Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagkamratens ursäkt – efter orden i filmen

Här är några av dagens största sport- och nöjesnyheter.
Hammarbys Jean Carlos de BritoFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Det vackra spelet” är en dokumentär om Hammarbys före detta försvarare Odilon Kossonou som har väckt starka reaktioner på sociala medier. 

Hammarbyspelaren Jean Carlos de Brito ber nu om ursäkt för sina kommentarer i dokumentären. 

”Jag har lärt mig att tänka över på vilket sätt man uttrycker sig”, skriver han i ett sms till SportExpressen. 

SVT släppte nyligen dokumentären ”Det vackra spelet”, där ett tv-team har följt den tidigare Hammarby-spelaren Odilon Kossonou från det att han scoutas i Elfenbenskusten till att han värvas till Hammarby och sedan säljs vidare till Club Brügge.

Två episoder i dokumentären har väckt starka reaktioner på sociala medier. Den första är en scen efter att Hammarby har värvat Odilon och han sitter i matsalen tillsammans med några av sina lagkamrater. Försvararen Jean Carlos de Brito säger att det inte är möjligt att Odilon är så ung, varpå han själv svarar att han är 18 år och undrar varför det inte kan vara möjligt.

– Du är för lång och stark, tvåfotad, säger de Brito som även påstår att det fuskas mycket i Afrika och att där inte finns några födelseregister.

När SportExpressen når Odilons Kossonous agent Patrick Mörk kommenterar han meningsutbytet enligt följande:

– Odilons ålder, det han försökte säga som inte framgick är att Fifa gör sådana här skelettröntgen på spelare inför mästerskap. Det har Odilon gjort så han är definitivt 18 år. 

Vad Odilon tycker om konversationen som utspelade sig i matsalen vet dock inte agenten.

– Jag har inte frågat om den scenen. Men Odilon vet att hans ålder är korrekt och Fifa har som sagt gjort test som visar detta, så jag tror inte han bryr sig. Odilon kände sig extremt hemma i Hammarby.

Lagkamraten: ”Jag ber verkligen om ursäkt”

Jean Carlos de Brito ger en kommentar till SportExpressen via sms: 

”Det vi pratar om i filmen är en kort del av den vänskapliga diskussion vi hade runt bordet, och jag uttrycker mig på ett sätt som jag förstår låter fördomsfullt och det ber jag verkligen om ursäkt för. När det här spelades in hade jag just kommit till klubben och jag var verkligen imponerad av Odilons fysik och av honom som fotbollsspelare, och jag tyckte att det var otroligt att han nått så långt i sin utveckling trots att han bara var 18 år.

”Jag har en stor beundran för Odilon, och vi umgicks mycket eftersom vi blev spelklara ungefär samtidigt för Hammarby. Vi blev goda vänner under hans tid i klubben, och vi har fortfarande regelbunden kontakt. Så mellan oss finns inget ont blod, och jag har också lärt mig av den här episoden att tänka över på vilket sätt man uttrycker sig.”

Mörk: ”En total bagatell”

I början av dokumentären är Hammarby på plats på en akademimatch i Elfenbenskusten för att scouta spelare, varpå sportchefen Jesper Jansson refererar till ett citat som påstås ha sagts av Arne Hegerfors under fotbolls-VM 1990 och säger:

– Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk. 

– Det har du helt rätt i. Närmare bestämt kolsvart, svarar då chefsscouten Mikael Hjelmberg och fortsätter sedan analysera en spelares egenskaper:

– Han kan inte skjuta, vet du. Han har fan inget tillslag alls.

– Vilket ofta afrikanska spelare har, svarar agenten Patrick Mörk då.

– Nej, men som jag brukar säga. Det är väldigt orgelbundna. Vissa träffar jävligt bra, men ibland flyger det åt helvet.  Han har inte träffat mål en gång. Inte en skymt av rent tillslag, säger Hjelmberg.

Mörk säger att dokumentären är ett nedkok av att tv-teamet har följt dem under tre års tid och att det ger en osminkad bild av branschen på gott och ont.

Vad säger du om Jesper Jansson och Mikael Hjelmbergs kommentarer? 

– Jag känner Jesper och Micke väldigt väl, jag har rest mycket med dem. Om någon tolkar det som att de skulle vara rasister för att de drar ett av de mest klassiska fotbollsskämten i Sverige, då känner man dem inte. Det är en total bagatell.

Under söndagen släppte Hammarby ett pressmeddelande på sin hemsida där Jesper Jansson kommenterade sina och Mikael Hjelmbergs kommentarer.

”Slutligen finns det i dokumentären också ett par kommentarer och ordväxlingar, där även jag själv och Mikael Hjelmberg är inblandade som inte alls känns bra. Jag vill vara tydlig med att de kommentarer som fälls inte på något sätt är representativa vare sig för mig, Mikael Hjelmberg eller Hammarby Fotboll. Alla som känner oss vet vad vi går för och jag lämnar det där.”