Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lång intervju med Degerfors IF:s sportchef Patrik Werner

Patrik Werner, sportchef i Degerfors IF.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Patrik Werner har varit sportchef i Degerfors sedan 2009 och tagit laget från division ett till allsvenskan.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: RICK DAVIS / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

DEGERFORS. Hur många allsvenska sportchefer lagar omelett till sina spelare? Patrik Werner gör det.

Hur många allsvenska sportchefer får se en bild av sig själv i toppen av en julgran? Patrik Werner får det.

SportExpressen åkte till Degerfors för att försöka förstå 46-åringens storhet. Och hur den hänger ihop med hans kunskaper i köket.


Se Degerfors träningsmatch mot AFC Eskilstuna med Premium Max fredag 15.50 – skaffa konto här!

Grundreceptet är alltid detsamma. Ägg, mjölk och salt. Sedan anpassas fyllningen efter önskemål. Vill du ha ost? Inga problem. Skinka, svamp eller lök går också att lösa.

Enligt Patrik Werner själv kliver han in i köket och fixar omelett till spelarna i Degerfors IF max en gång i veckan. Andra menar att det händer betydligt oftare. Särskilt när potentiella nyförvärv ska övertygas om att den lilla bruksorten med det ständigt överlevnadskämpande fotbollslaget är rätt plats för dem.

– Jag har synat honom lite där, säger mittbacken Sean Sabetkar.

– Han gör det lilla extra när det kommer nya spelare. Sedan, när allt är signat och klart, är han borta. Han är ändå street smart!

Är hans omelett så god?

– Jag tycker att den är dunder! Klass. Hög klass! Jag var skeptisk till en början. Man är skeptisk till mycket när det gäller Werner, men till slut överbevisar han en alltid.

Sportchef sedan 2009

Patrik Werner är Degerfors IF. Och har alltid varit det. 

Han klev in i klubben som spelare. En talangfull sådan. Sedan blev han juniortränare, assisterande tränare och huvudtränare.

Nu är han sportchef. Han har haft titeln sedan 2009. 

Under den tiden har han varit med och fört upp klubben från division 1 till allsvenskan. Och därefter sett till så att den har undvikit nedflyttning. Två år i följd nu.

Patrik Werner menar att det inte borde vara möjligt. En klubb från en så liten ort som Degerfors i allsvenskan … 

Han vill inte ge sig själv för mycket kredd för bedriften. Det finns det dock andra som gör. Sportchefen har kallats för ett geni, förslag har skrivits om att han borde få en staty och för någon jul sedan var det en supporter som placerade en bild på honom i toppen av granen.

– Patrik … Det är en speciell karaktär. Han är sportchef, som vi alla vet. Men han är också så mycket mer. Han är frukostvärd ibland. Han städar och är ansvarig för allt möjligt. Jag tror att han jobbar dygnet runt med det här, säger Sean Sabetkar.

– När det går bra är man omtyckt och alla tycker att man är lite kung, så. När det går dåligt är det lite åt andra hållet, säger Patrik Werner själv.

– Förra året stod jag till exempel inte så högt i kurs efter att vi hade förlorat de sex första matcherna. Det är resultatstyrt så det sjunger om det. Skulle vi förlora och nyförvärven inte leverera kan man vara borta till sommaren.

Fast kan du verkligen det – efter allt du har gjort?

– Det är klart att vi kanske har byggt upp någon form av förtroendekapital genom åren, men det är en färskvara det här.

Läs Mer: Se Degerfors möte med AFC Eskilstuna på lördag kl 16:00 med Expressen Premium Max.

Har tappat tre nyckelspelare i vinter

Just nu håller Werner och ledarstaben på med att forma och förbereda laget inför allsvenskan 2023. Målsättningen är glasklar: Undvika nedflyttning ännu en gång.

Det blir en utmaning. Borta är bland annat Gustaf Lagerbielke, Omar Faraj och Adam Carlén. Tre tongivande spelare som var starkt bidragande till att laget i fjol lyckades vända den usla starten, där Degerfors IF alltså förlorade de sex första matcherna, till ett fint slut. Laget avslutade säsongen med elva raka matcher utan förlust.

Patrik Werner är dock inte speciellt orolig. När han står och ser det rödvita A-laget genomföra en av många försäsongsträningar slår han fast att truppen är mycket, mycket bättre än vad den var för ett år sedan.

– Sedan ska man ha respekt för att både Faraj och Lagerbielke kom in och gjorde det extremt bra i höstas. Det är svårt att ersätta dem. Men jag tycker ändå att de som har kommit in ska kunna matcha det. Man kanske inte ska lasta på och säga att de är bättre, men jag tror att hela vår grupp startar på en högre nivå i år.

Damjan Pavlovic från kroatiska HNK Rijeka ska fylla luckan efter Adam Carlén. Det blir mindre kilo och centimeter, men mer bollsäkerhet.

Seid Korac från danska Esbjerg fB är tänkt att ersätta Gustaf Lagerbielke. Patrik Werner är på väg att utse honom till en stor succé innan han ens har satt sin fot i Degerfors.

Omar Faraj? Lovande Gustav Lindgren har plockats in från Sollentuna FK. Att lägga all offensiv press på en 21-åring från Ettan Norra är dock lite väl tufft. Därför letas det efter ytterligare en anfallare. Helst en som kan göra en 10-15 mål.

– Ja, men det letar alla efter. Vi kan gå på tre kategorier: Spelare från utlandet, någon som har varit skadad eller behöver en nytändning – eller spelare från lägre divisioner. Vi kan inte ta Antonsson (Marcus) och de där. De kommer inte till oss, så är det bara, säger Patrik Werner.

Var du ändå där och försökte?

– Nej, nej. Någon självinsikt har man ju.

FAKTA: DEGERFORS IF:S SILLY SEASON

Nyförvärv: Seid Korac (Esbjerg fB), Damjan Pavlovic (HNK Rijeka, lån), Sondre Rossbach (Odds BK, lån), Jonas Olsson (IF Brommapojkarna), Abdelkarim Mammar Chaouche (AFC Eskilstuna), Gustav Lindgren (Sollentuna FK)

Förluster: Ronald Mukiibi (Utsiktens BK), Jeffrey Gal (Chicago Fire FC), Hugo Claesson (Åtvidabergs FF), Adam Carlén (Kontraktslös), Johan Bertilsson (IF Karlstad Fotboll), Adhavan Rajamohan (Kontraktslös), Anton Kralj (Kontraktslös), Alfie Whiteman (Tottenham Hotspur, lån avslutat), Omar Faraj (AIK), Gustaf Lagerbielke (IF Elfsborg, lån avslutat), Daniel Krezic (Kontraktslös)

Det finns de som har jämfört Patrik Werners värvningsstrategi med ett ”kvart i tre ragg”. Han väntar till de stora klubbarna har roffat åt sig vad de vill ha, sedan plockar han upp det bästa av det som blir över. Werner erkänner att det ligger lite sanning i det.

– Jag fattar att alla inte drömmer om Degerfors i första hand. De etablerade spelarna vill till Hammarby, AIK eller Djurgården. När det tar stopp där kanske de blir aktuella för oss. Vi är väl lite andrahandssortering.

Vad lockar du med för att få spelare att välja er?

– Jag tror att de ser att vi spelar en fin fotboll. De ser att intresset är stort för klubben och att hela orten lever fotboll. Sedan har man också, om man gör det bra här, stora chanser att komma vidare. Det är väl det vi lever på.

Och omelett. 

SVT-serien en faktor

Även på det faktum att få verkar tycka illa om Degerfors IF. Dokumentärserien ”Allsvenskan – Här kommer Degen” som sändes på SVT under 2022 har, enligt Patrik Werner, spelat en stor roll i det.

– Det är många, som aldrig har varit här tidigare, som skriver att de kommer till oss en eller två matcher per år just för att de har sett dokumentären. Många tycker nog om oss som andralag – om de inte har oss som förstalag. Jag tror att det är få som vill att vi ska åka ur.

Ledde serien till att du blir mer igenkänd utanför Degerfors?

– Man är inte van vid att folk kan komma fram som man inte känner igen. Det har det gjort. Folk säger att de har sett serien eller vill ta en bild. Men det har inte varit på Brad Pitt-nivå. Där är vi inte riktigt än.

Mysteriet med den spillda sylten

Träningen tar slut. Spelarna pustar ut. Då dyker ett välbekant ansikte plötsligt upp vid sidlinjen. Omar Faraj. Anfallaren, numera spelandes för AIK, glider in i svarta byxor och en blå fleecetröja. Han möts av stora leenden och ett högt Sean Sabetkar-vrål.

– Kolla vilken teddybjörn!

– Har du klippt dig?

Ett kramkalas följer.

Inlånad från spanska Levante UD gjorde Omar Faraj fyra mål på 16 matcher för Degerfors IF under förra hösten.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

Omar Faraj har kört från Stockholm till Degerfors för att lämna tillbaka bilen han lånade av klubben.

– Har du städat den?

Patrik Werner, som Faraj kallar ”chefen”, tittar frågande på anfallaren.

– Nej …

Det skrattas och någon kan inte hålla sig ifrån att återberätta historien om när de hittade spilld sylt på golvet i Farajs lägenhet i samband med att den skulle lämnas över till en annan spelare.

– Du funderade inte på att torka upp det?

– Nej …

Nya skratt.

– Det gjorde faktiskt dagen att han kom hit. Det är en fin pöjk, säger Sean Sabetkar när de allra starkaste återföreningskänslorna har lagt sig.

Det var tråkigt att han lämnade?

– Ja, men det är som vi sa: Han är nog här snart igen.

Eller …

– Nej, jag skojar bara. Han är nog i Europa inom kort.

Mer troligt. Omar Faraj debuterade ju nyligen i det svenska A-landslaget. För att locka tillbaka honom till Degerfors IF hade Patrik Werner behövt jobba. Eller Sean Sabetkar för den delen.

Sedan en tid tillbaka har mittbacken skämtsamt utnämnt sig själv till assisterande sportchef. Mest för att Patrik Werner bara tycks värva spelare som han känner – och som har spelat i hans tidigare klubb Sollentuna FK.

– Jo, han säger ju att han är det … Och vem man än tar så känner de Sean! Skämt å sido, han är en som tar hand om spelare, har koll och kontakt om boende och så där. Han skulle säkert kunna bli en bra sportchef, säger Patrik Werner.

Han kanske kan ta över efter dig?

– Det skulle han kunna göra. Nu har de lite diskussioner här. Sean har sagt att han vill ha bort ”Adde” (Andreas Holmberg, huvudtränare). ”Adde” har svarat med att han ska få bort Sean först. Vi får se vem som vinner den kampen.

Patrik Werner skakar på huvudet. Sean Sabetkar bara skrattar.

Sean Sabetkar, mittback och (enligt honom själv) assisterande sportchef i Degerfors IF.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Kommer du laga omelett till spelarna när du tar över som sportchef, Sean?

– Nej, det kommer jag inte. Man ska inte försöka vara någon annan utan man får försöka hitta sin egen grej.

Patrik Werner: ”Då är man tillbaka på banan”

Ett oroväckande besked för alla rödvita.

Samtidigt: Patrik Werner har inga planer på att sluta självmant. Han jobbar på så länge han får.

Ett glädjande besked för alla rödvita.

Tröttnar du aldrig på jobbet?

– Ibland tänker man: ”Fy fan, nu orkar man snart inte med mer”. Det är en speciell bransch. Sedan går det någon vecka och så är man tillbaka på banan.

När var senast du tänkte så?

– Det är i varje fönster typ! Agenter ringer hela dagarna om spelare som är otroligt bra. De ger sig inte. Det är deras jobb, men det blir mycket. Sedan har jag svårt lägga bort telefonen. Det är dygnet runt.

Vad är det som driver dig?

– Det är att det är viktigt att Degerfors har fotbollen. Det finns inte så mycket annat här. Det är väl det som är drivet, jobba hårt för att Degerforsarna ska må bra. Det är kul att glädja andra. Sedan kan jag inget annat.

Har du aldrig varit sugen på att testa något annat? En klubb högre upp i hierarkin till exempel?

– Inte än. Men det är klart, skulle det bli att man inte får vara kvar här av någon anledning så kommer jag naturligtvis söka fotbollsjobb. Men jag funderar inte på det. Jag lägger all kraft här.

Är det någon klubb som har velat värva dig?

– Inte ett anbud, vet du. Så, så het är jag kanske inte. Samtidigt tror jag att jag passar bäst här. Skulle man komma till ett storlag blir det helt andra kontakter, en helt annan ekonomi och helt andra spelare. Det är här jag är trygg och här jag gör ett bra jobb.

Patrik Werner pausar.

– Vi tar hand om varandra här nere, hjälper varandra till att få framgång.