Marcus Berg hjälte mot Degerfors efter blixtmål

Marcus Berg och Gustaf Norlin.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tillbaka i IFK Göteborgs startelva.

Då slog Marcus Berg, 35, till två gånger om mot Degerfors.

– Det är klart att det är skönt att göra mål, säger Blåvitts matchhjälte till Discovery Plus.

Regnet började vräka ner över Gamla Ullevi precis före avspark i matchen mellan IFK Göteborg och Degerfors.

Redan i den första minuten var Gustaf Norlin nära att ge Blåvitt ledningen på den blöta gräsmattan efter ett fint inlägg från Alexander Jallow. Men Norlins skarv räddades av Alfie Whiteman i Degerfors mål.

1–0 kom i stället i den 38:e minuten när Blåvitt-mittfältaren Simon Thern påpassligt vann boll på offensiv planhalva. Gustaf Norlin serverade sedan Marcus Berg i djupled och Berg drog till med vänstern på ett tillslag – otagbart för Whiteman.

Det var Bergs 200:e ligamål i karriären.

Iskallt avslut av Berg

Bara tre minuter senare var det dags för Berg, som missade Blåvitts match mot Sirius senast på grund av en skadekänning, att slå till igen.

Den 35-årige tidigare landslagsanfallaren rullade iskallt in bollen mellan benen på Whiteman efter vackert väggspel med Norlin, som stod för en imponerande insats vid Bergs sida i anfallet matchen igenom.

– Det är klart att det är skönt att göra mål, men jag tycker att vi borde kunna skapa mer. Vi kommer till den sista tredjedelen, men väl där saknas den sista passningen. Vi styr dem (Degerfors) åt en sida, men vi kan utnyttja det mer, säger Berg till Discovery Plus i halvtid.

Hur hans kropp mår?

– Den är okej. Man har adrenalin nu, så det känns helt okej.

Tar rygg på topplagen

Den allsvenska nästjumbon Degerfors var inte alls ofarligt och inbytte Johan Bertilsson fick ett bra läge att reducera i den 57:e minuten, men skottet gick utanför.

Blåvitt bevakade annars sin ledning på ett stabilt sätt och Degerfors lyckades inte etablera något större tryck på hemmalagets planhalva.

IFK Göteborg vann matchen med 2–0 inför 14 109 åskådare på Gamla Ullevi och tar därmed rygg på topplagen i allsvenskan.

– Jag tycker vi gör en ganska dålig första halvek. Vi spelar långsamt och det är egentligen vår totala skicklighet och Marcus spetskvalitet i boxen som avgör detta, men jag vill ha mer. Vi spelar bra på resultatet i andra halvlek och vinner välförtjänt, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre till Discovery Plus. 

Stahre om Berg: ”Det är mysigt”

Stahre om Bergs insats:

– Han har gjort bättre matcher i sin karriär, men han gör två mål och avgör matchen så det är mysigt.

På frågan om var IFK Göteborg står just nu svarar Blåvitt-tränaren:

– När man tror att man är värdelös så är man bara dålig – när man tror att man är jävligt bra så är man bara bra. Någonstans där mitt emellan.

I och med segern har Blåvitt tagit 20 poäng, bara en mindre än tabellfemman Malmö FF som har spelat en match mer.

I nästa match väntar Hammarby på bortaplan.