Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Montader Madjed om landslagsvalet

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

Montader Madjed, 17, kan spela både för Irak och Sverige.

De förstnämnda har redan visat intresse för 17-åringen.

– Irak ville att jag skulle spela U20-EM, berättar Madjed.

Montader Madjed, 17, har gjort stor succé i Hammarby under svenska cupen. Talangen gjorde fyra mål och två assist på fyra matcher för de grönvita.

Nu ser han fram emot att spela allsvensk premiär.

– Jag ser fram emot att kliva in på planen. Titta på en fullsatt arena. Det kommer bli kul. Jag hoppas att jag får spela mot Degerfors. Det ska bli enormt roligt. 

– Jag har ett bra självförtroende, säger Montader Madjed till Expressen.

Montader Madjed kan spela både för Sverige och Iraks landslag. 17-åringens föräldrar är från Irak och under de senaste veckorna har det irakiska fotbollförbundet uppvaktat spelaren, något som även journalisten Josip Ladan rapporterat om på Twitter.

När Expressen träffar Madjed inför mötet med Degerfors bekräftar han intresset från Irak men samtidigt är han tydlig med vad han själv vill när det gäller sitt landslagsval i framtiden.

– Irak har visat intresse. Precis innan jag åkte i väg för landslagsspel med Sverige så ville Irak att jag skulle spela U20-EM. De har visat intresse för mig men jag har alltid sagt att jag vill representera Sverige och spela för det svenska landslaget i framtiden, säger Madjed.

Har de varit på dig om ett möte?

– Ja, de har pratat lite med min pappa. Han är från Irak. Jag vet inte vad han vill. Det kan ju vara så att pappa vill att jag ska spela för Irak, men för mig är det självklart med Sverige.

Är det ett svårt val?

– Nej. Inte egentligen. Hade jag inte varit med i det svenska landslaget då hade jag kanske övervägt att spela för Irak men nu är jag ganska given. 

– Jag startar i Sveriges U19-landslag. Då väljer jag Sverige.

Madjed har gjort tolv U17- och tre U19-landskamper för Sverige. I mars startade Hammarbyspelaren båda Sveriges matcher mot Kroatien och Portugal i P19-EM Elite Round. Enligt Madjed vill Irak att han ska vara en del av A-landslaget framöver.

– Ja, jag har hört något sånt. Men för mig är det fortfarande Sverige som gäller oavsett vad. Jag spelar i en svensk klubb i Sverige. 

– Jag är född här. Då vill jag spela för Sverige. Det är bara Sverige som gäller. För mig är det ganska enkelt.

Pratar du mycket med familjen om beslutet?

– Ja, självklart. De är födda i Irak, självklart vill familjen att jag ska spela för Irak. Det är en kul grej för de, att få komma hem och kolla på matcherna där borta. Jag förstår dem.

– Men i slutändan handlar det om vad jag vill. Det är det som är det viktigaste. Jag har tänkt på det en hel del, kollat lite på Iraks matcher, men för mig är det tydligt att jag hellre vill ha Sverige. De har spelat mer i EM och VM också. Det är ett bra landslag.

Har du haft kontakt med SvFF?

– Nej, ingenting på det sättet. Jag har bara haft kontakt med folket för ungdomslandslagen.

Så ditt beslut är redan fattat?

– Ja, exakt.