Veton Berisha hjälte för Bajen – Mohanad Jeahze utbuad

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Mohanad Jeahze var tillbaka för Hammarby när laget slog Gif Sundsvall med 3-0.

Vänsterbacken buades ut av Bajen-supportarna.

– Jag ångrar mitt beteende, säger Jeahze.

Hammarby fick en drömstart när nytillskottet från Degerfors, Abdelrahman Saidi, gav hemmalaget ledningen efter bara 43 sekunder. 

Saidi bildade anfallstrio med Gustav Ludwigson och norska stjärnvärvningen Veton Berisha. Den sistnämnde krönte sin startdebut med att göra sitt första mål i Bajen-tröjan. 

Framspelad av Saidi tryckte Berisha in 2-0 i 71:a minuten. 

Kort därefter byttes Mohanad Jeahze in – till hemmapublikens burop. Varje gång 25-åringen rörde bollen visade Bajenfansen sitt missnöje. 

Jeahze fick dock en liten revansch när han var inbladad i Bajens 3–0-mål i slutminuterna. 

Vänsterbacken fixade frispark som han själv slog. Den hamnade hos Ludwigson, vars avslut styrdes in i mål av Giffarnas Forrest Lasso. 

Jeazhes framträdande var det första sedan han vägrat spela i Hammarbys bortmatch mot Varberg. Det för att få till en flytt till turkiska storklubben Besiktas.

Jeahze: ”Oerhört konstigt”

Vänsterbackens val fick stora konsekvenser.

Hammarby stängde tillfälligt av Jeahze från spel – samtidigt som flytten till Besiktas inte blev av.

I veckan bad Jeahze om ursäkt för sitt agerande och på söndagen fanns han alltså återigen med i matchtruppen. 

Men försvararen värmde inte upp med övriga spelare på planen. I stället värmde han upp på egen hand i Tele 2 arenas katakomber.

– Klubben kom med en idé så att det inte skulle bli så stökigt, om det är aktuellt att jag hoppar in, och tyckte att det var en bra idé, säger han till Discovery. 

Jeahze: Agenten var inte inblandad

Vänsterbacken är ångerfull och vill nu lämna konflikten bakom sig. 

– Ja, det är klart att jag ångrar beteendet man hade där. Det var inte värt i slutändan men man lär sig. Om det någonsin kommer en klubb igen som vill ha en, så har man lärt sig en läxa, säger Mohanad Jeahze till SportExpressen.

Vad hände i Varberg om vi börjar där?

– Jag tog ett dåligt beslut den dagen, sedan har vi stängt det kapitlet. Jag vill inte snacka så mycket mer om det. De två-tre dagarna tog jag dåliga beslut men vi har löst det.

SportExpressen har tidigare rapporterat att Besiktas la två bud på Jeahze. Det första uppmätte tio miljoner kronor, och det andra 12 miljoner kronor. Men inget av buden var tillräckliga för att Hammarby skulle släppa sin vänsterback utomlands. Jeahze medger för SportExpressen att han var sugen på att lämna för den turkiska storklubben.

– Jag var jättesugen på att dra dit. Den här sommaren har större klubbar visat intresse. Som 25-åring har jag varit sugen på att ta steget, jag är inte 18 år längre, och kan vänta på att så stora klubbar kommer. 

– De här klubbarna kollar inte så mycket mot allsvenskan egentligen utan mot större ligor. De (Besiktas) värvade en back från Premier League i stället och då fattar man vilka ligor de kollar på.

Stämmer det att du inte ville spela mot Varberg?

– Jag har sagt att jag inte kommer kommentera den dagen mer.

Hur togs det emot av laget?

– De stöttade inte mitt beteende, men de har varit stöttande i efterhand.

Du inledde med att värma i gymmet i dag. Hur kom det sig?

– Klubben kom med idén i går att om det var aktuellt med speltid så ville de inte ha kaos vid det hörnet (av planen). Jag tyckte det var en bra idé. 

Vad tänker du kring buropen?

– Jag förstår supportrarna, jag hade förmodligen reagerat på samma sätt.

Hur var det att spela?

– Man filtrerar det mesta, själv hörde jag mest det positiva.

Du hörde applåder också?

– Ja, jag hörde applåder så det var det jag tog in. Man visste att jag inte skulle tas emot på ett bra sätt.

Hur har dialogen varit med Hammarby om framtiden?

– Det är inte första klubben som visat intresse, det har varit flera innan. Jag har alltid sagt att det ska vara värt att lämna Hammarby och just de här klubbarna som visat intresse i sommar har det varit värt att lämna för. När det kommer intresse från stora klubbar igen så kommer jag att agera på ett annat sätt i alla fall.

Enligt SportExpressens uppgifter krävde Hammarby mellan 15-20 miljoner kronor för att sälja honom i sommar.

– Klubben har krävt mycket pengar och det tyckte den klubben (Besiktas) och man kom inte överens. Jag och min rådgivare gick vidare därefter, förklarar Jeahze.

Har du fått löften från Jesper Jansson om att lämna?

– Vi har haft vår dialog och jag vill hålla den mellan oss. Det är klart att Jesper vet min ambition men jag har inte velat lämna för första bästa. 

– Det ska helst vara för en bra klubb. Jag blir 26 nästa år och det är svårt att vänta hur länge som helst men mitt fokus ligger här nu.

Jeahze understryker att han blickar framåt och vill vinna tillbaka supportrarna.

– Det enda sättet att vinna tillbaka förtroendet är att prestera på planen.

Under matchen vecklades en banderoll ut från Hammarby-klacken. På banderollen stod det: ”Hala spelare och agenter. Det finns fler problem än så på Årsta”.

– Menar de att jag och agenten är hal? De har självklart rätt till sin åsikt. Jag agerade helt själv, jag kommer aldrig lyssna på vad en agent säger att jag ska göra eller inte göra. Jag agerade på det jag trodde var bra. Men med facit i hand var det riktigt dåligt.

Varför tog du bort bilder från din Instagram?

– Det var mest riktat mot klubben. Jag kommer inte kommentera vad vi pratat om, men det var riktat mot klubben, och det var en av grejerna som jag ångrar. Jag borde låtit klubbarna lösa det och jag gör min grej på planen.

Cifuentes: ”En fantastisk kille”

Tränare Marti Cifuentes har också lämnat allt bakom sig. 

– Klubben har varit tydlig i kommunikationen. För mig är det en fantastisk kille och spelare. Han har gjort ett misstag, bett om ursäkt till laget, supportrarna och klubben. Det är viktigast. Han startade inte i dag eftersom att han missat ett par träningar, han fick spela lite på slutet vilket var viktigt, säger han.

– Den här startelvan har gjort bra ifrån sig tidigare och jag ville ge de fortsatt förtroende. Men Mohanad gjorde ett bra inhopp, det var inte lätt för honom, och unga spelare kan göra misstag. Det viktigaste är hur man agerar efter det och om man tar ansvar, och det har han gjort.

Hur har detta påverkat gruppen?

– Det har inte varit en rolig situation men truppen har visat stor mognad. Vi kommer gå starkare ur det här som grupp, det är jag säker på. Jag ser en enad trupp som blickar framåt, det här är ett lag som vill vinna tillsammans.

Tv: Extrem ökning av inkastade föremål i allsvenskan - få straffas