Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mest det jag har i huvudet just nu”

Foto: Epa / AAP
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS BILDBYRÅN

Både Malmö och Djurgården har målats upp som alternativ när Ola Toivonen flyttar hem till Sverige.

Men i och med coronaviruset är framtiden just nu oviss.

För SportExpressen berättar han om att bo långt bort från familj och vänner under pågående pandemi och om viljan att spela i allsvenskan. 

– Det finns en osäkerhet generellt, just nu tänker jag mest på när vi kan flyga hem härifrån, säger han.

Ola Toivonens utlandskarriär började med flytten till PSV Eindhoven 2009. Nu går den mot sitt slut och anfallaren planerar för en flytt hem till Sverige.

– Det mest realistiska, särskilt i den här situationen vi är i nu, är att åka hem till Sverige. Barnen blir äldre, jag blir äldre och vi har varit borta i en väldans massa år. Så det kanske är dags att rota sig i Sverige och komma in i det svenska systemet igen, säger Toivonen.

Sedan han anlände till Melbourne Victory efter VM 2018 har han gjort succé med 29 mål på 48 matcher, men sedan i mitten av mars i år har det inte spelats någon fotboll. 

Toivonens Melbourne Victory kom hem från en bortamatch mot Wellington Phoenix på Nya Zeeland och tvingades isolera sig i fjorton dagar framåt. De fjorton dagarna har nu gått, men ligan är stoppad och landet har infört strikta restriktioner.

– Vi har fjortondagarskarantänen om man reser in efter att ha varit utomlands, eller om man reser ut från sin stat eller distrikt. Sedan är i stort sett alla affärer stängda, man får inte sitta ned på kafé utan man beställer kaffe utanför och så kommer de ut med den. Man ska hålla en och en halv meters avstånd till varandra och vill man umgås med en kompis så går det bra, men inte fler än en, beskriver Toivonen. 

Har tidigare öppnat för Malmö FF

Det har länge spekulerats i vilken som blir anfallarens nästa klubbadress, själv har han öppnat för MFF som alternativ, men det mesta av tankeverksamheten just nu går åt att planera för hemresan. 

– Det finns en osäkerhet generellt när det kommer till fotboll i Europa och Sverige, så man vet inte. Just nu tänker jag mest några dagar framåt och på när vi kan flyga hem härifrån. Ska vi vänta till vårt flyg går i juni går eller ska vi kanske flyga hem tidigare beroende på hur min fotboll ser ut den närmaste tiden? Och hur kommer det se ut med skolorna för barnen, om ingenting är öppet är det ingen idé att vara kvar här. 

– Då är det bättre att åka hem till familj och kompisar och ett hus med trädgård och lite skog i stället för att vara här i en lägenhet i mitten av en storstad med två barn. Så det är mest den planeringen som går för tillfället.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Har det varit jobbigt, kanske framför allt med tanke på situationen just nu, att vara så långt hemifrån? 

– Det är klart det har, om man jämför med när man var i Frankrike eller Holland. Det har varit lite jobbigt att inte bara kunna åka hem eller att folk kan komma hit. Det krävs verkligen planering och skulle det hända någonting så tar det tid att flyga hem till Sverige. Så det är väl det jobbigaste, men nu har vi varit väldigt tursamma med att det inte har hänt någonting allvarligt med familj eller vänner. Det är just därför också, med den här tiden, att om allt stängs ner så vill man bort så snabbt som möjligt och hem till familjen. 

Toivonen: ”Situationen förändras, det förstår jag”

Om vi utgår från att det spelas fotboll i Sverige i år. Hur känner du för att spela i allsvenskan?

– Ja, om det spelas fotboll. Det är klart det skulle vara kul, allsvenskan växer och när man pratar med folk i och runt klubbarna säger de att det är fantastisk atmosfär på läktarna och så där så absolut, det skulle vara kul. 

Har du kontakt med några svenska klubbar?

– Jag har alltid haft bra kontakter med olika klubbar men jag kommer inte droppa några namn. Det är onödigt i sådana här tider att prata klubbar, det blir bara fel. 

Om jag säger så här, så som indikationerna har varit, kommer du ha alternativ i Sverige?

– Så som indikationerna var så var det så, absolut. Sedan förändras situationen nu och det förstår jag också. Men vi får ta vecka för vecka nu och så får vi se vad det leder till. 

Degerfors är inte uteslutet

Finns det någon önskan om var man vill bo när man kommer hem till Sverige efter så många år utomlands? 

– Vi har ju alltid haft vår bas i Degerfors med ett fint hus där och familj och vänner väldigt nära oss. Så vi kommer alltid ha det som bas oavsett om det blir spel någon annanstans i Sverige. Så det spelar mindre roll, men vem vet, det kanske inte ens blir fotboll i Sverige och det kanske inte blir spel överhuvudtaget för vare sig allsvenskan eller mig. Så det är svårt att sia i nu, det är en väldigt oviss tid vi lever i.

Hade Degerfors kunnat vara ett alternativ?

– Det är ett roligt alternativt, att knyta säcken. Men det får man ta då om det blir aktuellt, just nu vill jag mest bara få reda på om man kan sätta sig på ett flyg hem tidigare eller om vi ska vara kvar här. Det är mest det jag har i huvudet för tillfället, att fixa allting för att flytta.

Hur ser du tillbaka på din tid i Australien?

– Det har varit superbra. Det är en jättefin klubb och allt sånt, så på planen tycker jag att det har fungerat utmärkt, jag har ingenting att klaga på. Utanför planen också, det har varit jättebra med skolor och levnadsstandard. Så det är väl lite tråkigt att det slutar på det här viset.