Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man sköt sig själv – inför Bajenspelaren

Richard Magyar har skrivit en bok om psykisk ohälsa – ”Allt ingen sa”.
Foto: MATS BRÅSTEDT
Hammarbys mittback Richard Magyar under en match mot AIK i cupen i början på mars.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När Richard Magyar var liten satte han ett plåster på bollen han skjutit hårt på – han tyckte synd om den.

Nu vill Hammarbys mittback plåstra om sargade själar.

Förbandet den här gången är ”Allt ingen sa”.

– Under skrivprocessen insåg jag att detta är en bok den unge Richard hade behövt läsa.

För SportExpressen berättar Magyar också om ögonblicket han aldrig glömmer; när en man tog sitt eget liv inför hans ögon – genom att skjuta sig själv.

Det är två dagar efter Hammarbys derbytorsk mot AIK.

Visst svider förlusten för Bajens Richard Magyar – ”det är klart att det är tungt när alla man spelar med är besvikna” – men hans tankar när SportExpressen träffar honom är till stora delar inriktade på det som nu händer utanför planen. 

Och de har varit där en längre tid.

Fotbollsproffset Magyar, 29, har vid flertalet tillfällen, i debattinllägg, intervjuer och i Hammarbys podd, berättat om den psykiska ohälsa som understundom lagt sig som en våt, tyngande filt över hela hans tillvaro.

Nu har han samlat sina tankar i boken ”Allt ingen sa”. Där skriver han bland annat när mörkret slöt sig kring honom. 

Trots en till synes drömtillvaro med det roligaste han vet, fotbollen: ”Ett liv många drömmer om, ändå osäker om jag vill leva”. 

– Allt som jag gjort i mitt liv kulminerade den dagen. Den fasad jag skyddat mig själv bakom under många år föll isär. Jag ifrågasatte inte bara mig själv och vem jag var, utan jag frågade mig själv varför jag levde det liv jag gjorde, varför jag inte var lycklig och varför jag inte hade varit glad under många år, säger Magyar.

Hur svart var det när det var som svartast?

– Jag hade inga aktiva självmordstankar. Det var snarare en likgiltighet inför livet. Om det hänt något som medfört att jag gått bort hade jag inte brytt mig så mycket.

Richard Magyar skriver i sin bok ”Allt ingen sa” om psykisk ohälsa.
Foto: MONDIAL

Magyar: ”Många har hört av sig”

Magyar förklarar att det var en rad saker som ledde fram till beslutet att sammanfatta sina tankar i ”Allt ingen sa”.

– Jag kände att det fanns en lucka, att det behövdes en bok om de saker jag hade jobbat och jobbar med själv. Under de år jag pratat om psykisk ohälsa är det många unga killar och tjejer som hört av sig, folk med väldigt olika livssituationer. Då har jag insett att jag inte var så unik i vissa fall som jag trodde, säger Magyar.

– Alla går runt med sina problem och sin osäkerhet. De kanske har det tufft i skolan, på jobbet eller hemma, men de försöker ändå hitta en struktur i sina liv. Det var egentligen den inspirationen jag behövde. Jag vill dela med mig av det som hjälpt mig för att navigera i den tillvaro som är min. Under skrivprocessen insåg jag att detta är en bok som den unge Richard hade behövt läsa. Min förhoppning är att boken gör skillnad för sådana som är som jag.

Han berättar när han som liten gick med pappan till fotbollsplanen i skånska Åkarp för att se ”de stora grabbarna spela”.

– Alla var så självsäkra och tuffa. Min känsla var hur ska jag klara av det där? Jag kände inte igen mig i deras värld. Nu har jag varit proffs i tolv år, i Sverige och utomlands, och sett insidan. En del tror att man måste vara utrustad med vissa personlighetsdrag, men det handlar inte alls om det. Det är viktigt att visa för unga i dag att man inte behöver vara på ett speciellt sätt. Däremot behöver man lära känna sig själv, hur man fungerar för att nå dit. Då kan man både må bra i livet, och göra det man drömmer om, menar Magyar, som är ambassadör för Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden.

Tog sitt liv – inför ögonen på Magyar

Magyar bär själv med sig ett fasansfullt minne från Miami för drygt tio år sedan. Vad som skulle bli en uppsluppen dag i solen slutade med att en man han nyss pratat med valde att ta sitt liv – inför ögonen på honom.

– Det var en kille i den ålder jag är i nu som sköt sig själv en meter från mig. Jag och en kompis var på en skjutbana när den här killen ensam kom in, och ställde sig bakom oss i kön. 

– Han hörde att vi inte var från USA, började prata med oss och var väldigt trevlig och skämtade med oss. Plötsligt, mitt i samtalet, tog han bara upp ett vapen och sköt sig själv i huvudet. Det var oerhört dramatiskt och väldigt grafiskt. 

Vet du vem han var?

– Jag fick lite information av polisen. Han hade tjänstgjort i militären tidigare, och hade antagligen men från det. Mycket mer än så fick jag inte veta.

Finns han så att säga med dig fortfarande?

– I högsta grad i det arbete jag gör i dag. Det var väldigt många frågor som väcktes efter den händelsen. Jag har fortfarande svårt att få grepp om den här kontrasten; att under några sekunder gå från att vara en skitrevlig, pratglad och skämtsam person till att utföra en handling som visade något helt annat.

– För det finns hjälp. En väldigt hög andel självmord har en direkt koppling till depression eller annan psykisk sjukdom. Det är så fruktansvärt sorgligt att vissa kommer till en punkt där den bästa lösningen man kan hitta är att försvinna.

En tillvaro med ständigt granskande

Magyars tillvaro i den absoluta hetluften inom svensk klubbfotboll gör att hans prestation på plan direkt recenseras. Förvisso saknas på läktarna de med de mest högljudda åsikterna på grund av pandemin, men nättrollen hörs desto mer på diverse sociala medier.

– När man har det här som yrke blir livet nära kopplat till just prestation, hur det går i idrotten hur det går för en själv, hur det går för laget. Samtidigt är det en del av livet som fotbollsspelare att kunna hantera dessa upp- och nedgångar.

Har du blivit mer van under årens lopp att handskas med omedelbara recensioner?

– Det har jag, men det var en svårighet för mig i början av karriären. Det är inte lätt att kastas in i en värld där det haglar åsikter inte bara från familj och vänner, utan även från främlingar och experter. Det är en del av jobbet man behöver lära sig att handskas med.

– Det gäller naturligtvis inte bara fotbollsspelare, utan alla som vill nå sina drömmar och som kanske sticker ut från mängden.

Hur mår du i dag?

– Jag trivs bra med livet, tycker det är kul att spela fotboll och gillar att bo i Stockholm. Samtidigt är fotbollen inte en karriär som varar för evigt, så det vettiga är att njuta av det så mycket man kan medan det fortfarande är aktuellt.

– Jag har accepterat den jag är, och skapat en meningsfull relation med mig själv. I dag förstår jag dem som tycker att livet är kul. 

”Allt ingen sa” släpptes första maj.


UTDRAG UR ”ALLT INGEN SA”

”När jag låg där urholkad på min vita soffa förstod jag att jag var tvungen att göra något, även om jag inte visste vad. Det är en speciell plats att befinna sig på. När man är tvungen att göra något åt sin situation. Inte för att man nödvändigtvis vill, utan på grund av att det gör alldeles för ont. Där och då var jag trots allt mörker beredd att göra allt för att må bättre i mitt liv. Om det så innebar att jag behövde flytta till Antarktis och föda upp pingviner så skulle jag ha gjort det utan att blinka, jag lovar.

Nu visade det sig att jag inte behövde flytta till Sydpolen. Jag behövde göra mycket mer än så. Och det är just därför jag har skrivit den här boken. För den innehåller allt det som har hjälpt mig att leva ett bättre liv med mig själv, både som fotbollsspelare och vid sidan av planen.”MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG.

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.