Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lantz nya jobb – tar plats bredvid ikonen

Marcus Lantz.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Marcus Lantz, 47, fick inte vara kvar på jobbet som P17-tränare i Blåvitt.

Det finns en enkel förklaring till det.

Nu berättar tränarprofilen om sitt nya uppdrag i IFK Göteborg, målsättningen och samarbetet med A-laget.

– Vi ska se till att Mikael Stahre och kompani får så bra utbildade spelare som möjligt, säger Lantz.

Det har gått ett knappt år sedan Marcus Lantz lämnade seniorfotbollen och klev in som ledare i IFK Göteborgs akademi. För 47-åringen, som tidigare tränat Örgryte, Göteborg FC, Mjällby och Örebro, har det varit en lärorik tid.

– Jag kom in i slutet av mars när Fred (Jähnke) gick upp till A-laget, då fick jag ta över hans roll. Han hade 17-årsgänget då och jag blev inkastad en vecka före seriepremiären. Det var första gången jag jobbade med akademiverksamhet. Det var ett spännande och lärorikt år, jag har lärt mig jättemycket. Det var oerhört mycket nytt, säger Lantz när vi träffar honom i Prioritet Serneke Arena i Kviberg.

Han konstaterar sedan:

– Jag har nu jobbat med damallsvenskan, herrallsvenskan, division 1, superettan och nu akademin – jag har betat av allt.

”Jag hade ett år på prov”

Vad är den stora skillnaden A-lag kontra akademi?

– Man vill ju alltid vinna, men det viktigaste är spelarnas utveckling. Det blir lite mer prestation före resultat. Ibland när man har förlorat kanske det är enklare att se de positiva sakerna än vad det är i ett A-lag. Det viktigaste är att spelarna får rätt utveckling.

– Det är kanonkillar. Jättebra! Och de har ju kanonförutsättningar här inne i hallen och de flesta går på skolan här också. Jag och Hjalmar (Jonsson) har dem på morgonträningar också måndag, onsdag och fredag. Sedan flyttar U19-laget upp till Kamratgården i maj när det är okej att träna ute.

Hur gick det resultatmässigt?

– Vi vann i stort sett ingenting under våren, det var ingen höjdare. Sedan tror jag att vi vann hösttabellen, så det var varierande. Lite under mitten blev det till slut.

Sedan en tid tillbaka står det klart att Marcus Lantz blir kvar i akademin.

– Jag hade ett år på prov, de skulle se hur de tyckte hur det gick och hur jag själv kände. Men jag trivdes jättebra och tyckte det var kanon. Och de måste tyckt att jag gjort något rätt eftersom de ville förlänga, säger han.

Marcus Lantz under sin tid i Örebro SK.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Får ny roll i akademin

I år väntar dock en annan uppgift – Lantz tar klivet upp till U19-laget.  

Anledningen till bytet är att hans son Freddie nu ska spela med 17-åringarna.

– Det blev en annan roll med tanke på att min grabb blev uppflyttad till 17-årslaget ett år tidigare, han är 16. Då blev det automatiskt ”vart ska jag ta vägen” för man ska inte vara där man har sina barn, det är helt rätt. Det blir aldrig bra. Jag hade honom lite i fjol på lite träningar, men inte så mycket.

– Nu tyckte de att jag kunde flytta upp till U19 där Hjalmar är. Sedan ska väl William Lundin vara huvudcoach för U21 och vi ska vara med och stötta när det behövs.

Marcus Lantz har en lång spelarkarriär bakom sig, med spel i Helsingborg, Torino, Hansa Rostock, Bröndby och Landskrona, och han har även gjort sex landskamper för Sverige. 

Han trivs med att jobba med framtidens fotbollsspelare.

– För mig är detta perfekt. Det finns många duktiga spelare så det känns väldigt spännande, säger han.

Marcus Lantz kommer att jobba med Blåvitt-legendaren Hjalmar Jonsson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Det är vårt huvudmål”

Spelarna ska på bästa sätt kunna slussas in i A-lagsverksamheten på sikt. Det blir ett av Lantz och hans kollegers främsta uppdrag i akademin.

– Sedan ska samarbetet med A-laget utvecklas. Spelar A-laget på ett visst sätt ska vi försöka spela och träna likadant, vilket jag tycker är jättebra. Det blir lättare för våra spelare som ska upp och träna med A-laget. Det underlättar för spelarna och jag tycker att det är jättebra att vi har fått sådana instruktioner, säger Lantz.

Vad har du för ambition med tränarkarriären på sikt?

– Jag vet inte vad jag har för ambition tänkte jag säga, men just nu tycker jag bara att det är roligt att jobba med fotboll och jag går in på andra året som akademitränare. Man kan påverka en spelares karriär på ett annat sätt. Det är jäkligt roligt. Det viktigaste är att vi kan utveckla spelare så att de blir så pass bra att de kan göra avtryck i A-laget. Vi ska se till att Mikael Stahre och kompani får så bra utbildade spelare som möjligt. Det är vårt huvudmål.

Lantz, som nu har ett färskt tvåårsavtal med IFK Göteborg, tar ny sats:

– Vi har alla förutsättningar för att spelarna ska lyckas, sedan är det upp till oss ledare att ge dem så bra verktyg som möjligt. Det är härlig miljö att jobba i och fantastiska människor runtomkring. Det är gott att gå till jobbet varje dag.