Innan du börjar sätta upp ramar och hänga upp tavlor så måste du ha väggar först.

Det innebär också att det blir dyrare?

- Ja, men det är väldigt mycket Bosman-fall som har kommit in. Du kan inte bygga laget fortare än ekonomin tillåter.

Djurgården - laget som ni delar arena med - jobbar på ett helt annat sätt...

- ... ja, men de startade i ett annat läge, De hade en stabilare grund att stå på än vad vi hade. Erfarenhet i gruppen. En stomme.

- Vi bygger upp en stomme för att kunna gå vidare sen.

Varför fungerade inte Linus Hallenius i Hammarby?

- Ja.., det är en komplex fråga, tycker jag. Vi hade ett bra samarbete, det är en bra kille...

Vad var det som inte klickade?

- Det går inte att peka på en sak. Det är säkert många saker som påverkade. Jag tror han har goda chanser att lyckas i Helsingborg och jag hoppas att Henrik (Larsson) gör något bra av detta.

Hur ska Hammarby utveckla spelet i år då?

- Det kommer den närmsta tiden att visa ytterligare. Det är svårt i dag att tala om detaljer fullt ut. Sen får vi se om vi behöver fylla på pusslet ännu mer eller om vi är nöjda så här.

- Vi hade ju ett väldigt offensivt manualarbete i superettan, då vi räknade med att föra de flesta matcherna. Nu fick vi skruva på den i höstas i allsvenskan, och vi kommer att fortsätta att skruva på den.

- Men visionen finns att vi ska kunna spela så offensiv manualfotboll även i allsvenskan någon gång.

Vad menar du med att "ni skruvade" förra hösten?

- Vi får inte sälja så mycket folk i anfallsspelet som vi gjorde. Som man kan göra när man är riktigt bra.

Handlade det om att ni överskattade er egen kompetens?

- Det kan vara en kombination. Att man överskattade lite, att vi var hoppfulla att det skulle se bättre ut än vad det gjorde. Men också att man får testa det ordentligt. Vi körde i 16 eller 18 omgångar, sen skruvade vi på det.

- Men det handlar om att våga testa ordentligt. Vad vore ett fotbollsliv utan visioner?

En sak som slog mig i fjol var att i er ambition att spela snabbt så hade ni centrala mittfältare som Johan Persson och Philip Haglund. Knappast två spelare jag tänker på när jag tänker på snabba spelare i allsvenskan.

- Näe, men du kan ha snabbhet på olika positioner. Fotbollssnabbhet är ju heller inte bara att förflytta sig från punkt A till punkt B. Det är också att läsa situationer.

- Det som varit viktigt för oss är att höja graden av spelförståelse, som är en del av fotbollssnabbheten. Där har ju inte minst Melker Hallberg och Arnor Smarason kommit in och hjälpt till med de bitarna. Det är också en del i pusslet att bygga vidare på.

- Men på den resan vi varit på så har det varit viktigt med de här (Haglund och Persson) centralt i banan. Så får vi se hur i utvecklas, om vi har en annan konstellation i år.

"Många ser mig som lugn och halvbutter"

Utspelet efter förlusten i Halmstad var inte första gången Nanne Bergstrand hotar med att kliva av.

Det har hänt i både Kalmar FF och Hammarby - vid flera tillfällen.

Taktiken att ställa sin plats till förfogande när frustration uppstår - för att få igenom ett budskap eller driva igenom ett krav - är inte den ganska barnslig?

- Nämen, det är mer känslosidan. Det är inte många som tror att jag har en så stark känslosida, säger Bergstrand.

- Många upplever mig som en lugn och lite halvbutter person, men det är min känslosida som kommer fram vid de här presskonferenserna ibland. Som då kan tolkas som ett arbetssätt som kan vara felaktig för en del.

- Men det viktiga är effekten på budskapet. Verktyget är inte det viktigaste.

Är det en sida hos dig som du inte kan kontrollera, menar du?

- Både och, skulle jag vilja säga. Det är samma där, det är ett verktyg som jag har att använda. Men det är aldrig förberett. Numera.

- Det kommer impulsivt, och då kommer vi till känslobiten.

Efter två år i Stockholm, har du lärt dig mer om 08-tålamodet nu?

- Jag har förståelse för den här kulturen, den skapar ett kortsiktigt perspektiv. Det finns en sådan konkurrens bland klubbarna i Stockholm.

- Sen betyder inte det att jag köper det fullt ut. Det är viktigt för Hammarby att vi kan förändra och stå pall för detta. Att vi som sysslar med fotboll inte blir kortsiktiga. Hammarby som förening är inte kortsiktig.

Bergstrand fortsätter:

- Vad de allsvenska klubbarna säljer är ju förväntningar. I slutänden betyder det: "Gör mig lycklig!". Skulle man gå efter det inför säsongerna så är det ju en omöjlig ekvation. Alla klubbar kan ju inte vinna allsvenskan.

- Den ekvationen är skapad för att skapa missnöje.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag