Matchen stoppades – åskådare kollapsade

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

BORÅS/STOCKHOLM. Matchen mellan Elfsborg och Häcken slutade 4–4.

Men det var inte fotbollen som hamnade i det första rummet när matchen blåstes av.

Detta efter en incident på Elfsborgs hemmaläktare där en åskådare kollapsat.

 – Helt klart är det nåt väldigt allvarligt, säger kommentator Tommy Åström i Discovery+.

Senare kunde Mathilda Lundblad, Elfsborgs lagläkare, leverera lugnande besked.

 – Efter ett tag piggnade han till och till synes är allting okej nu. Han var pratbar när de åkte i väg, säger hon.

Det blev en fartfylld match mellan Elfsborg och Häcken, men det sportsliga fick helt och hållet åsidosättas sedan det skett en otäck incident på Elfsborgs hemmaläktare i matchens slutskede. 

Detta sedan en åskådare kollapsat, något som fick domare Mohamed Al-Hakim att avbryta matchen för att sedan blåsa av den helt.

 – Det här var en av de märkligaste fotbollsbevakningar jag varit med om. Först en så sprakande fotbollsmatch, sedan händer något sådan här. Helt klart är det något väldigt allvarligt, säger kommentator Tommy Åström i Discovery+.

Efter matchen uttalade sig Häckens tränare Per-Mathias Högmo om den otäcka händelsen.

 – Jag och Jimmy pratade ihop oss med båda våra kaptener och kom fram till att matchen skulle blåsas av. Det var en minut kvar att spela men det kändes självklart att blåsa av matchen, säger han.

”Till synes är allting okej”

Elfsborgs lagläkare Mathilda Lundblad kunde senare ge lugnande, och högst glädjande, besked.

 – Det var en ung, vuxen person som tuppade av på läktaren. Vårt anställda akut-team var snabbt på plats. Efter ett tag piggnade han till och till synes är allting okej nu. Han var pratbar när de åkte i väg, säger Mathilda Lundblad.

 – Spelarna påkallade min uppmärksamhet och då sprang jag bort mot läktaren så snabbt jag kunde. Ambulansen var snabbt på plats. Vi hjälptes åt och fick snabbt upp honom på en bår. Det fanns även supportrar på plats som jobbar på intensiven och de hjälpte till. Det var ett bra teamwork. 

”Skönt att höra att det verkar gått bra”

Elfsborgs ytterback Simon Strand, som sprang för att hämta en hjärtstartare, beskrev situationen som chockartad.

 – Jag blev chockad och agerade väl egentligen bara på instinkt. Jag visste att vi hade en hjärtstartare i spelartunneln och det var allt jag tänkte på då. Någon hade redan hämtat den så alla jobbade väldigt snabbt.

 – Det är en rätt tryckt stämning i omklädningsrummet nu. Skönt att höra att det verkar gått bra till slut. Alla våra tankar är där nu så får vi tänka på matchen en annan dag, säger Simon Strand.

Så ska Sverige bli en fotbollsnation i världsklass - här planeras miljardprojektet