Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Berg utvisad i kaosmatch mot Elfsborg

Marcus Berg reagerar mot domare Kristoffer Karlsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Elfsborg vände och vann mot IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Marcus Berg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Berg blir utvisad.
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre vädrar sitt missnöje.
Alexander Bernhardsson avlossar stora kanonen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

GÖTEBORG. Fyra mål, omdiskuterade straffsituationer, heta känslor och en utvisning på Marcus Berg, 36. Då vann Elfsborg rivalmötet mot IFK Göteborg med 3–1 inför 13 471 åskådare på Gamla Ullevi.

– Vad som händer på planen stannar där. Olämpligt uppträdande, säger domaren Kristoffer Karlsson om utvisningen på Berg.

– Olämpligt uppträdande? Det är hans uppfattning. Klart jag sa något, tydligen var det över gränsen och då vet man var gränsen går nu, säger Marcus Berg.

Nu går Elfsborg om Blåvitt i tabellen och tar upp jakten på Europaplatserna.

Elfsborg hade chansen att gå om IFK Göteborg i tabellen och ta upp kampen om Europaplatserna. Att det var två hungriga och spelsugna lag som kom ut på Gamla Ullevis gräsmatta efter landslagsuppehåll var tydligt.

Första halvlek var intensiv och innehöll det mesta.

IFK Göteborg började bäst och tog ledningen efter nio minuters spel. Emil Salomonsson slog frisparken, Marcus Berg vann nickduellen – och bollen damp ner framför Gustav Svensson som kunde trycka in den i Elfsborgsmålet. Det var mittfältarens första allsvenska mål sedan återkomsten till IFK Göteborg förra sommaren.

I den 22:a minuten kvitterade Elfsborg. Alexander Bernhardsson drev in med bollen från högerkanten och hittade fram till Michael Baidoo. Ghananen, som tycks ha konserverat formen under uppehållet, placerade in 1–1 bakom Warner Hahn i Blåvitts mål.

13 minuter senare kom 1–2. Alexander Bernhardsson avlossade ett jätteskott som Warner Hahn klarade, men inte bättre än att han – med Elfsborgs Rasmus Alm i ryggen – tvingades stöta in den i eget mål från nära håll.

Vilda protester mot utvisningen

Bernhardsson låg bakom det mesta för Elfsborg i första halvlek och såg ut att ha längtat efter att få spela allsvensk fotboll igen.

Efter en halvtimmes spel kunde IFK Göteborg ha fått straff när Leo Väisänen såg ut att träffa Marcus Bergs fot i stället för bollen i Elfsborgs straffområde.

1–2 var ställningen i halvtid.

I andra halvlek inledde IFK Göteborg sin kvitteringsjakt. 

Men med 20 minuter kvar att spela åkte Blåvitt på ett rejält bakslag när Marcus Berg fick sitt andra gula kort och visades ut efter att ha protesterat mot ett domslut från Kristoffer Karlsson.

Utvisningen på lagkaptenen ledde till vilda protester från Blåvitt-håll.

– Vi är ju sämre elva mot tio än elva mot elva, det är ingen lögn. Vi blev alldeles för hafsiga och stirriga och började slå långt. Vi hade ju 12 000 kontringar och borde ha dödat det tidigare, säger Elfsborgs Johan Larsson. 

Stahre: ”Högst subjektiv”

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre tycker inte att Berg skulle ha visats ut. 

– Marcus försäkrar att han inte säger något i den grövre kategorin. Det är en högst professionell spelare, men det är domarens beslut. Men utifrån hur han (Berg) berättar känns det larvigt att ta ett rött där, men jag är ju högst subjektiv.

Med Berg utvisad hade IFK Göteborg svårt att skapa något större tryck mot Elfsborgs mål. I stället var det gästerna som var nära att utöka sin ledning vid ett par tillfällen.

I den åttonde tilläggsminuten kom så Elfsborgs spik i Blåvitt-kistan när Noah Söderberg tryckte in bollen bakom Warner Hahn.

Elfsborg vann rivalmötet med 3–1, tog fjärde raka segern och går därmed om IFK Göteborg i tabellen.

Domarens svar: ”Olämpligt uppträdande”

Efter matchen svarade domaren Kristoffer Karlsson på varför Berg fick sitt andra gula kort.

– Jag kommer inte att kommentera vad som sades i situationen. Vad som händer på planen stannar där. Olämpligt uppträdande. 

På vilket sätt?

– Det som händer på planen väljer jag att inte kommentera. Det jag har läst hittills av vad Blåvitt säger, det stämmer inte.

Vad säger de?

– Jag har förstått det som att det var en kommentar om själva beslutet, straffsituationen, och det stämmer inte. Mer än så säger jag inte.

Var det mot dig personligen?

– Det var det.

– Ett olämpligt kan vara något man säger och hur man agerar med kroppen. Jag stannar där.

Bergs svar: ”Det är hans uppfattning”

Efter matchen mötte Berg media och gav sin syn på situationen. 

– Olämpligt uppträdande? Det är hans uppfattning. Klart jag sa något, tydligen var det över gränsen och då vet man var gränsen går nu.

– Olämpliga ord vet jag inte, det står väl i rapporten sen i så fall. Det är sådant man säger i varje match. Någon nivå måste det finnas, säger Berg.

Vad säger han (Kristoffer Karlsson) till er efteråt?

– Ingenting. Det är som att prata med en vägg. Det är frustrerande och man går i den fällan och blir frustrerad. Men det är inte så mycket att göra.

– Jag har bett om ursäkt till laget, men vet inte om jag borde det efter en sådan situation. Men eftersom det blev rött kort så sätter jag ju laget i skiten, men jag har gjort värre saker om man säger så. Det är surt. Jag är mest besviken på att vi förlorar inför den här fantastiska inramningen.

Eriksson: ”Ingen nyhet att domaren är värdelös”

Även Sebastian Eriksson är ifrågasättande till domarens insats.

– Att domaren är värdelös är ingen nyhet, det är likadant varje match, så vi kan släppa det på en gång. Vi får gå till oss själva igen. Man kan inte släppa i väg matcherna så här varje gång, då kommer man på tionde plats. Lite cynism kanske vi skulle behöva, säger Blåvitt-mittfältaren.

Om Bergs röda säger Eriksson:

– Jag ser inte vad som händer. ”Mackan” är kapten och är väl den som ska få skälla lite, men jag vet inte.

Vad har Berg sagt till er efteråt?

– Han sa väl att det ändå var dåligt av honom, det är en stund kvar av matchen och han blev utvisad. Sen måste man få visa känslor på planen och han är kapten.

Har han bett om ursäkt?

– Det vill jag inte gå in på.