”Man måste tänka på hur man uttrycker sig”

Alla snackisar från Allsvenskan med Philip Gadd, Mattias Larsson och Noa Bachner
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

Alexander Kacaniklic kritiserade Hammarbys taktik mot AIK för ett par veckor sedan. 

Dagen efter hade han och Stefan Billborn ett möte, och nu ger tränaren sin syn på situationen. 

– Att jag förmodligen har varit en dålig pedagog kan jag ta åt mig, men jag tar inte på mig att det var det som var taktiken, säger han.

Hammarby förlorade sitt senaste derby mot AIK med 3-0. Efteråt var Alexander Kacaniklic besviken och uttryckte sig kritiskt mot hur Bajen genomförde matchen. 

Inför söndagens derby mot Djurgården tonar han dock ned det som gav stora rubriker för ett par veckor sedan. 

– Det är klart jag var besviken över att vi förlorade med 3-0, men det är inga problem mellan mig och Stefan. Vi har bra stämning och relation, vi tog en kaffe och snackade dagen efter, säger han.

– Jag tycker inte att det var någonting speciellt efter matchen, Stefan verkar inte heller ta det så, det var ni som fick lite tändvätska. 

Billborn: ”Är lite fascinerad”

Även Stefan Billborn ger sin syn på det som Kacaniklic sade efter matchen, och vad det fick för spridning.

– Jag är lite fascinerad måste jag säga över den situationen, säger tränaren och fortsätter:

– Dels är jag fascinerad över hur man som spelare kan tro att ett allsvenskt fotbollslag har en taktik att man ska spela tre mot tre i och utanför eget straffområde. Och jag är lite fascinerad också att journalister som intervjuar allsvenska fotbollstränare tror att man har den taktiken. Det är därifrån man får ta det helt enkelt. 

Vad var taktiken då?

– Taktiken är att man alltid ska vara en man mer när man försvarar, men spelar man väldigt högt och känner att man har bett på bollen kan det vara okej att bli en mot en, det måste man ibland göra om man står så högt som vi gör.

– Däremot är det så att om man inte har press på bollhållaren, och om bollen dessutom är på andra kanten så måste man falla ned och säkra upp. Att jag förmodligen har varit en dålig pedagog kan jag ta åt mig, men jag tar inte på mig att det var det som var taktiken. 

Har pratat med gruppen

Han menar även att Alexander Kacaniklics besvikelse kan grunda sig i att han inte startade matchen och att taktiken inte är den bästa för just hans egenskaper.

– Alexander Kacaniklic är en fantastisk fotbollsspelare, men han är ingen wingback-typ som springer hundra meter upp och ned. Och då tror jag han själv känner att om vi ska spela så här så känns det inge bra, jag är ute ur ekvationen redan från början. Och då är det klart det blir frustrerande. 

Hur ser du på er relation?

– I en sådan här elitmiljö är inte allt guld och gröna skogar, men vi har en jättebra relation. Vi har haft ett snack i gruppen om att man måste tänka på hur man uttrycker sig och hur det sprids. Man måste vara lite smart även om man är jäkligt besviken. 

– Samtidigt är det viktigt att han känner att det inte gör någon skillnad i vår relation, jag sa att det inte var okej, sedan var det klart. Jag är inte långsint utan tror att det kan komma någonting positivt ur det i stället. 

– Han startade ju matchen efter, bara det tycker jag borde vara en signal för att det inte är någon beef mellan oss.

Billborn: ”Viktigt att spelare får ifrågasätta”

Billborn avslutar med att förklara att han tycker att högt i tak och rak kommunikation är viktigt i ett fotbollslag med höga ambitioner.

– Jag tycker att det är jäkligt viktigt att spelare får komma med synpunkter hela tiden och även ifrågasätta. För jag tror att det driver deras taktiska medvetande. Så jag skulle säga att jag uppmuntrar det, men jag uppmuntrar det inte i besvikelse. 

– Dels blir det en besvikelse hos de egna fansen då också, att man undrar om vi inte håller ihop. Och sen är det en besvikelse för att man har förlorar matchen också, det är inge bra. Men nu är det hur lugnt som helst.