Henok Goitom fick ett mål bortdömt i slutet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅNHenok Goitom fick ett mål bortdömt i slutet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henok Goitom fick ett mål bortdömt i slutet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
SportExpressens Oskar Månsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNSportExpressens Oskar Månsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
SportExpressens Oskar Månsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Månsson: Kan inte förstå domslutet

Publicerad

I våras sköts matchen upp efter en matchfixningsskandal.

Tyvärr slutade även det här mötet på ett kontroversiellt sätt.

Blåvitt slet hårt, AIK gjorde misstag, men till sist var det två domslut som alla pratade om.

Egentligen borde man väl inleda en sådan text med ett resonemang om skandalen i våras, men med tanke på vad som hände i slutet av matchen känns det bakvänt. Med sekunder kvar av övertiden dömdes nämligen Henok Goitoms till synes korrekta kvittering till 2-2 bort. Först trodde jag att det var en offsideavblåsning, men det visade sig vara Denni Avdics spark fram till Goitom som det handlade om. Avdic fick fram bollen med hjälp av sulan – som visserligen var högt upp – men det är svårt att se varför det skulle räknas som farligt spel. Att Avdic var först in i situationen och på bollen råder det i alla fall inga tvivel om.

För att göra det hela ännu lite besvärligare borde Blåvitts 2-1-mål ha dömts bort. Jag har all förståelse för att det är en svår situation för domarteamet när det handlar om sekundbeslut och ett par decimeter, men vi som har tillgång till repriser kunde se att målskytten Mikael Boman var på fel sida. Efter matchen var AIK:s tränare Rikard Norling storsint när han inte ville kritisera domaren Mohammed Al-Hakim, det hedrar honom, men diskussionen efter den här matchen kommer likafullt handla om två domslut.

 

Om vi för en stund bortser från dem fick vi se en rafflande match. 

AIK började bäst. Bortalaget kortpassade effektiv runt vilsna (övertända?) motståndare och efter ett par minuter hade Blåvitts innermittfältare Sebastian Eriksson och Vajebah Sakor manglat varsin spelare. I det senare fallet straffade det sig. På den efterföljande frisparken fick Amin Affane en alldeles perfekt träff: över muren, snabbt dyk, landning i krysset.
AIK fortsatte att ha kontroll på spelet efter målet, de såg sedvanligt säkra ut i sin täta 3-5-2-formation, men så plötsligt började spelarna slarva. Jesper Nyholm och Amin Affane spelade fel i kritiska lägen, Daniel Sundgren och Johan Blomberg förlorade bollen på egen planhalva. Blåvitt fick vittring, flyttade upp pressen, växte in i matchen. De stora chanserna uteblev, men när matchen gick till paus hade hemmalaget åtminstone fått en påminnelse om att det här mycket väl kunde gå.

 

En liten stund in i andra halvlek hade Johan Blomberg ett friläge som kunde ha stängt ner den här tillställningen, men den duktige Pontus Dahlberg täckte av. Några minuter senare kom istället en kvittering som på många sätt var symptomatisk. Dels för att den var ett resultat av Göteborgs raka energifotboll, dels för att den kom efter ett nytt AIK-misstag – den här gången styrde Amin Affane bollen rakt till en fristående Sören Rieks som avslutade säkert. Göteborg fortsatte att mata på med beslutsamhet och direkt spel. Allra mest energisk var Vajebah Sakor som också var delaktig i 2-1-målet i minut 65. Den 21-årige norrmannen skickade iväg ett långt inlägg, Tobias Hysén vann en nickduell fram till (en knappt offsidestående) Mikael Boman som forcerade in bollen. AIK gjorde vad de kunde, bytte in Henok Goitom, Simon Thern och Denni Avdic, och lyckades till sist få till ett riktigt bra tryck. Med minuten kvar av ordinarie tid avslutade från Goitom från en meter men Pontus Dahlberg avvärjde med en fotparad.

 

Några minuter senare var matchen slut. AIK:s mål hade dömts bort, Göteborg hade vunnit med 2-1 och de prövade hemmafansen jublade rakt ut. Inte undra på det. Det här var en riktig tung karaktärsseger, inte minst med tanke på röran i klubben på sistone. Vad den betyder på längre sikt har jag ingen aning om, men den ger i alla fall klubbledningen andrum för en stund. Dessutom visade de båda nyförvärven Vajebah Sakor och Sam Adekugbe att de redan nu har mycket att tillföra.

För AIK – som nu har tolv poäng upp till Malmö – var det en lika tung förlust. Först och främst har de sig själva att skylla med tanke på de emellanåt oförklarliga misstagen på egen planhalva, men när vi summerar kan vi inte komma ifrån att domarteamet också spelade en direkt avgörande roll.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag