Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF till cupfinal – slog Djurgården på Tele2

Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF är klart för final i Svenska cupen för fjärde gången senaste sju åren. 

Isaac Kiese Thelin blev matchens enda målskytt borta mot Djurgården med sin fullträff i den första halvleken och nu väntar Hammarby som sista hinder för skåningarna.

– Mål och vinst på en gång, det är en jättebra comeback, säger Isaac Kiese Thelin efter matchen.

De möttes på Tele 2 Arena i cupfinalen 2018. Den gången vann Djurgården med 3–0.

Nu fick Malmö FF gruvlig revansch. Comebackande Isaac Kiese Thelin öppnade målskyttet i den 33:e minuten. Passningen kom från Sören Rieks som precis hade kommit in i spel efter en skada på Jo Inge Berget.

– Det var en bra passning av Sören, och det är så klart skönt att vi har spelat ihop innan. Han känner till mig och jag känner till honom, så jag får en perfekt boll och kan trycka in den, säger målskytten efter matchen. 

– Mål och vinst på en gång, det är en jättebra comeback. Det är alltid viktigt för anfallare att göra mål, det här var ett mål som betydde något också.

Innan målet hade Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson tvingats bryta efter en otäck smäll mot huvudet. Och kort efter det bröts matchen tillfälligt i tio minuter efter att knallskott smällts av och spelarna lämnade planen. 

Inte vunnit cupen sedan 1989 – trots flertalet färska finaler 

Efter halvtidsvilan tryckte Djurgården på för ett kvitteringsmål och mittbacken Isak Hien var nära att styra in ett inspel från högerkanten, men avslutet gick utanför. Trots flera ytterligare försök lyckades inte hemmalaget göra något mål innan matchen var slut.

– Vi hade perioder då vi var bra och hade kontroll, sen var det perioder då de hade kontroll. Överlag vill vi ha bättre kontroll men i slutänden vinner vi matchen och det är det viktiga. I cupmatcher är det bara vinst som gäller. Det är vi glada för, säger Isaac Kiese Thelin om MFF:s spel.

Malmö FF har inte vunnit Svenska cupen sedan 1989, men på sistone har klubben varit nära flera gånger om. Utöver förlusten mot Djurgården 2018 föll laget efter straffar mot Häcken 2016 och mot IFK Göteborg efter förlängning 2020. Därmed blir detta de himmelsblåas fjärde final senaste sju åren.

Under söndagskvällen lottades även vilka som kommer att få hemmaplansfördel i finalen. Den blev Hammarbys. Därmed får Malmö återvända till Tele 2 för en ny cupfinal efter förlusten 2018.