Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är väl inte så svenskt att se nonchalant ut”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Darijan Bojanic kände aldrig att han hörde hemma till vänster på det offensiva mittfältet. 

SportExpressen möter Hammarbys mittfältare som spelat sig tillbaka till favoritpositionen och hittat glädjen igen.

– Jag har tagit min plats där nu, säger han.

Darijan Bojanic ler.

– Jag litar på vad jag kan göra med bollen. När jag har den känner jag absolut ingen stress, säger mittfältaren.

Vi sitter i Hammarbys omklädningsrum i det nya moderna klubbhuset på Årsta IP. Efter en trevande start i Hammarby känner Bojanic att han äntligen hittat rätt. Han fick det inte att funka till vänster på det offensiva mittfältet. Nu har han spelat sig tillbaka till favoritpositionen på det centrala mittfältet. Där kommer hans effektiva förstatouch till sin rätt och där kan han styra Hammarbys spel med sin spelförståelse.

– När man var yngre och kom upp i A-laget så fick man oftast spela på en kant, men det har aldrig varit en position för mig. Jag har inte speeden och jag är inte värsta dribblern för den delen heller. Jag ser mig inte själv där, säger han.

Darijan Bojanic under en match mot AFC Eskilstuna.Foto: BILDBYRÅN

Kände du dig obekväm ute till vänster?

– Nej, men när jag spelar innermittfältare så har jag mer koll, är mer aktiv och har mycket boll. Jag kan styra tempot i matchen och det är det jag vill göra. På kanten måste jag göra min gubbe eller hitta en mellanyta och ta med bollen direkt. Man får aldrig riktigt ta det lugnt och vila med bollen. Nu när jag spelar som sittande mittfältare, och laget känner att vi behöver vila med bollen, så är jag en bra grund i det.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Hammarby – direkt i Messenger 

 

Hur har snacket gått med Stefan Billborn senaste tiden? Min känsla är att han inte riktigt såg dig som en sittande mittfältare från början.

– Nej, exakt. Han ville ha mig i Hamad-rollen och det gick väl inte så bra. Jag tycker inte det i alla fall. Jag fick inte ut så mycket av mitt spel alls och jag tror att Stefan delar den känslan. Nu har jag fått chansen centralt och startat sex matcher. Jag har väl tagit min plats där nu.

***

På det centrala mittfältet ackompanjeras Bojanic av Hammarbys kanske viktigaste spelare: lagkaptenen Jeppe Andersen.

– Han är en ledare och vi kompletterar varandra bra. När jag ser Jeppe springa upp och ned, trycka till folk, då vill jag hjälpa honom och göra samma sak. Det hade kanske inte varit så bra om jag spelade med en spelare som var väldigt lik mig, säger Bojanic.

Samtidigt har det diskuterats om Bojanic klarar av att axla balansrollen på mittfältet i Stefan Billborns spelsätt. I fjol gick Hammarby mer eller mindre runt på tre spelare på det centrala mittfältet: Jeppe Andersen, Junior och Junes Barny.

Det är tre spelare som jobbar över stora ytor, är duktiga bollvinnare och klarar av att sätta tempot i matcherna.

Foto: BILDBYRÅN
Jeppe Andersen pressar Sirius Karl Larson.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Samtidigt har den generella bilden av Bojanic varit att han är mer en kreatör än en spelare som täcker stora ytor och sliter hårt för laget.

Men går det att nyansera bilden av hans defensiva arbete för Hammarby?

I WyScout, en databas och statistisk plattform som används av klubbar, agenter och medier för bland annat scouting och analys, finns siffror från säsongen 2019. Tittar man på Hammarbys statistik från de åtta första matcherna i allsvenskan visar siffrorna att Bojanic gjort 4.63 brytningar per match mot Jeppe Andersens 3.75 per match. 

Tittar man på ”defensive actions”, som innefattar brytningar, nickdueller, tacklingar och bollåtererövringar, ligger Bojanic på 14.6 per match och Andersen på 15.4 per match. Det betyder att Hammarbys mittfältsduo just nu är topp fem på ”defensive actions” i allsvenskan.

– Jag och Jeppe kompletterar varandra bra, säger Bojanic.

 

LÄS MER: Lasse Vibes erkännande: ”Jag hatar det” 

 

Bojanic: ”Folk tror att jag inte jobbar defensivt”

Bojanic ger sin analys av siffrorna.

– Vi har David Sumpter (Hammarbys dataanalytiker) som har gått igenom statistiken och vi har snackat lite om det här. Statistiken visar att jag kanske inte är den som alla pratar om att jag är. Folk tror att jag inte jobbar defensivt och jag menar, man behöver inte vara den som springer mest och se ut som en idiot som bara löper upp och ner. 

– I mitt fall är jag inte som Jeppe (Andersen). På honom ser man tydligt när han går upp i press, medan jag kanske försöker göra något smartare. Jag försöker bryta bollen på ett annat sätt och låta motståndaren ta en för lång touch med bollen, sedan kliver jag in och petar undan den framför honom.

Sumpter tycker att siffrorna ger en annan bild av Bojanics defensiva arbete.

– Det finns en missuppfattning kring Bojanic att han inte jobbar i försvarsspelet. Men hans försvarsmässiga insats är lika värdefull som Jeppe Andersen. Jag vill inte gå så långt och säga att han är mer värdefull än Jeppe, men siffrorna visar saker som folk inte förväntat sig av honom som spelare. Han förväntas vara en kreativ spelare men han är mer intelligent i sitt sätt och står rätt placerad när laget förlorar bollen. 

Varje röd prick på bilden motsvarar en bollåtererövring från Darijan Bojanic.Foto: Twelve.
Varje röd prick på bilden motsvarar en bollåtererövring från Jeppe Andersen.Foto: Twelve.

Darijan Bojanic: 

– Jag försöker läsa spelet och se vart motståndarna ska passa bollen. Då försöker jag bryta den passningen så att vi kan ställa om snabbt, säger han.

Bojanic bryter in med ett exempel.

– Om jag ser att en ytterback driver bollen på kanten och jag vet att en motståndare står till höger om mig centralt. Då försöker jag öppna upp den ytan för att man vill att motståndaren ska spela bollen där, sedan är jag steget före i tanken och kan kliva in och bryta. Hänger du med? Det är sådana grejer jag utvecklat med tiden. Jag har alltid varit bra på att läsa av folk på planen och vad de ska göra. Jag är inte den starkaste spelaren i duellspelet men jag försöker använda finess och smartness i stället.

Vad är det som gör att du hela tiden agerar så lugnt på planen?

– Det är en svår fråga. Jag känner mig bara trygg. Jag litar på min fot och min vision så att jag kan se vart mina lagkamrater är. Det känns som jag är bra orienterad och så vet jag hur mycket tid jag kommer ha med bollen i varje situation.

En stor inspirationskälla har varit Barcelonas Sergio Busquets.

– Han är lugnet själv. Jag har aldrig sett Busquets stressad eller rensa en boll. Han är väldigt orienterad och vet exakt vart alla är på planen. Jag får inspiration av sådana spelare eftersom att jag spelar på en liknande position.

Känner du dig mognare i ditt sätt att spela fotboll?

– Jo, det är klart. När jag var yngre tänkte jag ”nu ska jag ut och vara skön” typ. Nu skiter jag i hur skön jag är så länge jag vinner mina matcher. Jag har lärt mig det med åren att poängen och att vinna matcher är det viktigaste.

***

För Darijan Bojanic väntar match mot Östersunds FK i kväll. Han tror att årets upplaga av Hammarby kan bära långt, men han ser också förbättringspotential.

– Vi vet att vi har ett starkt lag och bra spelare. När det flyter på så flyter det på jävligt bra. Sedan är det upp till oss spelare. Vi är starka och i bra form.

 

LÄS MER: Kevin Walker kan bli borta i flera veckor 

 

Samtidigt är han fast besluten att fortsätta vandra sin väg.

– Det är väl inte så svenskt att se nonchalant ut men explodera och sätta en jävla krossboll på 60 meter perfekt till en lagkamrat, säger han om sin spelstil.

– Det typiskt svenska är att gnugga hårt och ha en okej grundteknik och inte ha den sista finessen.

Tycker du att svensk fotboll saknar den spelartypen som liknar dig i spelstilen?

– Ja, så är det. Men samtidigt behöver vi folk som jobbar också. Man kan inte ha elva Darijan Bojanic, det hade nog inte varit så bra. Det ser bra och roligt ut, men jag tror inte att det är en vinnande fotboll.