Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte elitdomaren erkänner spelberoende

Den svenska elitdomaren som sitter häktad misstänkt för grova bedrägerier är spelberoende. Enligt kriminalvården ”exploderade” hans spelande för tre år sedan, skriver GP

– Vi som är anställda av svensk fotboll får inte spela överhuvudtaget. Det är en jättedålig kombination, säger domarbasen Stefan Johannesson till tidningen. 

I slutet av september anhölls en svensk elitdomare misstänkt för grovt bedrägeri. Fyra andra personer anhölls också i samma polistillslag misstänka för penningtvätt.

– Misstankarna är grovt bedrägeri för huvudmannen och grovt penningtvättsbrott för övriga anhållna, berättade åklagaren Martin Elofsson.

Den 26:e september kom beskedet att elitdomaren begärs häktad. Domaren har därmed blivit fråntagen alla uppdrag han har för svensk fotboll. Och nu tillkommer nya uppgifter till fallet. Under utredningen mot mannen framkommer det att han är spelberoende, och har finansierat sitt spelande med brottslig verksamhet, skriver GP.

”Främmande uppgifter”

Enligt tidningen exploderade hans spelande för tre år sedan och han har då spelat ”för så mycket han har kunnat”. Svenska fotbollsförbundets domarbas ser allvarligt på uppgifterna. 

– Jag hade inte en aning om det här. Det är helt främmande uppgifter för mig men det är så klart tragiskt att det är så. Det är en sjukdom och tragiskt för den här människan. Om man sätter det i kontexten att han dömer fotboll så är det så klart en jättedålig kombination. Då kommer alltid misstanken finnas där, säger domarbasen Stefan Johannesson till GP. 

Den anhållne domaren är aktiv och har dömt på absolut toppnivå såväl utomlands som i Sverige. Enligt SportExpressens uppgifter har han haft hundratusentals kronor i personliga skulder de senaste åren – och så sent som i mars i år stal han en bakmaskin för ett värde av drygt 1 200 kronor från en Ica Maxi-butik.