Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möt stjärndomaren Jonas Eriksson

Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna Dolck
1 / 7

Stjärndomaren Jonas Eriksson om vikten av förberedelser, läktarvåldet, hoten och hoten längtan till Brasilien-VM.

Det är tidig söndag förmiddag, ett strålande vårväder och de som väntar vid gaten där flyget till Ängelholm strax ska avgå är ledigt klädda.

Många lite somrigt.

Sedan kommer där tre uppklädda män. I svarta kostymer och vita skjortor påminner de mer om några gestalter i "Men in black" än det de egentligen är: Fotbollsdomare.

Jonas Eriksson, nyss fyllda 40, är Sveriges just nu hetaste domare.

Tidigare i veckan har han dömt semifinalen i Champions League mellan Atlético Madrid och Chelsea.

Vid hans sida finns - precis som på Vicente Calderón i Madrid - de assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark.

- Ska jag vara ärlig så är vi inte så förtjusta i de här kostymerna. De är lite hängiga, i alla fall på dig Mathias, säger Jonas Eriksson med ett skratt och tittar på sin kollega.

Och det märks direkt.

Det här är tre män som känner varandra väl. Det är gliringar, ironi men mest av allt mycket värme. Som utomstående är det lätt att se trion har en nära relation, de känns nästan som en liten familj.

Och det kanske inte är så märkligt.

Förra året hade de 140 resdagar ihop.

- Såklart vi är tajta. Det blir oerhört mycket tid tillsammans, samtidigt känner vi varandra så väl att vi vet att vi inte behöver göra allt tillsammans. Speciellt under mästerskap kan det vara skönt att dela på sig ibland och kanske inte äta ihop alla gånger, säger Jonas men...

- Det brukar ändå bli så till slut. Vi umgås nog mycket mer än många andra domarteam.

Väldigt lite lämnas åt slumpen

Den här söndagen är det allsvenskan och matchen mellan Helsingborg och Mjällby som är uppdraget. Och precis som vid alla andra matcher har domartrion sina rutiner och det känns som inget, eller åtminstone väldigt lite, är lämnat åt någon som helst slump.

Fotbollsskorna åker alltid i handbagaget, att riskera att de skulle försvinna med det incheckade bagaget vågar man inte.

Det finns alltid en andra resplan. Skulle flighten till Ängelholm ställas in eller försenas skulle man ändå hinna i tid till matchstarten på Olympia med det flyg som går till Malmö ett par timmar senare.

Men allt går som det ska den här dagen.

Innan man lämnar Arlanda har man dessutom hunnit äta en "rejäl frukost", bacon, ägg, gröt.

- Vad och när man äter under matchdag är oerhört viktigt, det är vi väldigt noga med. Jag åt en macka innan jag åkte hemifrån i morse och därefter äter vi frukost nummer två ihop på flygplatsen. Sedan blir det något lätt när vi kommer fram till arenan. Mer än så vill man inte äta innan match.

Från flygplatsen i Ängelholm in till Helsingborg är det hyrbil som gäller. Det är Daniel Wärnmark som kör, det gör han alltid när de är ute på vägarna.

- Kör Mathias kommer vi inte fram, han hittar för dåligt. Och Jonas, han vill inte, säger Daniel och skrattar.

Stämningen blir allvarligare

Lättsamt och glatt, men väl framme vid hotellet i utkanten av Helsingborg blir det helt plötsligt stämningen en annan, en allvarlig och fokuserad.

Trion som kommit med flyget från Stockholm möter upp fjärdedomaren Robert Daradic.

I den ödsliga hotellrestaurangen och med enbart kaffe och vatten på bordet börjar de gå igenom vad som väntar.

Det är Jonas Eriksson som leder samtalet till stora delar.

Han pratar mycket och fort men för den skull inte osammanhängande. Det märks att det finns en tydlig plan för vad han vill ha sagt, det känns förberett. Nästan som om han skulle hålla ett litet föredrag.

- Vad är det som väntar oss där ute i dag?

Eriksson tittar på sina kolleger men ger själv svaret.

- Jag skulle säga att det är en match med stor anspänning. Det är två lag som börjat säsongen uselt. Vi måste tänka oss in i situationen. Hur skulle vi ha mått om vi hade varit något av de två lagen? Framför allt är Helsingborg pressat. Det kommer att vara en jävla anspänning där.

- Vi måste ha den här anspänningen i åtanke. Men det betyder inte att vi ska släppa igenom saker, det är inte det jag menar. Men vi ska ta hänsyn till läget.

 

Övriga i gänget kommer med input, Jonas lyssnar och man diskuterar olika tänkbara scenarion i matchen.

Bortsett fjärdedomare Robert Daradic har de tre domarna Champions League-semin i färskt minne.

- Efter vår insats i tisdags kommer vi att ha höga förväntningar på oss, både från spelare och publik. Folk som såg oss på tv förväntar sig att vi presterar på samma nivå i dag.

- Men som vanligt ska vi prata mycket under matchen. Det vet ni. Fråga mig om det är något ni undrar över och gör mig medveten om det är någon som uppträder olämpligt, säger Eriksson och understryker till sist:

- Full koncentration, ni vet vad som gäller. Det är här och nu vi ska vara.

Mötet avslutas, slipsar knyts och man åker mot Olympia.

En månad sedan Dif-supporter dog

Det har gått nästan exakt en månad sedan den där hemska dagen när en Djurgårdssupporter omkom i samband med tumult inför matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Det är oundvikligt att inte komma in på ämnet när jag träffar domarteamet i Helsingborg.

Hur ser de på situationen, är de rädda att något ska hända dem och tänker de kring säkerhet?

- Det som hände påverkar oss och alla andra inom fotbollen. Ta bara matchen i dag, klart att det spelar in när det gäller stämningen både i laget och bland fansen.

- Men rädd att det skulle hända mig eller någon av de andra domarna något? Nej det är jag inte. Skulle vi springa runt och vara rädda på planen skulle det aldrig funka att döma.

Utsätts ni för hot?

- Det klart att man får höra en del både på och utanför planen, men några riktiga hot har vi tack och lov inte utsatts för.

Men jag antar att ni har en del säkerhetstänk?

- Jo, så är det så klart. Jag svarar aldrig på ett okänt nummer, och skulle aldrig låta en journalist komma hem till mitt hem och så vidare. Sedan är det andra små detaljer man försöker vara noga med. Innan ett derby har vi till exempel aldrig på oss kostymerna med märket där det syns att vi är domare, det är ett onödigt risktagande, säger Eriksson.

Allt följer ett tidsschema

På plats på Olympia fortsätter rutinerna för domarteamet. Allt följer ett tidsschema. Det är möte med matchdelegat och domarkontrollant. Lagens tröjor inspekteras, det kontrolleras så att det är rätt tryck i bollarna och att laguppställningar är korrekta. Och så gemensam uppvärmning i 20 minuter, alltid från 14.22 till 14.42 när matchen börjar 15.00.

Efter en gemensam handklapp i luften går team Eriksson ut och blåser i gång matchen.

Den första halvleken är lugn och när domarna kommer in i det lilla domarrummet i halvtid är det på detaljnivå man diskuterar.

Samma sak efter match, men nu finns domarkontrollant Gunnar Bengtsson med i det lilla trånga domarrummet som luktar svett. Matchen gås igenom igen. Eriksson får säga sitt, assisterande och fjärdedomare sitt. Betyg från domarkontrollant Bengtsson, varje liten bit ska analyseras. Det är beröm, mycket den här gången, men också bitar som ska förbättras och förfinas till nästa match.

Åker till VM i Brasilien

Och det är som är mest slående intrycket efter att ha följt Sveriges mest framgångsrika domartrio en dag: Proffsighet ända ner i detaljnivå. Att det finns extrem vilja att alltid vilja göra sitt bästa. En proffsighet och vilja som sannolikt är anledningen till att Jonas Eriksson, Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark 1 juni åker till Brasilien för att döma fotbolls-VM.

- Vi kommer att vara fyllda av självförtroende när vi åker dit. Det ska bli oerhört roligt med VM.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!