Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Löjligt att säga att Malmö bara gör det”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF har ett tydligt anfallsvapen: Jonas Knudsens inkast.

AIK:s tränare Bartosz Grzelak har stor respekt för det.

– Det är löjligt när man säger: ”MFF kastar bara långa inkast”, säger han.

AIK och Malmö FF drabbar samman på torsdagskvällen. Inför toppmötet skiljer det bara en poäng mellan lagen och AIK:s tränare Bartosz Grzelak tror på en tuff batalj.

– Jag tycker de är rätt aggressiva i sin direkta återerövring och spelar mycket med inlägg. Knudsen har spetsegenskaper i långa inkasten som de har fått betalt av. Sedan har man skickliga individualister i laget och det får man vara med på, säger han.

”Kille kastar 35 meter om det ens räcker”

Just Knudsens långa inkast är något AIK behöver se upp med.

– Det är en spets som Malmö har och Knudsen kan lika gärna kasta på bortre stolpen om han vill. Vi måste vara förberedda på det och det är Malmös anfallsvapen. Vi måste vara beredda på det, understryker han och fortsätter.

– Knudsen har två olika typer av kast, han har de höga och vågande kasten, men han kan också kasta flacka och det gör lite skillnad hur man agerar. Men vi har stora och starka spelare, jag tycker vi ska klara av det. Det finns inget som är primitivt i fotboll, allt är idéer på hur du ska göra mål. 

– Jag tycker att om man har den spetsegenskapen så varför inte utnyttja det? Killen kastar 35 meter om det ens räcker. Det är löjligt när man säger: ”MFF kastar bara långt”. Men vad fasiken, de skapar målchanser på det och gör mål mot Varberg på det! Varför skulle de inte använda det vapnet? Har man en spets ska man utnyttja det.

Sebastian Larsson är inne på samma spår.

– Det blir ett vapen för MFF, inte bara när han kastar långa inkast in i boxen där det gäller att vara vaken, men de är också intresserade av att plocka upp bollen snabbt runt halva planen och skicka den i djupled. Vi har lagt en del fokus på det och tittat på det. Det är en sak att se det så men det gäller att vara vaken. Det är inte så ofta du möter ett lag som får ett inkast vid planhalvan och du vet att om du inte är på tårna så kan motståndarna kontra bakom. Det är inte jättevanligt.

”Inte blyga för att piska in bollar”

AIK-mittfältaren lyfter också fram Malmös förmåga att komma runt på motståndarnas kanter och slå inlägg. Larsson lyfter även fram Ola Toivonens betydelse i deras spel.

– De är inte blyga för att komma runt och piska in bollar. De är ganska duktiga på att fylla på med folk sedan har Malmö individuellt skickliga spelare och man måste vara vaksam hela tiden med Ola Toivonen i sin nummer tio-roll som jag känner väldigt väl. 

– Jag vet vad han kan och han är en duktig targetsspelare och hans sätt att jobba ut och fördela bollar på en-två touch och få deras spel att ställa om i djupled. Vi måste vara vaksamma där. Men det är ett starkt lag och de har byggt det över tid. Vi måste vara på tårna för att ge oss själva en bra chans.