Emmanuel Lomotey: ”Jag ser mycket upp till Busquets”

Tv: Abrupt slut i Champions League för MFF – jämför med 2017
Emmanuel Lomotey på plats mot Sundsvall i helgen.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Han har Barcelonas kapten Sergio Busquets som förebild.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Emmanuel Lomotey är Malmö FF:s senaste värvning. 

Ghananen plockades in som långtidsskadade Mahamé Sibys ersättare och bortsett från landsmannen Michael Essien finns det en spelare som han sett upp till lite extra genom karriären.

– Jag gillar verkligen Sergio Busquets, jag skulle säga att jag är den typen av spelare, berättar 24-åringen. 

Efter Strasbourg-förvärvet Mahamé Sibys olyckliga höftskada i slutet av juli månad kände sig Malmö FF nödgade att agera på transfermarknaden. En ny sexa skulle in – och återigen valde regerande mästarna att rikta blickarna mot Frankrike. 

Valet föll på Amiens Emmanuel Lomotey, en 190 centimeter lång ghanan som både kan spela defensiv mittfältare och mittback.

– Under mina två år i Frankrike spelade jag mest mittback för det var brist på försvarare där, men jag föredrar att spela på mittfältet. Jag älskar det, säger 24-åringen som presenterades för MFF i förra veckan. 

– Jag är väldigt glad att vara här. Det är så skönt väder här nu, men jag har hört att det är väldigt kallt på vintern. Jag gillar inte kyla, så jag måste bli redo för det, säger han och skrattar. 

Lomotey berättar att två av hans styrkor är huvudspelet och att slå passningar, både korta och långa. När ghananen får frågan vem i fotbollsvärlden som han påminner om kommer svaret snabbt.

– Jag gillar verkligen Sergio Busquets, jag skulle säga att jag är den typen av spelare. Han är väldigt lugn med bollen och försöker hjälpa laget på många sätt. Jag har sett upp mycket till honom. 

Ser fram emot att prata med Sergio Peña 

Att 24-åringen väljer just en spansk spelare är ingen slump. Innan flytten till Amiens gjorde Lomotey tre år i Spanien där han representerade Extremadura och Villarreals B-lag. Kärleken till landet är stor. 

– Jag älskar Spanien – och jag älskar deras språk. Jag ville lära mig och det gjorde jag också.

I MFF spelar Perus landslagsman Sergio Peña. Nyförvärvet ser fram emot att prata spanska med honom.

– Äntligen kan jag få träna på språket igen. Sedan jag flyttade till Frankrike har min spanska blivit sämre, för fransmän gillar inte att prata andra språk än sitt eget. 

Såg MFF mot Chelsea 2019 

Även själva fotbollen i Spanien uppskattade Lomotey mer än Frankrikes dito. 

– Den franska ligan är mer fysisk med mycket löpande. I Spanien handlar det mer om att njuta och spela. Det är stor skillnad. Jag gillar Spanien mer än Frankrike. 

Långt innan MFF hörde av sig kände Lomotey till klubben. Detta då han såg skåningarna mot favoritklubben Chelsea i Europa League-sextondelen 2019. 

– Jag har växt upp med att heja på Chelsea så jag såg när de mötte Malmö då. Det var så jag hörde talas om klubben. 

Anledningen till supporterskapet till just Chelsea? Landsmannen Michael Essien.

– Han är också från Ghana, jag älskade honom! Han var ju mittfältare, precis som jag. Tyvärr hade han slutat i landslaget när jag kom med där, avslutar Lomotey som har sju A-landskamper sedan debuten 2020. 

Tv: Nya livet efter MFF – fotbollsboss på spanska solkusten