Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Man kastades mellan hopp och förtvivlan”

Det var i början av mars som han bröt ett ben i foten.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Wilhelm Loeper har vunnit assistligan i superettan två år i rad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Smärta i foten blev till sist en fraktur i foten för Wilhelm Loeper. 

Det han inte visste var att han gått runt med en stressfraktur.

Nu berättar han för första gången om bakslaget som gör att han missar hela våren.

– Med mer erfarenhet hade jag kunnat vara tydligare, säger han.

Wilhelm Loeper såg fram emot att ta sig an allsvenskan på nytt efter två framgångsrika säsonger i superettan. Men en fraktur i foten gör att han missar hela vårsäsongen.

– Det är så klart mentalt jobbigt när man får beskedet. Man fungerar väl så att man lyckas smälta det beskedet och bearbeta det. Nu känner jag inte att jag behöver bearbeta det mer, utan kollar bara framåt, säger han.

Det var under träningslägret i Marbella som olyckan var framme. Efter en avslutsövning sparkade han i en stolpe, halvt på frustration och halvt att den var i vägen. 

– Det var inte så att jag stod och matade stolpen med flera sparkar, det var en liten kombination. 

Han kände direkt att något var fel, men det var först på röntgenbilderna hemma i Sverige som de såg att ett ben var av.

– Man kastades lite mellan hopp och förtvivlan där ett tag. Det är svårt på direkten att avgöra exakt vad som hänt. Så de första dagarna trodde man att man skulle vara borta några dagar, sedan kanske man trodde man att man skulle vara borta några veckor.

Haft smärtor hela försäsongen

Loeper berättar att han haft ont i foten under hela försäsongen, men det han inte visste var att smärtorna som kommit och gått var en stressfraktur.

Sparken i stolpen gjorde att det blev en påbyggnad av stressfraktur och att det till slut blev en riktig fraktur. 

– Jag har aldrig varit skadad förut, så jag fungerar mycket så att jag kör på.

Men om stressfrakturen hade gått att upptäcka tidigare är svårt att säga.

– Med mer erfarenhet så hade jag kanske kunnat vara tydligare med att jag kände som jag gjorde, men det är svårt att säga, säger Loeper och fortsätter:

– Jag har aldrig varit skadad innan så det är sånt man får ta lärdom av, att man får lyssna på kroppen mer och det kommer jag ta med mig från det här. 

Förra veckan genomförde han en operation som var så pass lyckad att han slapp gipsa foten. Under två veckor måste han se till att hålla såret rent innan han kan börja sin rehab på riktigt. 

Då kan han vara tillbaka

Innan han drar i gång sin rehab i Helsingborg har han fått några dagar med familjen hemma i Stockholm.

– Det är skönt så klart att komma hem och få landa lite. Men också att få hjälp i vardagen, det är svårt att bära saker när man har kryckor. 

På lördag startar allsvenskan för Helsingborgs del när de ställs mot Hammarby på bortaplan. Då ansluter Wilhelm Loeper till laget igen och följer sedan med tillbaka till Helsingborg.

– Jag har väl känt att jag varit väldigt lyckligt lottad med skador, så jag har gått runt och väntat på det lite grann. Någon gång blir man skadad, nu åkte jag på det här och det är en del av spelet och det får man köpa. 

– Man får hitta andra ljusglimtar och tycka det är kul att gå till gymmet och träna på andra saker.

Om allt går som det ska är han tillbaka för sitt HIF när allsvenskan startar om efter sommaruppehållet. 

Trots att det blir ett hack i maskineriet så finns fortfarande förhoppningarna om att kunna leverera i allsvenskan på samma sätt som han gjort under två säsonger i superettan.

– Förhoppningsvis kommer jag kunna spela 20 matcher det här året och på 20 matcher hinner man uträtta väldigt mycket, säger Loeper.