Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matej Chalus om första tiden i Malmö FF

Malmö FF är den första utländska klubben Matej Chalus spelar i.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hunden Whiskey är på plats i Malmö och får Matej Chalus att känna sig mer hemma.

Efter sitt första halvår i MFF är mittbacken nu redo för att ta nästa kliv.

– Jag måste visa för alla att jag förtjänar att vara här, säger han.

För Matej Chalus var det en tuff omställning när han flyttade från Tjeckien till Sverige, och Malmö, i början av året. Det tog ett tag för mittbacken att vänja sig men berättar att han kommit in i allting nu.

Någon som hjälpt till är hunden Whiskey, en Australian shepherd, som fått följa med till Malmö efter semestern.

– Det har hjälpt mig väldigt mycket, säger han.

Redan när han skrev på för Malmö FF blev hunden uppmärksammad på sociala medier och den stora frågan var när hon skulle anlända till Malmö.

– Jag hade möjligheten att ta hit henne lite tidigare, men jag ville inte för jag visste inte hur allt skulle fungerar. Jag visste inte riktigt hur vi skulle träna, var jag kunde gå med henne eller var jag skulle ha henne när vi är borta. Nu vet jag hur livet fungerar i Malmö så då var det rätt läge att hämta henne, säger han och fortsätter:

– För mig är det bra att jag kan gå med henne för att bara ta det lugnt och vara nära havet. 

”Får en chans att träffa dem”

I sin tidigare klubb, Slovan Liberec, var Whiskey med honom på träningsanläggningen under dagarna och när de åkte på bortamatcher fick han hjälp av sin lagkamrats flickvän som passade henne. Här i Malmö är planen att familjen ska komma från Tjeckien och hjälpa honom när MFF är i väg.

– Min mamma sa att de ska komma varje gång vi åker i väg, det är inga problem för dem. De vill också komma och vara med mig och henne. De har haft henne i ett halvår nu, så det är som ett barn för dem. Då får jag också en chans att träffa dem.

Under vårsäsongen har speltiden blivit knapp. Lasse Nielsen och Dennis Hadzikadunic har varit de givna valen som mittbackar när Niklas Moisander varit skadad. 

Chalus har fått två matcher från start. Förlustmatcherna mot AIK och mot Djurgården. 

Det vill han förbättra

Det är två matcher som blev tunga för honom. Mot AIK orsakade han en straff och mot Djurgården blev det ett självmål. Men trots en tung höst är han glad över beslutet att skriva på för MFF.

I ett skadedrabbat MFF fick Chalus chansen från start mot AIK och Djurgården.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Jag är fortfarande väldigt glad att jag valde att flytta hit och ta den här möjligheten. Varje träning hjälper mig att bli en bättre spelare, men jag måste ha tålamod. Efter ett halvår nu så är min tid för ursäkter över och nu måste jag visa för alla att jag förtjänar att vara här, säger han och fortsätter:

– När jag valde den här klubben så visste jag att de precis hade spelat i Champions League och att det var många bra spelare här. Jag visste att jag behövde vara tålmodig och nu är det upp till mig att komma upp på samma nivå.

Vad kan du förbättra i spelet?

– Allt. Mina passningar, rörelsen, huvudspelet, precis allt. Även några taktiska grejer, både när vi spelar med två mittbackar och med tre.

Vad har du för förväntningar för resten av säsongen?

– Det var väldigt kul att vinna cupen, det var min första titel. Jag vill också vinna ligan och det skulle vara en dröm om vi kvalificerade oss för Champions League. För min del är det viktigast att fortsätta utvecklas, vara tålmodig och fortsätta hålla mig i bra form utan skador.


Tv: Rondo svarar på lyssnarnas frågor