Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägeskollen AIK – rapport från träningslägret i Algarve

Premium: ALGARVE. Hur ser nyförvärven ut? Vem är hetast på träningarna? Kommer Alexander Milosevic kunna spela matcherna i Atlantic Cup och hur kan startelvan se ut på fredag mot Bröndby?

Expressen är på plats på den portugisiska sydkusten för att bevaka AIK:s träningsläger och i lägeskollen får ni alla detaljer.


Är det här AIK:s startelva mot Bröndby?

Trion som stack ut på träningen

Alexander Milosevic hoppfull inför framtiden

”Hans fysik sticker ut”

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Foto: Expressen

AIK befinner sig sedan i lördags kväll i Portugal, närmare bestämt på Algarvekusten, där man kommer att hålla till de kommande två veckorna. På plats i Portugal spelas även Atlantic Cup som AIK deltar i och laget kommer att spela totalt tre matcher på lägret. Alla AIK:s matcher från Atlantic Cup livesänds på Expressen.

Först ut på fredag är Bröndby och matchen spelas på den gamla EM-arenan Estadio Algarve. Ni vet den där arenan där Sverige till slut åkte ut mot Holland efter en rafflande kvartsfinalmatch som slutade med förlust på straffar.

AIK körde på tisdagen dubbelpass. Första träningen ägde rum strax efter 10:00 lokal tid och den andra senare på eftermiddagen vid 16:00. Det första passet började med en lätt uppvärmning följt av en övning med bollinnehav på en större plan med två olika lag.

Här var hela ledarstaben engagerad. Chefstränaren Andreas Brännström höll i det mesta men han fick även hjälp av sina assisterande tränare Mesut Meral och Henok Goitom som instruerade och gav tips till spelarna så fort möjligheten gavs.

Övningen med bollinnehav gick senare över till ett mer renodlat matchspel. Här kunde man tydligt urskilja en rätt given startelva. Frågan är om det inte är startelvan som Brännström väljer att köra på fredag mot Bröndby.

Startelvan var enligt följande:

Kristoffer Nordfeldt; Alexander Milosevic, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti; Rui Modesto, Jimmy Durmaz, Bilal Hussein, Abdussalam Magashy, Erick Otieno; Omar Faraj, John Guidetti.

Omar Faraj vågade inte sia om det var en potentiell startelva.

– Jag vet inte. Det är en träning trots allt och det är fyra dagar kvar till match. Vi får se om det är en potentiell startelva, vi vet nog dagen innan, säger Faraj.

Det enda frågetecknet i den potentiella startelvan är egentligen Milosevic. Mittbacken körde hela träningen. Han nickade bara vid någon enstaka gång och när Expressen frågade honom efter träningspasset huruvida han kan delta mot Bröndby var han försiktig i sitt svar.

– Det får vi se, det är tre matcher här nere så min förhoppning är att kunna vara med i någon av dem, men sen får vi se om det blir på fredag eller någon annan dag.

AIK:s nyblivne lagkapten hyllade däremot intensiteten som var hög.

– Det har varit ganska intensivt i allt vi har gjort. Sedan är det klart att i vissa fall så varierar kvaliteten lite men jag tycker ändå att inställningen har varit på topp. Alla vill vinna och ibland kanske det blir lite mycket med tacklingar och så där men jag tycker att det är helt rätt i en sådan miljö när vi ska tävla, säger ”Milo”.

Foto: Expressen

Sichenje Collins såg het ut under flera delar av träningen. Han spelade oftast i en backlinje med Axel Björnström och Ahmed Faqa där Collins var den som spelade mest centralt.

Det råder inga tvivel om att AIK har en fin spelare här. 19-åringen har många fina egenskaper som säkert med tiden, om han utvecklas rätt, kan bli intressant för större klubbar utomlands.

Hans fysik sticker ut och Collins är knappast rädd för att kliva in i en duell. Det har den allsvenska publiken fått bevittna redan. Däremot kan han se något opolerad ut i vissa spelmoment. Talangen behöver bli bättre i beslutsfattandet och det kommer nog med tiden. Han är trots allt fortfarande ung och har inte ens fyllt 20 än.

En som var på försvararen flera gånger under träningen var Henok Goitom. Så fort tillfället gavs så var Goitom framme med några instruktioner. Det såg ut som att de pratade dels om positionsspelet men även hur Collins bäst ska tackla olika spelsekvenser när han har bollen.

Foto: Expressen

Två spelare jag fastnade för under tisdagens träningspass var Erick Otieno och Abdussalam Magashy. Båda kommer vara tongivande den här säsongen, var så säkra. 

Otieno har inte varit helt fit for fight under början av försäsongen men ser nu att vara tillbaka i gammalt gott slag. För det gick undan på träningen i dag.

Vänsterbacken ser ut att stortrivas i sin nya wingroll där han har en mer framskjuten position vilket gör att han kan delta i AIK:s offensiv mycket tidigare.

Otieno kombinerade fint på små ytor, överlappade och slog en del vassa inlägg. Dessutom låg han bakom Jimmy Durmaz mål under matchspelet.

Magashy går också från klarhet till klarhet känns det som. Visst, det är fortfarande tidigt på försäsongen, men tendenserna är positiva. Magashy kommer ofta på genombrott och öppnar upp ytor för John Guidetti, Durmaz, Bilal Hussein och Faraj att röra sig friare.

Magashy låg bakom en del också offensiv och känns svåråtkomlig med bollen. Det ska bli spännande att följa honom här i Portugal i veckan.

Även Jimmy Durmaz och John Guidetti hördes mycket under passet. Duon pushade på laget under varje övning och kunde också säga ifrån ifall kvalitén inte var som förväntat.

Det är egenskaper som behövs i en trupp och där har AIK två tydliga ledare i laget.

Det andra träningspasset innefattade som vanligt många moment med boll. Första delen av träningen höll anfallarna till på ena planhalvan med Meral och Goitom. Där tränade man anfallsspel och avslut medan backarna och målvakterna tränade försvar.

Träningen avslutades med matchspel där spelarna bara fick spela med en touch. Det blev en hel del liv och känslor innan träningen avslutades med stretchning samtidigt som Ahmed Faqa, Omar Faraj, Alexander Milosevic och Elias Durmaz körde armhävningstävling.

Vem som vann?

Alexander Milosevic.

Tävling i armhävningar.
Foto: Anel Avdic.

Kriget i Ukraina 30 mars

Premium: • Planen för ny rysk mobilisering • Amerikansk reporter greps

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Jag vill ha pussar och närhet – men inte sex!

Premium: Psykoterapeuten: ”Var tydlig” • Viktiga rådet