Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Olsson och Joseph Ceesay tillbaka på Olympia: ”Stör mig inte”

Tv: Santos om oväntade aktionen i Skånederbyt – får själv se klippet
Martin Olsson var lagkapten i HIF 2020.
Foto: Viktoria Berggren
Nu är både han och Joseph Ceesay tongivande i MFF.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

De spelade ihop i HIF 2020.

Nu är de tillbaka på Olympia – i MFF:s färger.

Medan Joseph Ceesay är obrydd huruvida hemmasupportrarna kommer bua åt honom eller inte är Martin Olsson säker på vad som kommer att vänta honom från läktarplats.

– De kommer säkert att bua, men att jag är en judas? Nej, definitivt inte, konstaterar Helsingborgssonen. 

”Jag trodde att det skulle vara mer hets. Jag hörde mest våra fans, men kanske att det blir mer hets på Olympia”. 

Martin Olsson var inte allt för imponerad av HIF-fansens försök att psyka honom under derbyt på Eleda Stadion i slutet av juni månad. 

Nu stundar nytt Skånederby – den här gången på Olympia. Martin Olsson är laddad.

– Jag minns inte att jag sa så i juni, men jag tänker inte så mycket på hetsen utan bara på tre poäng, säger Olsson som ändå är förberedd på starka reaktioner från delar av HIF-publiken. 

– Jag väntar mig hets. Jag hörde att det var många biljetter sålda. Det kommer säkert komma burop. Vissa förstår mitt val, det sportsliga... vissa gör det inte. Men jag förstår deras frustration också. Jag var deras kapten, blev årets spelare där (2020). Jag kände själv att jag var viktig för klubben under det år som jag var där. Men du vet, ibland händer saker inom fotbollen som man inte väntar sig. Men ja, burop tror jag kommer. Jag känner många som komma vara på läktarna. Vissa kommer bua åt mig, andra kommer heja på mig. Det är så det är. 

Känner du dig som en judas?

– Alltså jag är ju från Helsingborg. Min första klubb var Högaborg men HIF behandlade mig riktigt bra. Jag kände mig verkligen välkommen och kände stort stöd ute på stan. Jag kände verkligen kärleken. Sedan blev det Häcken inför mästerskapet, jag ville ju spela EM. Jag trodde jag skulle spela där länge men så kom MFF in från ingenstans och la ett bud som Häcken tyckte var väldigt bra, inte minst för en 33-åring. Det lockade mig att tävla om titlar och spela i Europa. Jag ska dock säga att det var ett tufft beslut att gå till Malmö, det var något som jag tänkte på. Jag var ju inte bara spelare i Helsingborg utan också deras kapten. Det gjorde beslutet svårare, säger Olsson och fortsätter:

– Men att jag är en judas? Nej, definitivt inte. Sedan vill jag säga att jag känner stor respekt för HIF som klubb och jag vill att det ska gå bra för alla klubbar som jag representerat. Jag känner i alla fall ingen ilska mot dem. 

Återvände till Sverige efter 14 år i England 

Redan som 15-åring lämnade Olsson hemstaden Helsingborg för England och han lirade sin fotboll borta på öarna tills han återvände hem 2020 – 14 år senare. 

Landslagsbacken tror att han kommer få mer skit från HIF-publiken än Joseph Ceesay och Moestafa Zeidan som även de har en bakgrund i klubben.

– ”Musti” spelade inte så mycket där och Ceesay var ju ung och tog sedan chansen att gå utomlands (Lechia Gdansk). De flesta gillar säkert inte att de spelar för MFF nu, men jag tror att supportrarna känner annorlunda gentemot mig. Jag är äldre än dem och var som sagt också kapten. De trodde nog att jag skulle stanna längre i HIF – och det trodde jag också. Jag gjorde de kanske irriterade. Men som jag sa, jag var tvungen att ta det beslutet. 

Ceesay: ”Kommer inte att störa mig”

Just Joseph Ceesay gjorde likt Martin Olsson ett år i HIF under coronasäsongen 2020. Stockholmskillen spelade därför inte inför någon publik och band till de rödblåa supportrarna hann därmed heller aldrig skapas.

– Nej, typ ingenting sånt för det var ju aldrig något folk på någon match... Jag vet inte vad deras supportrar har att erbjuda, men det kommer bli kul att spela ett Skånederby inför publik, säger Ceesay som skrev på för MFF i juli efter flytten från Polen och därmed missade han hemmaderbyt mot HIF.

Håller du med Olsson om att det nog är han som kommer få mest skit från deras supportrar?

– Jag vet inte, jag fokuserar inte så mycket på det som händer runtomkring. Jag vill bara spela min fotboll och försöka vinna matchen. Det andra lägger jag ingen fokus på.

Men har du någon tanke på vad som händer när du rör bollen första gången? Huruvida de kommer att bua eller ej?

– Jag har inte tänkt någonting på det. Det spelar ingen roll om de kommer att bua eller inte.

Men du föredrar väl att de inte buar åt dig?

– Om de buar så buar de, det kommer inte att störa mig, säger Ceesay och ler. 

Tv: Här hyllas Joseph Ceesay av Martin Olsson