Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagläkaren räddade livet på passagerare

ÖFK:s läkare Jan Hansson
Östersund firar under Europa League-kvaletFoto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En man kollapsade på planet mellan Arlanda och Östersund.

Då fick Östersunds FK:s lagläkare Jan Hansson rycka in – och räddade livet på mannen.

– Jag såg direkt att det var allvarligt, säger Hansson till osdport.se.

Succélaget Östersunds FK är just nu på ett träningsläger i spanska Marbella. Lagläkaren Jan Hansson var inte med på resan – och tur var kanske det för en 60-årig man från Östersund.

På en resa mellan Arlanda och Östersund föll mannen ihop utan puls.

Jan Hansson hade satt sig ner i planet när ett meddelande ropades ut i högtalarna, som efterfrågade en läkare. Det skriver ÖFK-sajten osdsport.se.

– Jag såg direkt att det var allvarligt. När jag undersökte honom andades han inte och jag kände ingen puls. Tillsammans med en man som jobbade på SOS och en ung kvinna som var underläkare på Norrtälje satte vi i gång hjärt- och lungräddning. Vi höll väl på kanske tre minuter innan SAS-personal kom med en hjärtstartare. Vi fick i gång mannens hjärt och det är klart att det kändes fantastiskt, säger Jan Hansson till sajten.

"Roligt att jag räddat livet"

Läkaren berättar att han vid två tidigare tillfällen fått rycka in och hjälpa till på flygresor. Den senaste händelsen är dock den allvarligaste hittills. Efter flygresan fick Hansson ett glädjande samtal.

– I dag ringde det från Danderyds sjukhus där de berättade att de hade fått in en man med hjärtstopp i går. De undrade om de skulle operera honom där eller om vi skulle göra det i Östersund. Jag kände igen namnet. Det blev beslutat att jag ska operera honom i Östersund. Det känns förstås väldigt udda och roligt att jag varit med och räddat livet på någon som jag snart ska få träffa och också operera, säger Hansson.

Östersunds FK spelar sextondelsfinal i Europa League mot Arsenal hemma på Jämtkraft arena den 15 februari.

 

LÄS MER: Östersund i Europa League – allt du behöver veta.