Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonregn över Dif – efter övergången

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt L'Equipe är det klart. 

Le Havre säljer Tino Kadewere till Lyon för runt 150 miljoner kronor. 

Det innebär klirr i kassan för Djurgården. 

– Jag vill inte gå in på några summor, men det blir sammanlagt det största transfernettot som vi fått för en spelare totalt sett, säger Bosse Andersson. 

Under våren 2018 slog zimbabwiern Tino Kadewere igenom på allvar i Djurgården och gjorde åtta mål på tolv allsvenska framträdanden. 

Det väckte intresse hos franska Le Havre, klubben som främst är känd som talangfabrik som köpte loss honom för runt 25 miljoner kronor. Dessutom inkluderade Djurgården en vidareförsäljningsklausul på tio procent av summan som överstiger 25 miljoner kronor, något som podcasten podcasten ”Disco & Noa” berättat om. 

Nu ser den klausulen ut att innebära rejält klirr i kassan för Djurgården. Den stora franska sporttidningen L'Equipe rapporterar på onsdagskvällen att Lyon och Le Havre är överens om en övergångssumma på 15 miljoner euro, alltså runt 150 miljoner kronor. Kadewere, som gjort 18 mål på 20 matcher i Ligue 2 den här säsongen, ska ha skrivit på ett kontrakt till 2024 med Lyon, men kommer att lånas tillbaka till Le Havre för resten av säsongen. 

Rejält klirr i kassan för Djurgården

Dessutom hade Djurgården kunnat ha rätt till tre procent i solidaritetsersättning, men då Kadewere flyttar inom Frankrike utgår den. 

Solidaritetsersättning utgår dock eftersom det rör sig om en inhemsk övergång i Frankrike. 

– Man blir stolt så klart att Tino nu går till en storklubb i Europa och att han har fått den här utvecklingen är fantastiskt. För oss blir det också väldigt bra ekonomiskt sett med tanke på att vi hade den här klausulen, även om det kunde blivit mer om han gått utomlands, säger Djurgården sportchef Bosse Andersson. 

– Jag vill inte gå in på några summor, men det blir sammanlagt det största transfernettot som vi fått för en spelare totalt sett med tanke på vad vi köpte spelaren för och vad vi sålde honom för och sedan vad vi nu får, säger fortsätter han. 

Tidigare rekord för Djurgården gällande transfernetto var när klubben sålde Michael Olunga till Guizhou Hengfeng Zhicheng FC för 40 miljoner kronor. Men med avräkningar, agentarvoden och procent till Olungas tidigare klubbar blev nettot bra mycket mindre.