Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En överkörning – i mästarklass

Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

När det behövdes som bäst visade Djurgården att kan vara bäst när det verkligen gäller.  

Derbyspöket jagades bort på 12 minuter i första halvlek, och tusentals blårandiga supportrar bytte derbyångest mot segervrål efter slutsignalen. 

Det var mästarklass över Djurgårdens överkörning av Hammarby. 

I princip allt förhandssnack inför derbyt hade handlat om Djurgårdens usla derbysvit. Det har liksom vilat en förbannelse över laget de senaste säsongerna. De senaste åren. Inför söndagens match mot Hammarby hade Djurgården bara mäktat med att vinna tre derbyn sedan 2008. Och efter den senaste förlusten (1-4) mot AIK var det till och med vissa supportrar som krävde att frågan om hur man skulle börja vinna derbyn igen, skulle tas upp på ett extrainsatt styrelsemöte. 

Med ett sånt uselt facit är det i och för sig lätt att förstå att supportrarna var desperata. Framför allt efter att laget efter försäljningen av Aslak Witry i somras, haft extremt svårt att hitta målet. Extremt svårt att skapa farliga målchanser. Samtidigt hade Hammarby, efter segern mot Malmö FF, börjat snegla mot toppen. En derbyseger skulle gett laget den skjuts de behövde för att kunna vara med i snacket om en topp-tre-placering. Dessutom kändes det som om all press låg på Djurgården inför derbyt. 

Hammarby gick alltså in med ett fint utgångsläge som underdogs till den här matchen. Djurgårdens desperation märktes också mest i inledningen, då Blåränderna var klart bättre mot ett slarvigt Hammarby. Men precis när alla på Tele2 satt och väntade på 1-0 till Djurgården slog Darijan Bojanic en magisk passning till Mohanad Jeahze, vars inlägg nådde en framrusande Gustav Ludwigson, som satte Hammarbys ledningsmål efter ett mönsteranfall. Med derbyhistoriken i färskt minne, snacket om att Blåränderna sålt guldet efter försäljningen av Witry, hade just det målet kunnat bli käftsmällen som sänkte hemmalaget. 

Men så blev det inte. 

Kim Bergstrands och Tomas Lagerlöfs lagbygge visade att de är bäst när det gäller. De visade prov på mästarmentalitet. För när Magnus Eriksson skickade in 1-1 på straff på sin egen retur, var det som att all derbyångest släppte. Både för spelarna och supportrarna. 2-1 kom nio minuter senare genom Hjalmar Ekdal och 3-1 genom Joel Asoro tre minuter efter ledningsmålet. Hammarby var överkört. 

Djurgården hade jagat bort derbyspöket på 12 minuter i första halvlek. För som spelet såg ut då talade inget för att Bajen skulle kunna komma tillbaka. I andra halvlek hade också Djurgården total kontroll, som Hasse Backe skulle sagt. Det blev en transportsträcka till vad jag antar är en av Djurgårdens skönaste segrar på många, många år. För trots att Hammarby verkade ha glömt hur man spelar försvarsspel, var det här Djurgårdens lagmaskin som imponerade mest. 

Överkörningen av Hammarby höll mästarklass. 

Inget snack om det. 

Medan Tele2 gungande efter slutsignalen gick lagkaptenen Magnus Eriksson runt och tog emot supportrarnas hyllningar. En talande bild. Han blev symbolen för det bortjagade derbyspöket. På åttonde försöket fick också mittfältaren sin första derbyseger i Djurgårdströjan. Ingen hade förtjänat det mer än honom. Han har varit en av allsvenskans bästa spelare i år och under långa stunder höll han landslagsklass på sin position som central mittfältare.