Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lägger ner anmälan – mot ÖFK och Kindberg

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg är misstänkt för ekobrott.

I februari valde Svenska fotbollförbundets licensnämnd att anmäla honom och klubben till disciplinnämnden, men nu läggs anmälan ner på grund av preskriptionstiden.

Men klubben riskerar fortfarande en eventuell bestraffning. 

– Det hanteras i separat ordning i förhållande till det med disciplinnämnden, säger förbundsjurist Tobias Tibell.

"Disciplinnämnden har i dagens beslut kommit fram till att anmälan skett för sent och är preskriberad, varför anmälan lämnas utan bifall", så skriver disciplinnämnden på förbundets webbplats.

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar måste en anmälan ske inom två månader från det att en förseelse blivit känd.

Anmälan mot Daniel Kindberg läggs ner

"Disciplinnämnden anser att det redan i juni 2018 genom rapporteringen i media och genom en granskning utförd av konsultföretaget EY på uppdrag av ett av de bolag som berörs av åtalet, framkommit tillräckligt tydliga uppgifter som skulle kunna ha lagts till grund för en anmälan om ekonomiska oegentligheter", skriver disciplinnämnden.

Fram till den 24 juli kan beslutet överklagas.

Daniel Kindberg är bland annat åtalad för grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En rättegång mot Kindberg och ytterligare två personer inleds i september.

Kan fortfarande straffas

Disciplinnämnden är däremot inte de som tar beslutet angående eventuell degradering av klubben, ifall det blir en fällande dom för Daniel Kindberg. Det är förbundets representantskapsmöte som tar det beslutet, vilket ännu inte skett, enligt Fotbollskanalen. 

– Fotbollen har i våra tävlingsbestämmelser en regel som säger att man kan bli nedflyttad om det har förekommit ekonomiska missförhållanden inom ramen för föreningens verksamhet och att missförhållandena är sådana att de skadat idrottens anseende allvarligt, säger förbundsjurist Tobias Tibell.

Han förklarar: 

– Det är vårat representantskapsmöte som prövar ett sådant ärende och den prövningen, det har inte varit något representantskapsmöte, det är den 19:e november. Den prövningen har alltså inte skett och det hanteras i separat ordning i förhållande till det med disciplinnämnden.