Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löftet till fansen: ”Jag kommer att göra mål”

Foto: Djurgården fotboll
Ademi ställs mot AIK:s förre lagkapten Nils-Eric Johansson i en träningsmatch
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Han öste in poäng i finska ligan förra året. 

Den kommande säsongen siktar Albion Ademi på att göra samma sak i allsvenskan. 

– Jag kommer att göra mål, jag är väldigt teknisk och bra en mot en, säger Djurgårdens nyförvärv.

Albion Ademi gjorde succé i IFK Mariehamn i den finska ligan förra året då han stod för 14 mål och 3 assist på 22 matcher. Efter att ha varit uppvaktad av ett antal klubbar runtom i Europa vann till slut Djurgården dragkampen och den 21-årige yttern kommer att spela i allsvenskan nästa år.

– Jag är jätteglad över att få komma till en så stor klubb i Sverige. Jag har sett allsvenskan en hel del, inte så att jag följer den men jag har sett en del, säger han när SportExpressen når honom på torsdagskvällen. 

Ademi har länge beskrivits som en enorm talang i Finland och tillhörde FC Inter Åbo från sommaren 2016 till vintern 2019. Han var även utlånad under en period, men det var först under fjolåret, efter flytten till IFK Mariehamn, som det stora genombrottet kom.

– När jag kom till Mariehamn fick jag en större roll och min relation till tränaren var väldigt bra. Spelsättet passade mig och allt fungerade bara, det var perfekt. Det var därför jag kunde få ut mer av mitt spel och visa mer av mina kvaliteter förra året än tidigare. 

Hade många alternativ

Han spelade kontinuerligt för FC Inter Åbo 2018, men skadade sedan knät och var borta i sex månader. Därefter kom han aldrig riktigt in i det igen och bestämde sig för att en flytt var det bästa. Redan då fanns Sverige med i bakhuvudet.

– Jag tänkte innan förra säsongen också att Sverige skulle kunna vara ett bra steg för mig, det har varit andra klubbar från andra ligor intresserade och det har varit rätt mycket runt mig, säger Ademi och bekräftar att han hade flera alternativ innan han skrev på för Djurgården.

Har det varit klubbar från större ligor än allsvenskan som har varit intresserade?

– Det var från turkiska ligan, polska ligan, schweiziska ligan, tyska andraligan. Om det är större och bättre ligor vet jag inte, det jag vet är att Djurgården var mitt bästa val. 

Den fria roll Ademi fick i Mariehamn räknar han dock inte med att få på samma sätt i Djurgården. 

– Det är jättebra för mig med en fri roll, men det beror på hur laget spelar och det är upp till tränaren. Nu när jag kommer till ett nytt lag kommer jag få anpassa mig.

Vad har tränarna sagt om din roll i Djurgården? 

– De har förklarat vad de behöver på ytterpositionen, en snabb spelare som har mina kvaliteter. Det kändes bra när jag pratade med dem, det var det som övertygade mig att välja klubben. 

Utöver snabbheten, vilka kvaliteter är det du kommer att bidra med? 

– Jag kommer att göra mål, jag är väldigt teknisk, bra en mot en och jobbar hårt. Det är mina främsta kvaliteter och vad jag kommer att bidra med i Djurgården. 

Du har inga problem med att försvara om det krävs?

– Nej nej, så klart inte. Man behöver alltid vara med och försvara också. Även om jag hade en fri roll offensivt i Mariehamn så var jag med i det defensiva när jag behövdes, man måste hjälpa laget, så det är definitivt inga problem.

Albion Ademi flyttar till Sverige först under nästa vecka, om all logistik fungerar som den ska, därefter är planen att han också ska lära sig svenska.

– Jag pratar inte svenska än, men jag ska lära mig. Här i Mariehamn där jag bott senaste året pratar de svenska så jag har lärt mig lite men jag kommer lära mig mer nu framöver.