Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägeskollen: Så var IFK Göteborgs möte med HBK

Pontus Dahlberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mikael Stahre.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Alai Ghasem.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Premium: GÖTEBORG. Några positiva besked, ett par negativa, en rumpkaka och en storspelande målvaktsprofil. 

Expressen följde IFK Göteborgs andra träningsmatch mot nykomlingen Halmstads BK (1-1) och kollade läget med tränaren Mikael Stahre, Sebastian Eriksson och Alai Ghasem.  

✓ Irakiske hjälten från start

✓ Elias Hagens formkurva

✓ Suleiman Abdullahis insats 

✓ Stahre lyrisk över en sak – missnöjd med annat

I ”Lägeskollen” får du de största snackisarna från de allsvenska storlagens första träningsmatcher.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

2 056 åskådare hade tagit sig till Valhalla IP, 200 färre än i premiärträningsmatchen mot Degerfors senast. Det var lite glest på ståplatsläktaren och ärligt talat ingen kanonstämning. Störst jubel, förutom efter Emil Salomonssons fina 1-1-mål, fick nog högerbacken Alai Ghasem när han kom farande i högsta fart och glidtacklade i bästa Glenn Hysén-anda. 


Följande stod över mötet med Magnus Haglunds halländska gäng av olika anledningar: Amir Al-Ammari, Simon Thern, Eman Markovic, Anders Trondsen, Marcus Berg, Lucas Kåhed, Sebastian Ohlsson, Felix Eriksson och Linus Carlstrand. Samtliga väntas vara redo för spel inom kort. Till och med rehabexperten Lucas Kåhed har de senaste dagarna börjat träna för fullt. 

Så startade IFK Göteborg, 4-2-3-1 från höger: Pontus Dahlberg – Alai Ghasem (76), Calle Johansson, Johan Bångsbo (74), Oscar Wendt – Gustav Svensson (46), Elias Hagen – Emil Salomonsson (74), Hussein Carneil, Gustaf Norlin – Suleiman Abdullahi (46)

Inbytta: Abundance Salaou (46, ut 65), Anton Kurochkin (46), Sebastian Eriksson (65), Filip Ambroz (74), Johannes Selvén (74), Hampus Heed (76). 

Abundance Salaou åkte på en smäll och blev utbytt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mittfältstalangen Abundance Salaous inhopp blev inte ens 20 minuter långt. Sedan blev han liggande med en befarad bristning i låret, som bandagerades direkt. 

– Det såg ut som bristning och då är han borta tre till sex veckor, men det säger jag utan att veta, säger Mikael Stahre. 

Även högerbacken Alai Ghasem, som nyligen vann Gulfcupen med Iraks landslag, utgick en stund efter den där glidtacklingen. 

– Det medicinska teamet säger att det är en ”rumpkaka” och att det inte är så farligt, så vi hoppas på det. Men jag kunde inte ta ut steget och kom inte upp i fart, då var det lika bra att byta, säger Ghasem. 

Vad säger du om er insats i övrigt? 

– Det var ingen bedrövlig match men det var ingen bra match heller. Det kändes ganska dött, dåligt tempo. Vi släppte till för mycket där bak i första, i andra dog matchen bara ut. 

Han har några händelserika veckor bakom sig med många matcher, guldfirande och för lite sömn. 

– Man jag har tagit igen det nu och sovit 14-15 timmar i sträck. Jag känner mig fräsch. 

Är du kung i Irak nu? 

– Ja, typ, haha. 


Pontus Dahlberg gjorde en kanonmatch mellan stolparna och tog flera frilägen i första halvlek. Utan hans insats hade det sannolikt blivit en ganska klar förlust mot gästerna från Halmstad. 

– Jag tycker att Pontus Dahlberg är alldeles utmärkt i räddningsspelet, en jävligt bra räddningsmålvakt, säger tränaren Mikael Stahre. 

Även Suleiman Abdullahi, som varit direkt usel sedan han kom från Bundesligalaget Union Berlin i somras, förtjänar också ett omnämnande. Han spelade första halvlek och byttes sedan planenligt ut för att matchas i gång försiktigt. 

– Han gör en väldigt bra årsdebut från start, hans bästa insats i Blåvitt. Bra på att täcka bollen, bra rörelsemönster och ser mer koordinerad ut, men sedan är han långtifrån i mål ännu. Vi har haft höga förväntningar på honom, men hittills har han inte levererat något alls. Skador, dålig fitness och han har inte varit tillräckligt ”on”, men nu börjar man sakteliga se varför vi tagit hit honom och det är en viss bekräftelse, säger Mikael Stahre. 


– Hur stort haveri det än blir kan inte Blåvitt åka ur i år. De andra lagen är för dåliga. 

Munter supporter på läktaren i halvtidsvilan. 


Nu saknades visserligen många spelare, men det är tydligt att IFK Göteborg måste värva. En etablerad mittback (Sebastian Hausner från danska Århus?), en lika etablerad ytter och en rejäl anfallare som kan leverera direkt känns välbehövligt. 

Och bolltempot måste upp flera snäpp. 

– Det går för långsamt, vi ser sega ut, säger Mikael Stahre. 

Sebastian Eriksson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mittfältsveteranen Sebastian Eriksson är av samma åsikt. 

– Halmstad var bättre än oss i dag. Vi är ganska nertränade, det märks lite i explosiviteten i våra aktioner. Däremot är det ingen katastrof från vår sida, men vi har mycket att lära. Det är ändå okej med tanke på situationen vi är i med många borta och att det är slutet av januari. Och de unga fick spela med de stora pojkarna och fick välbehövliga minuter, det får man också ta med sig. 

Sebastian Eriksson hann inte vara på planen länge innan han fick en klassisk Sebastian Eriksson-varning. 

– Ja, jag fick ju det, men jag tycker inte att det var något. Det var ju första gången, en nedsparkning ska man väl få göra innan man får gult tycker jag, haha. Men ja, det var kanske gult den här gången. 


Elias Hagen har en bit kvar men formkurvan pekar tveklöst i rätt riktning. Stundtals dominant i första halvlek med bra spelvändningar, bra tempo i kroppen och ständigt i händelsernas centrum. Han mattades sedan precis som resten av gänget och alla bytena påverkade matchbilden, men att norrmannen kommer att bli en stor tillgång i år är glasklart. När pusselbitarna faller på plats framåt våren kommer Elias Hagen sannolikt att vara en av allsvenskans bästa spelare. En väldigt dyr investering för IFK Göteborg – men han ser ut att vara värd varenda krona.  

Jenny, 37: ”Jag blir äcklad av tanken på att ha sex”

Premium: Sexologen om viktiga övningen: ”Kan verkligen rekommendera”

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Gunilla var bara 48 när hon fick en hjärtinfarkt

Premium: Fler unga kvinnor drabbas av livsstilssjukdomar