Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmade om fusk: "Blev utsparkad"

Stefan Fredriksson sparkades från Syrianska. Foto: ERIKA BERGLUND
Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

Förra sommaren larmade Syrianskas dåvarande akademichef Stefan Fredriksson om matchfixning i ett av klubbens ungdomslag.

Kort därefter sparkades han – utan förklaring, menar han.

– Jag blev omilt behandlad och utsparkad från klubben, säger Fredriksson.

Syrianskas före detta sportchef, Can Melkemichel, nekar till att det skulle finnas en koppling till matchfixningsärendet.

Det var i december som en ungdomsspelare i Syrianska FC dömdes för ”otillåten vadhållning” – så kallad matchfixning – av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. Spelaren, som spelade för ett av klubbens ungdomslag, stängdes i och med domen av från allt spel i nio månader och får spela fotboll först efter den 30:e september 2018. 

I ett utlåtande på sin hemsida skrev Syrianska, som spelade i superettan 2017 men åkte ur serien, att tränare i klubben ”misstänkt försök till att påverka resultat”, varpå klubben själv valt att anmäla ärendet till SvFF eftersom man ”följer SvFF:s riktlinjer och rekommendationer för att motverka matchfixning i och runt klubben”. Man berättade även att spelaren ”sedan misstankarna i somras varit avstängd från all verksamhet inom Syrianska FC”.

I förbundets beslutsunderlag, som SportExpressen tagit del av, framgår att det var klubbens dåvarande akademichef, 50-årige Stefan Fredriksson, som gjort anmälan.

– Det var en samlad bild av spelarnas matchprestationer kontra träningsprestationer, väldigt konstiga matchsituationer och ett rykte som florerade i och runt laget. Det gjorde att vi började dra i olika trådar för att få reda på sanningen, säger Fredriksson och fortsätter:

– Vi konfronterade alla som hade varit med i en specifik match. Då erkände två spelare, varav en har tagit tillbaka sitt erkännande. En spelare är frikänd utifrån fotbollförbundets utredning, men det visade sig att det var några matcher med det här laget där några spelare hade underpresterat medvetet. 

En tid efter att processen mot spelaren inletts blev Fredriksson avskedad av Syrianska efter ”omild behandling” och utan motivering, menar han.

– Jag tror att matchfixningen uppdagas först någon gång i juli. Sedan blir jag – om jag uttrycker mig milt – omilt behandlad. Jag blev utsparkad från klubben, säger han.

Upplever du att det sker på grund av att du har larmat om matchfixning i laget?

– Det vet jag inte. Jag har begärt en skriftlig uppsägning och ett argument, men inte fått det.

Can Melkemichel, Syrianskas dåvarande sportchef. Foto: / BILDBYRN

Syrianskas dåvarande sportchef, Can Melkemichel, som lämnade klubben efter säsongen, menar att Fredrikssons version inte stämmer.

– Har han sagt det här får han stå för det. Om han inte tycker att han har fått en förklaring är det hans sak. Han vet varför han blev uppsagd. Självklart, säger Melkemichel.

Var det du som beslutade att avskeda honom?

– Ja, det var det.

Varför blev han uppsagd?

– Det handlade framför allt om att vi inte hade råd att betala den lön han skulle ha. Sedan satt jag personligen i möten med honom och vi bollade fram och tillbaka. Han tyckte att vi skulle vara glada över att ha en tränare som honom. Jag sa att vi var glada över det. Men sedan uttalade han sig negativt om klubben. När en tränare uttalar sig negativt om klubben kan vi inte ha kvar honom. Det sa jag till honom.

Var har han uttalat sig negativt om klubben?

– Internt.

Och det gjorde att ni var tvungna att avskeda honom?

– Ja. Jag menar, om han påstår att det har med akademispelaren att göra…

Det påstår han inte, bara att han blev avskedad efter att ha larmat, men inte vet varför. Han säger att han har begärt en skriftlig motivering till varför han fick gå, men inte fått det. 

– Men spelaren blev anmäld i juli och Stefan fick sparken i oktober tror jag.

Varför kunde han inte få en skriftlig uppsägning?

– Under tiden som Stefan fick sparken från Syrianska upplöstes hela styrelsen. Jag avgick. Vi hade ingen styrelse strax efter att han fick gå. Vi hade en interimstyrelse som skulle komma i gång men hoppade av efter tio dagar. 

Däremellan kunde man inte skriva en motivering?

– Nej, precis.

Stefan själv menar att han blev ”omilt behandlad”. Förstår du vad han menar med det?

– Nej, det kan jag inte förstå. Men jag förstår inte vad han vill få ut av det här? Det har absolut ingenting att göra med ungdomsspelaren. Det var mellan honom, mig, säkerhetsansvariga och lagledare i Syrianska.

Fått stöd av polisen

Enligt uppgifter till SportExpressen har Fredriksson efter sin anmälan fått stöd från polisens speciella aktionsgrupp som inriktar sig på ”otillåten påverkan inom idrotten”, ledd av kommissarie Fredrik Gårdare.

Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie hos Polisen.

– Det var rent utredningsmässigt när det gällde matchfixningen. Jag tycker inte att det gagnar någon att i detalj redogöra för vad jag har utsatts för, men jag blev omilt behandlad kan man väl säga. Och det är ett understatement, säger Fredriksson.

Vad har du fått för typ av stöd från polisen?

– Jag har inte behövt skydd, utan har valt att inte gå vidare med något ärende. Det spelar ingen roll. De som har gjort det här vet att de har gjort fel. Det har varit bökigt. Syrianska är inte en sund klubb just nu.

Vilket stöd har du upplevt från fotbollsrörelsen?

– Det har varit exemplariskt. Mycket bra. Jag har inte känt mig rädd. Det var en hotfull miljö precis när jag blev utkastad, men jag var inte rädd då heller.

Fredrik Gårdare bekräftar att man fick in tips om händelsen och att det är ett ärende man både känner till och har varit inkopplade i, men tillägger att ingen utredning pågår just nu.

– Vi känner till det här ärendet. Vi finns till enbart för att prioritera otillåten påverkan inom idrotten. Det innefattar hot, våld, trakasserier, skadegörelse, ofredande och mutor. Oavsett vem som är drabbad inom idrotten eller som är gärningsman är det sådant vi hanterar med särskilda insatser eftersom idrotten är så pass illa utsatt, säger han.

"Agerat mycket rakryggat"

I disciplinnämndens beslutsunderlag framgår att den nu avstängda spelaren anklagar Fredriksson för att vara bekant med Tobias Tibell, som ledde utredningen av ärendet och anmälde det vidare till disciplinnämnden, och därigenom handla jävigt – något Fredriksson förnekar.

– Jag hade aldrig haft kontakt med Tobias Tibell. Jag kontaktade förbundet för att få hjälp eftersom jag aldrig hade varit med om detta tidigare. Förstås stämmer det inte att jag är vän med Tobias Tibell och därigenom jävig, säger Fredriksson.

Även Tobias Tibell tillbakavisar anklagelsen. 

– Jag har egentligen ingen kommentar till det mer än att det inte stämmer. Jag har träffat Stefan Fredriksson vid ett enda tillfälle. Det var i egenskap av Integrity Officer vid Svenska fotbollförbundet och som en direkt följd av de uppgifter han hade att lämna i det här ärendet, säger han.

– Startskottet för den här utredningen var egentligen att förbundet fick en kontakt från Stefan Fredriksson, som berättade om misstankar om att det fanns spelare inom Syrianska som kunde ha gjort sig skyldiga till brott mot matchfixningsreglementet. Fredrikssons agerande är mycket rakryggat och utgör ett föredömligt exempel på hur en ledare ska agera om man nås av den här typen av information. Hans uppgifter var en viktig del av den bevisning som vi åberopade till stöd för anmälan. Men det finns även annan bevisning som styrker upp anmälan, säger Tibell.

Stefan Fredriksson. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Domen överklagad

Tibell tillägger i ett mejl till SportExpressen att Svenska fotbollförbundet nu har överklagat domen mot spelaren och yrkat på 12 månaders avstängning i stället för nio. 

Stefan Fredriksson är nu tillbaka i fotbollen som huvudtränare i division 1-laget Arameiska-Syrianska, och säger att han skulle göra samma sak igen vid liknande upptäckter. 

– Jag vill understryka att alla ledare i hela Sverige måste öppna ögonen. Det här förekommer tyvärr. Jag anmälde det för att hela grundidén med idrott försvinner om det här får förekomma. Jag skulle göra om samma sak även om jag visste att jag skulle bli behandlad på samma sätt, säger han. 

– Det är meningslöst att gå till en träning och försöka utveckla en spelare eller ett lag eller en klubb om det förekommer oegentligheter. Det är väldigt många barn och ungdomar som behöver röra på sig. De behöver göra det i en sund miljö. Inte en korrupt och felaktig.

SportExpressen söker Syrianskas nuvarande ordförande Iso Grusac.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!