”Måste ha människor med rätt kompetens”

Kebba Ceesay.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Adil Kizil.
Foto: BILDBYRN

Dalkurd slåss för att hänga kvar i allsvenskan - men den senaste tiden har klubben skapat rubriker för händelser utanför planen. 

Det får lagkaptenen Kebba Ceesay att rikta skarp kritik mot hur klubben sköts: 

– Om Dalkurd ska vara på allsvensk nivå i framtiden handlar det om att få in människor med rätt kompetens som är på rätt plats i klubben, säger han.

– Vi vet om våra brister och har haft ett tufft år. Jag har en bra dialog med Kebba och uppskattar att han är rak och ärlig, svarar Kizil. 

Nykomlingen Dalkurd kämpar hårt för att stanna kvar i allsvenskan, men har den senaste tiden fått de största rubrikerna kring händelser utanför planen. I juni hoppade vd:n Mikael Ahlerup av sitt jobb i Dalkurd efter att han inte kommit överens med ordföranden Ramazan Kizil om hur klubben skulle drivas. 

Som en följd av det hoppade miljardären och investeraren Kawa Junad av sitt samarbete med klubben och slutade att stötta föreningen med pengar. Allt för att han, tillsammans med Ahlerup, inte fick igenom de löften de blivit lovade att driva igenom. 

Skallade Khalili

Och i måndags skallade Dalkurds Smajl Suljevic Hammarbys Imad Khalili efter matchen på Gavlevallen. Där har klubben nu startat en internutredning mot Suljevic - och det är i nuläget oklart vad som händer med lånet från Östersund. 

Lagkaptenen Kebba Ceesay är trött på all turbulens kring Dalkurd och menar att alla händelser utanför fotbollsplanen tar för mycket energi från spelartruppen. Han betonar samtidigt att måndagens händelse är en enskild sådan. 

– Det är väldigt tråkigt att det hände och det ska så klart inte få hända. Det har inget med fotboll att göra. Smajl är en bra kille och har bidragit med en positiv stämning i omklädningsrummet. Han vet alla vad vi tycker om hans agerande och det är inget som vi accepterar. 

– Han har bett om ursäkt inför hela gruppen här hos oss och jag kan bara å Dalkurds vägnar be om ursäkt till Hammarby och alla inblandade. Sedan ligger det inte på mitt bord vad som händer nu. 

– Det är upp till sportchefen och klubben att bestämma, säger Ceesay. 

Hur ser på situationen där Dalkurd är nu och den senaste tidens turbulens?

– Vi är nykomlingar och Dalkurd har gjort en otrolig resa. På 14 år har man åstadkommit något unikt och gjort något som inte många skulle klara av. Men det är en helt annan verklighet man lever i nu i allsvenskan än vad som var i superettan förra året. 

– Då vann man de flesta matcher och när man tar steget från superettan till allsvenskan blir det automatiskt så att man förlorar fler matcher och det kan bli en för stor mental omställning för många spelare, säger Ceesay. 


FÅ BÄST KOLL: Följ Dalkurd – direkt i Messenger 


”Träningsplanen sämst i Sverige”

Han menar också att flytten från Borlänge till Gävle påverkat laget negativt. 

– Sedan tror jag många har underskattat betydelsen av den här flytten, vilket spelat in på att resultatet inte gått som vi velat. Träningsplanen vi tränar på måste vara den sämsta i hela allsvenskan, även superettan inkluderat. Men jag tycker spelarna sköter det väldigt bra och biter ihop med tanke på omständigheterna. Men sen finns det en gräns för vad man kan acceptera. Och när vi har varit tvungna att bryta träningarna för att det blivit felbokningar och att ett knattelag ska träna i stället för oss är det för dåligt. Sånt får inte hända på den här nivån. 

Men ni spelare har väl också ett ansvar att ni är där ni är?

– Ja, så klart. Resultatmässigt har vi spelare ett ansvar och där har vi inte kommit upp i den nivån och det handlar inte om otur. Vi har inte varit tillräckligt skickliga.

– Som spelare blir man också frustrerad när klubben inte skyddar spelargruppen tillräckligt. Det har varit alldeles för mycket saker runtomkring fotbollen nu som vi varit involverade i. Det ska inte beröra oss.

– Vi spelare ska kunna lägga 100 procent fokus på det som händer på planen och inte en massa annat som det varit nu. Det är klart att vi blir påverkade av det som händer runtomkring i klubben. Det tar extra mycket energi från oss. 

Hur menar du när du säger att ni inte får lugn och ro och att ni varit involverade i saker utanför planen?

– Det händer alldeles för mycket runt klubben som skapar en massa oroligheter. När man är ny i gamet måste man få lugn och ro och bygga en trupp med stor ödmjukhet. 

– Sedan blir man som spelare väldigt frustrerad på klubben att de inte skyddar spelargruppen. Vi spelare ska träna och spela fotboll, det är där vårt fokus ska ligga. 

– Nu har allt runtomkring tagit extremt mycket energi för oss. Det är viktigt att man som spelare ska få lugn och ro. 


LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell


”Kommer ge allt – och sen säga tack och hej”

Du tänker på händelsen där klubben bröt med finansiärerna och det som hände nu med Smajl Suljevic?

– Smajl är en helt annat grej, det är en grej för sig. Men det har hänt en massa andra saker runt klubben, jag vill inte gå in på specifika personer eller specifika händelser. 

– Men det här har jag sagt till tränaren och flera andra och det står jag för. Om Dalkurd ska vara på allsvensk nivå i framtiden handlar det om att få in människor med rätt kompetens och som finns på rätt plats. Det märks att vi saknat det nu. Då menar jag allt i klubben. Jag vill inte peka ut enskilda personer, utan det handlar om helheten. 

– Det måste bli en mer professionell klubb. 

Hur ser du på läget ni har i tabellen?

– Det enda som gäller nu är att vi ska försöka hålla oss kvar. Det är allt jag är fokuserad på. Vi har en stark grupp spelare. Vi har tre månader på oss nu att ordna detta. Vi ska hålla oss kvar och sedan kommer klubben få ta ett beslut vilken väg man vill gå.

Du blir inte kvar?

– Nej, mitt kontrakt går ut efter säsongen och det är inte aktuellt för min del. Jag kommer ge allt för klubben och köra på till sista november och sedan säga tack och hej. 

– Det är det enda jag har i huvudet nu. Att respektera mitt kontrakt och ta ansvar som den av de mer rutinerade spelarna och försöka hålla klubben kvar i allsvenskan.


LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport 


Kizil: ”Har varit ett jobbigt år”

När Dalkurds sporchef Adil Kizil får ta del av Kebba Ceesays kritik menar han att klubben jobbar hårt för att få verksamheten att bli bättre. 

– Det har varit ett jobbigt år för oss och det har hänt mycket. Vi är väl medvetna om våra brister och jobbar hela tiden för att vi ska bli bättre. Så det är klart att jag kan hålla med Kebba om en del av det han säger. 

Han menar att ni inte har tillräckligt med kompetent folk runtomkring klubben, hur ser du på det?

– Det har försvunnit en del personer nu under den här säsongen, de är inte kvar längre. Nu har vi gått tillbaka till lite av de gamla som gjorde Dalkurd framgångsrikt. Men som jag sa så är vi medvetna om en del brister och jobbar hela tiden för att vi ska bli bättre. 

Hur ser du på att han säger att han kommer att lämna klubben?

– Det är en dialog vi har med Kebba och vi får se vart den landar. 

Vad säger du om att han är så här öppen i sin kritik?

– Jag har en bra dialog med Kebba och uppskattar att han är rak och ärlig.