Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägeskollen: Så var IF Brommapojkarnas och Djurgårdens IF:s premiärmatch

Jesper Löfgren.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN

Premium: En tuff sågning, en ny talang att hålla ögonen på och en nyckelspelare som är kvar – trots intensiva flyttrykten.

Expressen följde premiärmatchen mellan IF Brommapojkarna och Djurgårdens IF (1–1) samt kollade läget med Jesper Löfgren, Oscar Pettersson, Joel Asoro och Thomas Lagerlöf.

✓ Talangen hyllas: ”Inte ens tränat med oss”

✓ Expertens kritik: ”Står fast vid det”

✓ Nyckelspelaren om framtiden i BP

✓ De ska slå Djurgårdens straffar i år

I ”Lägeskollen” får du de största snackisarna från de allsvenska storlagens första träningsmatcher.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Foto: Expressen

Det sades att det var lapp på luckan. Slutsålt. När speakern redovisade publiksiffran en bit in den andra halvleken visade det sig dock att en del biljettköpare hade känt på utetemperaturen, konstaterat att ”det är rätt kallt” och bestämt sig för att stanna hemma i soffan.

Maxtaket på Grimsta IP var satt till 1 500 åskådare. 1 226 kom. De flesta var supportrar till bortalaget Djurgårdens IF.

Djurgårdens IF-supportrar.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN
Foto: Expressen

Vi börjar med de som inte var med.

Saknades i IF Brommapojkarna: Alexander Abrahamsson, Ludvig Fritzson, Oscar Linnér, Oscar Krusnell och Marijan Cosic.

Saknades i Djurgårdens IF: Marcus Danielson, Hampus Finndell, Alexandros Garcia Tsotidis, Elliot Käck, Besard Sabovic och Jacob Widell Zetterström.

Sedan tar vi de som spelade. De var många. Det byttes friskt i båda lagen. Totalt beträdde närmare 40 spelare planen. I den första halvleken såg lagens elvor ut som följer:

IF Brommapojkarna (4-3-3): Filip Sidklev – Monir Jelassi, Torbjörn Heggem, Amadeus Sögaard, Liam Tahwildaran – Gustav Sandberg Magnusson, Fredrik Nissen, Kevin Ackermann – Oscar Pettersson, Nikola Vasic, Samuel Leach Holm

Djurgårdens IF (4-3-3): André Picornell – Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Jesper Löfgren, Elias Andersson – Isak Alemayehu, Lucas Bergvall, Magnus Eriksson – Victor Edvardsen, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Och till den andra halvleken:

IF Brommapojkarna (4-3-3): Filip Sidklev – Sebastian Wändin, Amadeus Sögaard, Alexander Almqvist, Liam Tahwildaran – Gustav Sandberg Magnusson, Fredrik Nissen, Ludvig Malachowski Thorell – Oscar Pettersson, Nikola Vasic, Samuel Leach Holm

Djurgårdens IF (4-3-3): André Picornell – Theo Bergvall, Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Pierre Bengtsson – Wilmer Odefalk, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson – Joel Asoro, Jacob Bergström, Haris Radetinac

Därefter byttes Richie Omorowa och Viktor Sluug in i hemmalaget – samt Frank Odhiambo, Gideon Granström och Jack Tagesson i bortalaget. Plus kanske någon ytterligare spelare. Det var närmast omöjligt att hålla koll på alla skiften.

Foto: Expressen

Djurgårdens IF startade med två 16-åringar på det centrala mittfältet – Lucas Bergvall och Isak Alemayehu. Det var dock Magnus Eriksson (lika gammal som Bergvall och Alemayehu tillsammans) som visade mest framåtanda.

Samtidigt som Bergvall slog bort lite för många passningar (plus dock för det starka närkampsspelet) och Alemayehu aldrig riktigt kom loss visade Eriksson att han har konserverat fjolårsformen över vintern.

Överlag var det faktiskt de rutinerade pjäserna som stack ut mest. Förutom Magnus Eriksson gjorde Haris Radetinac, 37, och Rasmus Schüller, 31, fina insatser. Den sistnämnde lyftes fram av Djurgårdens IF-tränaren Thomas Lagerlöf.

– Han gjorde det fantastiskt bra. Om jag ska ta fram någon yngre så tycker jag att Theo (Bergvall) gjorde det väldigt bra i andra halvlek. Och så måste jag lyfta Gideon Granström.

Han är 17 år, mittfältare och egen produkt.

– Han har inte ens varit med och tränat med oss under de här veckorna utan kom direkt från juniorlaget och gjorde det jättebra.

Ännu en ung spelare att hålla ögonen på då?

– Oh, ja!

I hemmalaget IF Brommapojkarna stod Kevin Ackermann (ny från Örgryte IS) för en lovande debut. Dessutom var Richie Omorowa, 18, ett hot när han kom in – och i slutminuterna blott en stolpträff ifrån att bli matchvinnare.

Magnus Eriksson, Djurgårdens IF.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN
Foto: Expressen

”Jag tycker fortfarande att Löfgren inte är tillräckligt bra för att spela i Djurgården. Jag sa det redan förra året, det står jag fast vid”.

Discovery plus-experten Nordin Gerzics sågning var tuff. Jesper Löfgren, som spelade stabilt under större delen av mötet med IF Brommapojkarna, ryckte dock mest på axlarna åt den.

– Det är väl vad han får betalt för att säga, så det har jag ingen åsikt om.

Löfgren kom till Djurgårdens IF för snart två år sedan. I fjol blev det tio starter i allsvenskan. I år hoppas mittbacken på mer. Och med tanke på att givne Hjalmar Ekdal har lämnat för engelska Burnley FC (övergången blev klar bara timmar innan matchen på Grimsta IP) finns det en startplats att slåss om.

– Såklart vill jag kliva fram och ta chansen här nu. Men det gäller att hela tiden göra det bra på träning och match och visa att man ska vara i startelvan, säger Löfgren.

Samtidigt ska det sägas att Djurgårdens IF kan komma att förstärka ytterligare på mittbackssidan innan säsongen drar i gång. Just nu finns, förutom Jesper Löfgren, Marcus Danielsson, Carlos Moros Gracia och Frank Odhiambo att laborerar med.

Tränaren Thomas Lagerlöf:

– Vi har en massa bra spelare och tog in Carlos tidigt på den positionen eftersom vi misstänkte att vi nog inte skulle ha kvar Hjalmar så länge till. Men på sikt kanske det ska fyllas på med någon mittback till. Eller skolas om någon spelare.

Till exempel Piotr Johansson. Han gjorde några minuter som mittback mot IF Brommapojkarna.

– Rasmus (Schüller) har också vikarierat som mittback. Så, på kort sikt har vi, om vi behöver, spelare som kan täcka en mittbacksposition. Men däremot på längre sikt, alltså spelare som ska vara på topp om två, tre år, kanske vi behöver fylla på med något.

Philip Rolke kanske? Det har ryktats om att Djurgårdens IF är intresserat av 16-åringen, i dag hemmahörande i FC Basel.

Foto: Expressen

På tal om flyttrykten: Den första artikeln som kopplade samman Oscar Pettersson med en flytt till IFK Norrköping skrevs för snart två månader sedan. Trots det är 22-åringen fortfarande kvar i IF Brommapojkarna.

– Jag kör på här. Fokuset är att bli bättre varje träning, match och bara köra 100 procent. Sedan, det som skrivs, står och snackas … jag vet inte så mycket själv om jag ska vara ärlig, säger han.

Peter Liljegren Appelquist, ansvarig för kommunikation, marknad och varumärke hos IF Brommapojkarna, vandrar förbi och flikar in:

– Dementera allt!

Oscar Pettersson skrattar. Sedan dementerar han allt. Typ.

– Jag har jävligt dålig koll. Norrköping är en fin klubb, det går inte säga emot det, men jag vet faktiskt inte så mycket.

Oscar Pettersson gjorde nästan 30 poäng för BP i fjol. Det vore så klart extremt kännbart om de skulle bli av med honom.

Dina tankar kring 1–1-resultatet mot Djurgårdens IF?

– Oavsett om det är en träningsmatch eller en final så handlar det om att få ett bra resultat. Och jag tycker att det här var en bra start.

Ska man skruva upp förväntningarna på er nu? Det var ändå fjolårets allsvenska tvåa som stod för motståndet.

– Man får väl käka upp det sen om man säger något dumt, men jag tycker att vi har en bra spelargrupp … Det känns väldigt bra i alla fall.

Så, vad ska man ha för förväntningar på er som nykomling?

– Jättesvårt att säga. Vi har ny tränare och nya spelare. Vi måste hitta något som passar den här spelartruppen. Men jag tycker att vi har kvalitet.

Oscar Pettersson, IF Brommapojkarna.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN
Foto: Expressen

Oliver Bergs position. Det har spekulerats och diskuterats kring hur nyförvärvet ska användas i Djurgårdens IF. Mot IF Brommapojkarna startade Berg som central anfallare – vilket innebar att Victor Edvardsen snällt fick flytta ut till höger.

– Det är väl där eller som offensiv mittfältare som Oliver främst ska spela, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Och Edvardsen till höger då?

– Victor kan spela både nia och på en kant. Inte mittfältare dock, tror jag … 

Lagerlöf ler.

Oliver Berg såg för övrigt pigg ut i sin DIF-debut. Och kunde (borde?) ha blivit målskytt. Redan i matchminut fyra fick Berg ett fritt skottläge bara några meter från mål. Avslutet gick dock rakt på hemmamålvakten Filip Sidklev. Efter det hade Berg även en frispark som vållade nyss nämnde Sidklev bekymmer.

På tal om fasta situationer: Joel Asoro kom in, fixade en straff och tog själv hand om den. Efteråt avslöjade han vilka som kommer ta Djurgårdens IF:s straffar i år.

– Det blir jag, Victor (Edvardsen) eller ”Mange” (Magnus Eriksson). Det är det som står på listan. Men för mig spelar det inte så stor roll vem som tar den, det handlar mest bara om att skjuta in den.

Det gjorde Asoro. Distinkt via ribban.

Hockeypanelen: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

Premium: HOCKEYPANELEN: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

Kriget i Ukraina 30 mars

Premium: • Planen för ny rysk mobilisering • Amerikansk reporter greps

De avgörande svaren om 20-åringen och 18-åringen

Premium: Nyckelfrågorna om Toves död under sista rättegångsdagen