Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lucas Bergvall hyllas: ”Satt där och fick gåshud”

Lucas Bergvall fick chansen från start mot Häcken...
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...och hyllades rejält efter 1–0-vinsten.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Lucas Bergvall fick chansen från start mot Häcken.

Mittfältstalangen glänste och var en av planens allra bästa.

Efteråt hyllades han stort.

– Jag satt där och fick gåshud, säger sportchefen Bosse Andersson.

Djurgårdens IF tog en mycket viktig seger mot BK Häcken med 1-0. Oliver Bergs straffmål fällde till slut avgörandet och Blåränderna kunde därmed räkna hem tre viktiga poäng.

Rubrikerna efter matchen tillskrivs en viss 17-åring. En av planens giganter var Lucas Bergvall som fick chansen från start och glänste mot de regerande mästarna.

– Det var en rolig debut, vi spelade riktigt bra fotboll, säger Lucas Bergvall.

Lucas Bergvall hyllas efter startdebuten i allsvenskan.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Bergvall punktmarkerade i princip Samuel Gustafsson i matchen.

– Vi snackade mycket om att hålla honom borta från speluppbyggnaden för han är fantastisk. Det tycker jag vi gjorde bra matchen ut. Vi vann mycket på det. Vi vann bollar högt, kunde kontra så det gjorde vi bra, förklarar 17-åringen.

Är du förvånad att du klarar av att leverera direkt från start på den här nivån?

– Det känns som jag kommit in i det mer på träningarna, det är säkert därför jag fått chansen också. Jag har anpassat mig bättre och vant mig vid nivån.

Är du redo att starta framöver?

– Ja, absolut.

Hur var det att motta jublet?

– Det var fantastiskt, helt obeskrivligt.

På läktaren satt sportchefen Bosse Andersson och fullständigt njöt av insatsen.

– Jag satt där och jag fick gåshud. Vi har sett att det är en skicklig fotbollsspelare som har talang. Med sin debut, att bara komma in och från första sekunden visa sin skicklighet och fränhet. Att han bara kommer in, njuter av läget och spelar det spel han älskar. Det är fantastiskt att se. Jag sa det innan. Det kommer säkert vara en historisk dag. Det kommer alla komma ihåg. Den 24 maj. Det märktes på läktaren, säger sportchefen.

Utländskt intresse

Trots att Bergvall precis gjorde sin första allsvenska start har intresset från utländska klubbar redan varit stort. Ett par av dem har till och med kontaktat Djurgården.

– Vi har pratat med ett antal klubbar och vi har besökt några. Vi behöver inte visa upp Lucas Bergvall direkt. Alla vet att han är en bra fotbollsspelare. Vi är inte färdiga efter att han spelat en match och vi har ingen stress. Jag tror inte heller att Lucas och hans familj har det heller. Man ska njuta av läget och visa att man är senior. Det finns ingen begränsning i var han kommer att ta det vidare sen. Det förstår ju ni också.

Han försvinner inte redan i sommar?

– Nej.

Tydligare besked från Bosse Andersson får man inte. Även tränaren Thomas Lagerlöf stämde in i hyllningskören kring 17-åringen.

– Det var en fantastisk debut i allsvenskan från start. Det är alltid lite känsligt när man ska slänga ut dem och se om de kan simma. Mot Malmö i cupen startade han och det tog ett tag. Vi har haft det lite hackigt och man har letat rätt tillfälle, säger Lagerlöf.

– Men han har växlat upp i träning, det var inte oväntat. Han kan parkera folk inne i plan, han kan hantera det fysiska, spelet, slår väldigt bra passningar, han har förbättrat sin fysik väldigt mycket. Han var definitivt redo.

Nu blickar Bergvall redan fram mot söndagens Stockholmsderby mot AIK.

– Det hade varit fantastiskt att starta och vinna på söndag.