Mahamé Siby är klar för Malmö FF

25-åriga Siby är MFF:s första nyförvärv för sommaren.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON/Malmö FF / BILDBYRÅN
Foto: Icon Sport / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Malmö FF har gjort klart med sitt första nyförvärv för sommaren.

25-åriga Mahamé Siby har skrivit på för klubben.

– Jag är väldigt glad över att vara på plats i Malmö, säger han i ett pressmeddelande.

Innermittfältaren kommer senast från Ligue 1-klubben RC Strasbourg, men har den senaste säsongen varit utlånad till Paris FC i Ligue 2. Där stod han för ett mål och en assist på 25 matcher.

Siby är från Paris men representerar Malis landslag, precis som Ismael Diawara. Någon som han har haft kontakt med inför flytten.

– Han sa att det är Sveriges bästa klubb och att jag borde komma till Malmö, säger Siby till klubbens hemsida.

”Är en lugn och enkel person”

Han har skrivit på ett 4,5-årskontrakt och är spelklar från och med den 15 juli, när det svenska transferfönstret öppnar.

– Jag vet att det är en stor klubb med många supportrar. Jag gillar verkligen atmosfären på arenan och mentaliteten hos människorna här i klubben, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas på att kunna bidra med min inställning, fysik och teknik med bollen.

I en intervju gjord med Malmö FF beskriver han sin krokiga väg till toppfotbollen. Han började spela fotboll på gatorna i Paris och gjorde sina första minuter inom elitfotbollen först som 22-åring. Och han beskriver sig själv som en person med fötterna på jorden.

– Jag är en lugn och enkel person. Jag gillar basket, att shoppa och resa. Och jag älskar min familj. Den betyder allt för mig. Jag har tre systrar och fyra bröder, så det är stor familj.

Manar till tålamod – jämför med Fabinho 

Förutom Strasbourg och Paris FC har han tidigare representerat sin lokala klubb AF Bobigny och Valenciennes FC. Foot Mercato rapporterade för några dagar sedan att prislappen låg på 10 miljoner kronor för mittfältaren.

MFF:s sportchef Andreas Georgson berättar hur de fick nys om den centrala mittfältaren som han beskriver som både fysisk och bollskicklig.

– Vi fick en rekommendation från vårt nätverk, en spelare som kanske inte hade dykt upp på vår radar utan det krävdes här lokal kännedom om den franska andraligan. Innermittfältare sticker ju ofta inte ut i statistiken med tanke på att de inte gör massa mål och assist, så det krävdes att ha koll på ligan. Det har väl tagit en och en halv månad detta, en ganska kort sträcka. Vi blev förtjusta, säger Georgson som inte garanterar att Siby blir en startspelare.

– Det återstår att se. När Liverpool värvade Fabinho tog det väl ett halvår innan han gjorde sin första match. Jag tror att han har kvaliteter att bidra direkt, men han kommer från semester och det är också en acklimatiseringsperiod. Jag räknar därför inte med att han kommer gå in och göra skillnad direkt utan man får ha respekt att det kan ta lite tid. Vi känner ingen stress. 

Georgson medger också att Diawaras kontakt med Siby kan ha varit en viktig pusselbit till att spelaren bestämde sig för MFF. 

– Det var inte på vår uppmaning som Ismael pratade med honom, men det kan ha haft en viss effekt. Att flytta till Sverige är ett stort beslut och då vill man så klart som spelare läsa på och få bra intryck, konstaterar sportchefen. 

Siby ansluter till MFF inom de närmaste veckorna och kommer bära tröja nummer 25.

https://twitter.com/Malmo_FF/status/1542134799678185474?s=20&t=QjtBAysid5ZeeKZE3wgL1Q

Tv: Det gör MFF-spelarna på bortaresorna: