Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Månsson: Kan inte förstå domslutet

Henok Goitom fick ett mål bortdömt i slutet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
SportExpressens Oskar Månsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I våras sköts matchen upp efter en matchfixningsskandal.

Tyvärr slutade även det här mötet på ett kontroversiellt sätt.

Blåvitt slet hårt, AIK gjorde misstag, men till sist var det två domslut som alla pratade om.

Egentligen borde man väl inleda en sådan text med ett resonemang om skandalen i våras, men med tanke på vad som hände i slutet av matchen känns det bakvänt. Med sekunder kvar av övertiden dömdes nämligen Henok Goitoms till synes korrekta kvittering till 2-2 bort. Först trodde jag att det var en offsideavblåsning, men det visade sig vara Denni Avdics spark fram till Goitom som det handlade om. Avdic fick fram bollen med hjälp av sulan – som visserligen var högt upp – men det är svårt att se varför det skulle räknas som farligt spel. Att Avdic var först in i situationen och på bollen råder det i alla fall inga tvivel om.

För att göra det hela ännu lite besvärligare borde Blåvitts 2-1-mål ha dömts bort. Jag har all förståelse för att det är en svår situation för domarteamet när det handlar om sekundbeslut och ett par decimeter, men vi som har tillgång till repriser kunde se att målskytten Mikael Boman var på fel sida. Efter matchen var AIK:s tränare Rikard Norling storsint när han inte ville kritisera domaren Mohammed Al-Hakim, det hedrar honom, men diskussionen efter den här matchen kommer likafullt handla om två domslut.

 

Om vi för en stund bortser från dem fick vi se en rafflande match. 

AIK började bäst. Bortalaget kortpassade effektiv runt vilsna (övertända?) motståndare och efter ett par minuter hade Blåvitts innermittfältare Sebastian Eriksson och Vajebah Sakor manglat varsin spelare. I det senare fallet straffade det sig. På den efterföljande frisparken fick Amin Affane en alldeles perfekt träff: över muren, snabbt dyk, landning i krysset.
AIK fortsatte att ha kontroll på spelet efter målet, de såg sedvanligt säkra ut i sin täta 3-5-2-formation, men så plötsligt började spelarna slarva. Jesper Nyholm och Amin Affane spelade fel i kritiska lägen, Daniel Sundgren och Johan Blomberg förlorade bollen på egen planhalva. Blåvitt fick vittring, flyttade upp pressen, växte in i matchen. De stora chanserna uteblev, men när matchen gick till paus hade hemmalaget åtminstone fått en påminnelse om att det här mycket väl kunde gå.

 

En liten stund in i andra halvlek hade Johan Blomberg ett friläge som kunde ha stängt ner den här tillställningen, men den duktige Pontus Dahlberg täckte av. Några minuter senare kom istället en kvittering som på många sätt var symptomatisk. Dels för att den var ett resultat av Göteborgs raka energifotboll, dels för att den kom efter ett nytt AIK-misstag – den här gången styrde Amin Affane bollen rakt till en fristående Sören Rieks som avslutade säkert. Göteborg fortsatte att mata på med beslutsamhet och direkt spel. Allra mest energisk var Vajebah Sakor som också var delaktig i 2-1-målet i minut 65. Den 21-årige norrmannen skickade iväg ett långt inlägg, Tobias Hysén vann en nickduell fram till (en knappt offsidestående) Mikael Boman som forcerade in bollen. AIK gjorde vad de kunde, bytte in Henok Goitom, Simon Thern och Denni Avdic, och lyckades till sist få till ett riktigt bra tryck. Med minuten kvar av ordinarie tid avslutade från Goitom från en meter men Pontus Dahlberg avvärjde med en fotparad.

 

Några minuter senare var matchen slut. AIK:s mål hade dömts bort, Göteborg hade vunnit med 2-1 och de prövade hemmafansen jublade rakt ut. Inte undra på det. Det här var en riktig tung karaktärsseger, inte minst med tanke på röran i klubben på sistone. Vad den betyder på längre sikt har jag ingen aning om, men den ger i alla fall klubbledningen andrum för en stund. Dessutom visade de båda nyförvärven Vajebah Sakor och Sam Adekugbe att de redan nu har mycket att tillföra.

För AIK – som nu har tolv poäng upp till Malmö – var det en lika tung förlust. Först och främst har de sig själva att skylla med tanke på de emellanåt oförklarliga misstagen på egen planhalva, men när vi summerar kan vi inte komma ifrån att domarteamet också spelade en direkt avgörande roll.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!