Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mot allsvenskt genombrott – nu tar Mjällbys Noah Persson studenten

Tv: Ola Toivonen intervjuas av Kvällspostens reporter.
Noah Persson gör sin andra säsong i allsvenskan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Noah Persson har startat varenda allsvensk match för Mjällby den här säsongen.

Snart kan han dessutom koncentrera sig på fotbollen på heltid. 

Om två veckor tar 18-åringen studenten.

– Jag såg det aldrig som omöjligt. Det behövs inte så jävla mycket för att klara det, säger han. 

En start och nio inhopp i fjol under allsvenska debutsäsongen bådade gott för Noah Persson född 2003.

Men det är i år som vänstervingen ser ut att få sitt stora genombrott i Mjällby.  

Han har startat samtliga åtta matcher i serien ute på kanten och gjort avtryck på flera sätt, inte minst genom sina långa inkast som ledde fram till segermålet mot Djurgården i hemmapremiären.

– Jag har alltid vetat att jag kastar hyfsat långt. Tidigare hade jag inte kastat på matcher men så inför årets Svenska cupen testade vi om långa inkast kunde bli ett vapen för oss och då var vi några stycken som kastade – och jag kastade längst. Att vi sedan gjorde mål mot Djurgården på det sättet var skönt och sedan har jag fortsatt att kasta, säger Persson som har sin teori om hur man bygger sin kropp för att kasta långt.

– Jag tror att det sitter i bålen, att snärten kommer därifrån. 

Studenten en självklarhet för Persson 

Men det är inte bara på fotbollsplanen som Persson imponerar. Trots att han sedan allsvenska starten i fjol varit A-lagsspelare i Mjällby har han kämpat på med studierna på gymnasiet. 

Om två veckor tar 18-åringen studenten. Efterlängtat, medger han själv.

– Det ska bli väldigt skönt att bara kunna fokusera på fotbollen, att slippa gå upp tidigt på träningsfria dagar för att stressa i väg för massa plugg. 

Många unga killar som når allsvenskan tidigt väljer att hoppa av gymnasiet. För Noah Persson var det hela tiden en självklarhet att ta studenten.

– Jag såg det aldrig som omöjligt. Det behövs inte så jävla mycket för att klara det. Lärarna har varit samarbetsvilliga och jag kände att jag skulle klara det. Vissa perioder har varit tuffa men sedan har föräldrarna varit på mig också om att ta examen. Jag har klarat alla ämnen. Betygen kanske inte är de bästa, men jag tar examen i alla fall. Klart att det krävts en del för att fixa det.

”Vi ska ta bilder på blommor” 

Under telefonintervjun med Persson befinner han sig på en friluftsdag med skolan. De sitter och fikar innan en fem kilometer lång promenad väntar.

– Sedan ska vi ta bilder på blommor och sånt. 

Vad tycker du om det?

– Det är helt okej, hellre det än massa lektioner.

Det är inte allt för många timmar i skolan som Persson bränt av sedan han blev A-lagsspelare. I stället har han fått plugga mycket från distans.

– Man missar ju väldigt mycket på plats. Jag kanske i snitt hinner med en lektion om dagen i skolan. Men på lediga dagar kan jag ju vara med mer. Annars blir det att jag pluggar mycket hemifrån.  

På bussresor till och från matcher?

– Jag har velat det, men det har inte varit lätt där... Nej, där har jag varit riktig dålig. 

Varför?

– Jag vet inte faktiskt. Jag har inte känt någon motivation. Det är ju ett bra tillfälle att plugga på bussen, men det har bara inte blivit så. Man är trött efter matcherna och på ditvägen vill man koncentrera sig på fotbollen. 

Redan i vintras hintade Mjällbys tränare Andreas Brännström att Noah Persson kunde bli en positiv överraskning. 18-åringen, som i ”Brännans” 3-5-2 varit given som wingback, berättar att han hela tiden känt nya coachens förtroende.

– Ja, det har jag och det är väldigt positivt. Matcherna är ju det roligaste som finns och att jag fått spela så mycket är jag oerhört tacksam över så klart. Jag njuter hela tiden.

Tv: Expressens krönikör siar om årets allsvenska.